Logo De Belofte

NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanleiding voor de vragen aan het college zijn onlangs gepubliceerde cijfers van het CBS over het aantal daklozen in Nederland. Dat aantal blijkt de afgelopen tien jaar te zijn verdubbeld. De stijging zit hem volgens de cijfers vooral in het aandeel jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Zorgwekkend

Over mogelijke oorzaken van de deze stijging wordt gespeculeerd, ook door het CBS zelf. De toegenomen wachttijd in de GGZ wordt bijvoorbeeld genoemd. Ook zou de samenstelling van de groep dak- en thuislozen veranderen. Waar het in het verleden vaak om mensen met psychische en verslavingsproblematiek ging, zou nu in toenemende mate langdurige armoede en gebrek aan woonruimte mede ten grondslag liggen aan dakloosheid. 

'Zorgwekkend', vindt de fractie van D66 de landelijke stijging van het aantal daklozen. 'Ik vind dat in Nederland niemand op straat zou moeten leven', zegt raadslid Pieter van Megen die namens zijn fractie nu naar de cijfers in Nijmegen vraagt. Als de stijging ook in de Waalstad te zien is, moet er volgens de politieke partij wat gebeuren.

'Niet veel anders dan landelijk beeld'

Ervaringsdeskundige Ben Kregting uit Nijmegen, zelf dakloos geweest en nu iemand die aandacht vraagt voor dakloosheid, is ervan overtuigd dat de cijfers in zijn stad niet veel anders zullen zijn dan het landelijke beeld. Hij organiseert stadswandelingen rond het thema dakloosheid. Mensen die meelopen vraag hij altijd heel direct of ze daklozen met veelal complexe problematiek als buren zouden willen. '99% zegt gewoon heel eerlijk nee. Ze vinden het allemaal heel erg, maar willen ze niet als buren hebben. Dan heb je een probleem.'

De Federatie Opvang, de branchevereniging voor maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd & begeleid wonen, komt als reactie op de cijfers volgens de fractie van D66 verder met een aantal interessante oplossingsrichtingen. Een van de (mogelijke) oorzaken van de stijging van het aantal daklozen die de Federatie Opvang noemt is de kostendelersnorm.

Kind op straat

Bij dreigende dakloosheid kunnen gemeenten ervoor kiezen om de kostendelersnorm tijdelijk buiten beschouwing te laten. Die norm komt erop neer dat het aantal volwassenen in een huishouden de hoogte van de uitkering bepaalt. Het zou kunnen dat ouders met een bijstanduitkering hun meerderjarige kind op straat zetten om niet op hun uitkering gekort te worden.

De staatssecretarissen van VWS en SZW hebben deze mogelijkheid ook al diverse keren onder de aandacht gebracht van gemeenten. D66 wil ook van het college weten of het tijdelijk opschorten van de kostendelersnorm in Nijmegen wordt gezien als mogelijke oplossing om dakloosheid tegen te gaan. En verder welke andere oplossingen het college zelf ziet om de groei van het aantal daklozen tegen te gaan.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend