Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.

door Madelien Jansen

Dat staat in de programmabegroting 2020-2023 van de gemeente Zutphen, die het gemeentebestuur vrijdagochtend publiceerde. 

In een programmabegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van een gemeente voor de komende drie jaar of langer. De begroting wordt gebaseerd op de voorjaarsnota. Dit document, opgesteld door het college en de raad, geeft aan welke zaken er van gemeentegeld geregeld moeten worden en welke juist niet. De gemeenteraad behandelt de begroting altijd in november en stelt deze, eventueel met aangebrachte wijzigingen, vast. 

Stijging OZB: 'Gemiddelde verhoging van 40 euro' 

Om de begroting volgend jaar rond te krijgen stelt het college nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor. De grootste extra inkomstenbron moet komen uit de verhoging van de OZB, die daarmee voor het tweede jaar op rij stijgt. 'Voor mensen met een huis van 200.000 euro, de gemiddelde WOZ-waarde in Zutphen, betekent dat in 2020 een verhoging van 40 euro per jaar', rekent wethouder Harry Matser voor.

De gemiddelde WOZ-waarde in Zutphen steeg dit jaar ook, met 5,8 procent, door onder meer de stijging van de huizenprijzen. De kans bestaat dus dat de verhoging van de OZB van dit jaar duurder uitvalt dan huizenbezitters vooraf hadden berekend. 

Naast het verhogen van de OZB moet een kleine stijging van de toerisme-, honden- en parkeerbelasting in 2020 ook extra geld opleveren. Daarnaast stelt het college voor om het budget voor Krachtig Zutphen te halveren.

Dit betekent dat er minder geld gaat naar het creëren van extra banen en het verduurzamen van de stad. Ondanks de harde bezuinigingen blijft Matser optimistisch over de toekomst. 'Dit is tegelijk een kans om dingen anders te gaan doen. Het zijn lastige keuzes, maar ons inziens nodig om Zutphen weer financieel gezond te krijgen.'

'De rek is uit onze begroting' 

Dit jaar voert de gemeente ook al voor in totaal 13 miljoen euro aan bezuinigingen door. De verwachting is dat 85 procent van dit bedrag daadwerkelijk wordt bezuinigd. 'De rek is uit onze begroting, onze opties om te bezuinigen raken uitgeput', vertelt de wethouder.

De grote tekorten concentreren zich vooral binnen het sociaal domein. Door een opeenstapeling van financiële tegenvallers is er ook de komende jaren geen ruimte voor nieuw beleid. 'Wel is er ruimte vrijgemaakt voor het zogenaamde wettelijk nieuw beleid. Dit wettelijk nieuw beleid kan dus gewoon doorgang vinden.'

Minder geld van het Rijk

Met de aangekondigde maatregelen denkt het gemeentebestuur de begroting van 2020, 2021 en 2023 sluitend te krijgen. In 2022 krijgt Zutphen vermoedelijk een stuk minder geld van het Rijk, waardoor het dekkingstekort in dat jaar een stuk hoger ligt dan de besparingen van 2,6 miljoen euro.

'Het resterend tekort over dat jaar, van ongeveer 2 miljoen euro, wordt incidenteel gedekt', aldus de wethouder van financiën. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet bekend. 

Welke bezuinigingen het college vanaf 2020 gaat doorvoeren wordt op 4 november bekend. Dan beslist de raad over de programmabegroting Zutphen 2020-2023. 

Zie ook: Zutphen moet langdurig op dieet: tot 2023 geen ruimte voor extra uitgaven

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend