Logo De Belofte

NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.

De brief is ondertekend door twaalf (regio)burgemeesters en het College van Procureurs-Generaal. Landelijk functioneert de regioburgemeester als vertegenwoordiger van de gezamenlijke burgemeesters in zijn regio. Hubert Bruls vertegenwoordigt alle burgemeesters in Oost Nederland. Ze grote zorgen over toenemende ondermijning en de groei van de drugseconomie in Nederland. 

Criminele schaduwwereld

De rechtstaat staat onder druk, zo schrijven ze aan de Tweede Kamer. 'In Nederland bestaat het gevaar van een door geld gedreven, criminele schaduwwereld gebaseerd op handel in en gebruik van drugs waarin honderden miljoenen, zo niet miljarden omgaan.'

Betrouwbare cijfers over hoe groot het probleem precies is zijn er nauwelijks. De verschijningsvormen kunnen per gemeente en regio verschillen, maar het onderliggende probleem is hetzelfde. 'Het gaat niet zelden om criminele netwerken die nationaal en ook internationaal actief zijn, en grote schade toebrengen in onze buurten en aan onze jeugd. Het is geen raketwetenschap: waar de overheid niet in staat is om te handhaven, ontstaat een vacuüm waarin criminaliteit kan gedijen', aldus de burgemeester in de brief.

Politie en justitie kunnen het niet aan

Ze roepen de Tweede Kamer op om hier gezamenlijk - als stad, regio en rijk - in op te trekken. Ze schetsen aan de hand van drie punten wat er volgens hen nodig is.

Ten eerste constateren ze een gebrek aan capaciteit bij politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak. Waar de politie de handen vol heeft aan drugsgerelateerde liquidaties of andere ernstige delicten blijft er volgens de burgemeesters nauwelijks capaciteit over om in te zetten op de achtergronden en oorzaken van die criminaliteit. 'Laat staan op de preventie hiervan in de buurten en wijken van onze steden, waar óók extra inzet nodig is.'

Als tweede punt wijzen de burgemeesters op capaciteitsgebrek om verdachte financiële transacties te onderzoeken en daarmee fraude en witwassen aan te kunnen pakken. Ze wijzen erop dat er sprake is van een toename van het aantal gemelde ongebruikelijke financiële transacties. Ten opzichte van 2017 is er volgens het jaarverslag van de FIU (Financial Intelligence Unit) een stijging van 10%, naar afgerond 350.000 meldingen. Het aantal verdachte transacties vergt meer (financiële) onderzoeks- en opsporingscapaciteit, die onvoldoende beschikbaar is.

Tot slot geven de burgemeester aan dat uitwisseling van informatie een probleem is. Zelfs informatie die binnen een gemeente zelf beschikbaar is, kan vanuit privacyoverwegingen niet gedeeld worden met andere betrokken instanties. Ze vragen het Rijk om - met voldoende waarborgen voor de privacy - te mogen experimenten met het uitwisselen van relevante informatie tussen overheden en (semipublieke) overheidsinstanties als bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.

Onderwereld zal verder infiltreren

Om de criminaliteit een halt toe te roepen is gezamenlijk optreden van burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, bedrijven, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, lokale overheden en het Rijk noodzakelijk, zo staat in de brief.

'Als wij niet met elkaar nu stappen zetten om het tij te keren, zal de onderwereld nog verder in de bovenwereld infiltreren. Het is niet voor het eerst dat hier nadrukkelijk is op gewezen, vanuit de verschillende steden en regio’s in ons land'. De burgemeesters erkennen dat er landelijk al het één en ander in gang is gezet, maar pleiten nu voor structureel meer geld om 'vanuit een diepgevoelde urgentie' de rechtsstaat te herstellen.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend