Logo De Belofte

NIJMEGEN - Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in Nijmegen? En is er in de stad ook een flinke toename, zoals het landelijke beeld laat zien? En hoe komt dat dan? Dat zijn vragen waarop D66 antwoorden wil van het college van burgemeester en wethouders. De partij maakt zich zorgen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanleiding voor de vragen aan het college zijn onlangs gepubliceerde cijfers van het CBS over het aantal daklozen in Nederland. Dat aantal blijkt de afgelopen tien jaar te zijn verdubbeld. De stijging zit hem volgens de cijfers vooral in het aandeel jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Zorgwekkend

Over mogelijke oorzaken van de deze stijging wordt gespeculeerd, ook door het CBS zelf. De toegenomen wachttijd in de GGZ wordt bijvoorbeeld genoemd. Ook zou de samenstelling van de groep dak- en thuislozen veranderen. Waar het in het verleden vaak om mensen met psychische en verslavingsproblematiek ging, zou nu in toenemende mate langdurige armoede en gebrek aan woonruimte mede ten grondslag liggen aan dakloosheid. 

'Zorgwekkend', vindt de fractie van D66 de landelijke stijging van het aantal daklozen. 'Ik vind dat in Nederland niemand op straat zou moeten leven', zegt raadslid Pieter van Megen die namens zijn fractie nu naar de cijfers in Nijmegen vraagt. Als de stijging ook in de Waalstad te zien is, moet er volgens de politieke partij wat gebeuren.

'Niet veel anders dan landelijk beeld'

Ervaringsdeskundige Ben Kregting uit Nijmegen, zelf dakloos geweest en nu iemand die aandacht vraagt voor dakloosheid, is ervan overtuigd dat de cijfers in zijn stad niet veel anders zullen zijn dan het landelijke beeld. Hij organiseert stadswandelingen rond het thema dakloosheid. Mensen die meelopen vraag hij altijd heel direct of ze daklozen met veelal complexe problematiek als buren zouden willen. '99% zegt gewoon heel eerlijk nee. Ze vinden het allemaal heel erg, maar willen ze niet als buren hebben. Dan heb je een probleem.'

De Federatie Opvang, de branchevereniging voor maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd & begeleid wonen, komt als reactie op de cijfers volgens de fractie van D66 verder met een aantal interessante oplossingsrichtingen. Een van de (mogelijke) oorzaken van de stijging van het aantal daklozen die de Federatie Opvang noemt is de kostendelersnorm.

Kind op straat

Bij dreigende dakloosheid kunnen gemeenten ervoor kiezen om de kostendelersnorm tijdelijk buiten beschouwing te laten. Die norm komt erop neer dat het aantal volwassenen in een huishouden de hoogte van de uitkering bepaalt. Het zou kunnen dat ouders met een bijstanduitkering hun meerderjarige kind op straat zetten om niet op hun uitkering gekort te worden.

De staatssecretarissen van VWS en SZW hebben deze mogelijkheid ook al diverse keren onder de aandacht gebracht van gemeenten. D66 wil ook van het college weten of het tijdelijk opschorten van de kostendelersnorm in Nijmegen wordt gezien als mogelijke oplossing om dakloosheid tegen te gaan. En verder welke andere oplossingen het college zelf ziet om de groei van het aantal daklozen tegen te gaan.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.
 • Nijmegen bouwt 15.000 huizen, maar groene karakter blijft

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Nijmegen bouwt de komende jaren 15.000 woningen, maar wel binnen de bestaande stad. Het college wil het groene karakter van de stad behouden en zelfs versterken. De werkgelegenheid groeit met 1000 banen per jaar. Deze ambities staan in de ontwerp-Omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 Stad in Beweging.
 • Roep om bedelverbod in Nijmegen

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Moet bedelen in Nijmegen verboden worden? De Waalstad heeft als één van de laatste grote steden nog niet zo'n verbod en volgens Nick de Graaf (VVD) werkt dat als 'honing op bijen' voor bedelaars uit de rest van het land. Hij vraagt samen met Charlotte Brand (PvdA) of het college zo'n bedelverbod opnieuw wil onderzoeken.
 • Wel hardrijders, maar geen flitspalen op deze drukke plek

  11 februari 2020
  NIJMEGEN - Ze komen er niet: flitspalen langs de Prins Mauritssingel in Nijmegen-Noord. 'Helaas', voegt het college van burgemeester en wethouders daar nog aan toe. Omwonenden willen structurele handhaving van de maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Er wordt door veel automobilisten te hard gereden op de weg tussen Arnhem en Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gevoelig onderwerp in Elburgse politiek niet besproken

  17 februari 2020
  ELBURG - De gemeenteraad spreekt maandagavond toch niet over de winkeltijdenverordening. Een voorstel van burgemeester Jan Nathan Rozendaal om het agendapunt door te schuiven, werd gesteund door een ruime meerderheid van de gemeenteraad. De aanpassingen zullen nu eerst uitgebreid in een commissievergadering besproken worden.
 • Plan om koopzondag onmogelijk te maken, ondernemers zijn boos

  17 februari 2020
  ELBURG - De plannen om de Elburgse winkeltijdenverordening aan te passen, stuiten op verzet bij lokale ondernemers. In de plannen is de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor de koopzondag geschrapt. 'Dat is een stap terug in de tijd.'
 • ANALYSE | Is afblazen totale renovatie Arnhems gemeentehuis verstandig?

  17 februari 2020
  ARNHEM - Miljoenen moesten er extra in het Arnhemse gemeentehuis worden gepompt om de moderniserings- en duurzaamheidsambities van het stadsbestuur waar te maken. En dus trapte wethouder Jan van Dellen op de rem. Een natuurlijke reactie, zo lijkt het. Maar is dat ook de logische, rationele keuze?
 • Rommelig plein in Ede wordt aangepakt: 'Nu geen visitekaartje'

  17 februari 2020
  EDE - Parkeerplaats het Kuiperplein in Ede wordt de komende tijd grondig aangepakt. Het is straks 'geen grauwe plek meer', belooft de gemeente. Vandaag starten de werkzaamheden, waardoor er tijdelijk minder parkeerruimte is.
 • 'Te weinig aandacht voor veiligheidsrisico's van duurzaamheid'

  17 februari 2020
  ARNHEM - Duurzame ontwikkelingen als elektrische voertuigen of zonnepanelen brengen veiligheidsrisico's met zich mee. Je kunt ze bijvoorbeeld moeilijker blussen. Dat constateert de Arnhemse VVD na overleg met de brandweer. De partij wil dat de veiligheidsregio dit nadrukkelijker meeneemt in haar aanpak en dient daartoe een voorstel in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend