Logo De Belofte

NIJMEGEN - Door een gebrek aan politiemensen en geld dreigt de onderwereld steeds meer vervlochten te raken met de bovenwereld. Twaalf burgemeesters, waaronder Hubert Bruls van Nijmegen, doen in een brief een dringend beroep op de Tweede Kamer om de oprukkende criminaliteit gezamenlijk een halt toe te roepen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De brief is ondertekend door twaalf (regio)burgemeesters en het College van Procureurs-Generaal. Landelijk functioneert de regioburgemeester als vertegenwoordiger van de gezamenlijke burgemeesters in zijn regio. Hubert Bruls vertegenwoordigt alle burgemeesters in Oost Nederland. Ze grote zorgen over toenemende ondermijning en de groei van de drugseconomie in Nederland. 

Criminele schaduwwereld

De rechtstaat staat onder druk, zo schrijven ze aan de Tweede Kamer. 'In Nederland bestaat het gevaar van een door geld gedreven, criminele schaduwwereld gebaseerd op handel in en gebruik van drugs waarin honderden miljoenen, zo niet miljarden omgaan.'

Betrouwbare cijfers over hoe groot het probleem precies is zijn er nauwelijks. De verschijningsvormen kunnen per gemeente en regio verschillen, maar het onderliggende probleem is hetzelfde. 'Het gaat niet zelden om criminele netwerken die nationaal en ook internationaal actief zijn, en grote schade toebrengen in onze buurten en aan onze jeugd. Het is geen raketwetenschap: waar de overheid niet in staat is om te handhaven, ontstaat een vacuüm waarin criminaliteit kan gedijen', aldus de burgemeester in de brief.

Politie en justitie kunnen het niet aan

Ze roepen de Tweede Kamer op om hier gezamenlijk - als stad, regio en rijk - in op te trekken. Ze schetsen aan de hand van drie punten wat er volgens hen nodig is.

Ten eerste constateren ze een gebrek aan capaciteit bij politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak. Waar de politie de handen vol heeft aan drugsgerelateerde liquidaties of andere ernstige delicten blijft er volgens de burgemeesters nauwelijks capaciteit over om in te zetten op de achtergronden en oorzaken van die criminaliteit. 'Laat staan op de preventie hiervan in de buurten en wijken van onze steden, waar óók extra inzet nodig is.'

Als tweede punt wijzen de burgemeesters op capaciteitsgebrek om verdachte financiële transacties te onderzoeken en daarmee fraude en witwassen aan te kunnen pakken. Ze wijzen erop dat er sprake is van een toename van het aantal gemelde ongebruikelijke financiële transacties. Ten opzichte van 2017 is er volgens het jaarverslag van de FIU (Financial Intelligence Unit) een stijging van 10%, naar afgerond 350.000 meldingen. Het aantal verdachte transacties vergt meer (financiële) onderzoeks- en opsporingscapaciteit, die onvoldoende beschikbaar is.

Tot slot geven de burgemeester aan dat uitwisseling van informatie een probleem is. Zelfs informatie die binnen een gemeente zelf beschikbaar is, kan vanuit privacyoverwegingen niet gedeeld worden met andere betrokken instanties. Ze vragen het Rijk om - met voldoende waarborgen voor de privacy - te mogen experimenten met het uitwisselen van relevante informatie tussen overheden en (semipublieke) overheidsinstanties als bijvoorbeeld woningbouwcorporaties.

Onderwereld zal verder infiltreren

Om de criminaliteit een halt toe te roepen is gezamenlijk optreden van burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, bedrijven, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, lokale overheden en het Rijk noodzakelijk, zo staat in de brief.

'Als wij niet met elkaar nu stappen zetten om het tij te keren, zal de onderwereld nog verder in de bovenwereld infiltreren. Het is niet voor het eerst dat hier nadrukkelijk is op gewezen, vanuit de verschillende steden en regio’s in ons land'. De burgemeesters erkennen dat er landelijk al het één en ander in gang is gezet, maar pleiten nu voor structureel meer geld om 'vanuit een diepgevoelde urgentie' de rechtsstaat te herstellen.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend