Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.

door Madelien Jansen

Dat staat in de programmabegroting 2020-2023 van de gemeente Zutphen, die het gemeentebestuur vrijdagochtend publiceerde. 

In een programmabegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van een gemeente voor de komende drie jaar of langer. De begroting wordt gebaseerd op de voorjaarsnota. Dit document, opgesteld door het college en de raad, geeft aan welke zaken er van gemeentegeld geregeld moeten worden en welke juist niet. De gemeenteraad behandelt de begroting altijd in november en stelt deze, eventueel met aangebrachte wijzigingen, vast. 

Stijging OZB: 'Gemiddelde verhoging van 40 euro' 

Om de begroting volgend jaar rond te krijgen stelt het college nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor. De grootste extra inkomstenbron moet komen uit de verhoging van de OZB, die daarmee voor het tweede jaar op rij stijgt. 'Voor mensen met een huis van 200.000 euro, de gemiddelde WOZ-waarde in Zutphen, betekent dat in 2020 een verhoging van 40 euro per jaar', rekent wethouder Harry Matser voor.

De gemiddelde WOZ-waarde in Zutphen steeg dit jaar ook, met 5,8 procent, door onder meer de stijging van de huizenprijzen. De kans bestaat dus dat de verhoging van de OZB van dit jaar duurder uitvalt dan huizenbezitters vooraf hadden berekend. 

Naast het verhogen van de OZB moet een kleine stijging van de toerisme-, honden- en parkeerbelasting in 2020 ook extra geld opleveren. Daarnaast stelt het college voor om het budget voor Krachtig Zutphen te halveren.

Dit betekent dat er minder geld gaat naar het creëren van extra banen en het verduurzamen van de stad. Ondanks de harde bezuinigingen blijft Matser optimistisch over de toekomst. 'Dit is tegelijk een kans om dingen anders te gaan doen. Het zijn lastige keuzes, maar ons inziens nodig om Zutphen weer financieel gezond te krijgen.'

'De rek is uit onze begroting' 

Dit jaar voert de gemeente ook al voor in totaal 13 miljoen euro aan bezuinigingen door. De verwachting is dat 85 procent van dit bedrag daadwerkelijk wordt bezuinigd. 'De rek is uit onze begroting, onze opties om te bezuinigen raken uitgeput', vertelt de wethouder.

De grote tekorten concentreren zich vooral binnen het sociaal domein. Door een opeenstapeling van financiële tegenvallers is er ook de komende jaren geen ruimte voor nieuw beleid. 'Wel is er ruimte vrijgemaakt voor het zogenaamde wettelijk nieuw beleid. Dit wettelijk nieuw beleid kan dus gewoon doorgang vinden.'

Minder geld van het Rijk

Met de aangekondigde maatregelen denkt het gemeentebestuur de begroting van 2020, 2021 en 2023 sluitend te krijgen. In 2022 krijgt Zutphen vermoedelijk een stuk minder geld van het Rijk, waardoor het dekkingstekort in dat jaar een stuk hoger ligt dan de besparingen van 2,6 miljoen euro.

'Het resterend tekort over dat jaar, van ongeveer 2 miljoen euro, wordt incidenteel gedekt', aldus de wethouder van financiën. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet bekend. 

Welke bezuinigingen het college vanaf 2020 gaat doorvoeren wordt op 4 november bekend. Dan beslist de raad over de programmabegroting Zutphen 2020-2023. 

Zie ook: Zutphen moet langdurig op dieet: tot 2023 geen ruimte voor extra uitgaven

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Ook Zutphen doet ballon in de ban

  09 oktober 2019
  ZUTPHEN - Een zee van gekleurde ballonnen die de lucht in gaan bij een bruiloft of het oplaten van een wensballon tijdens de jaarwisseling: in Zutphen is het binnenkort verboden. Het college volgt daarmee de gemeenten Brummen en Oude IJsselstreek, die eerder het oplaten van ballonnen al in de ban deden.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Geen geld, dus geen overdekte bruggen over de Berkel

  29 juli 2019
  BORCULO - Er komen definitief geen overdekte bruggen over de rivier de Berkel. De stichting die het idee bedacht, heeft een streep gezet door de plannen omdat ze de financiering niet rondkrijgt.
 • Danny (23) vindt een baan dankzij jongerencoach: 'Dit voelt als een overwinning'

  25 juli 2019
  ZUTPHEN - Jongeren uit de gemeente Zutphen die om wat voor reden dan ook vastlopen, kunnen binnenkort weer aankloppen bij 2GetThere. Ze krijgen dan hulp van een coach. De kans is groot dat meer Gelderse jongeren hier gebruik van kunnen maken, want het project maakt waarschijnlijk volgend jaar een regionale doorstart.

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend