Logo De Belofte

DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Hensen, eigenaar van Hotel Ruimzicht in Doetinchem, sprak in namens het zogenaamde Hoteloverleg Graafschap-Midden, waartoe ook de hotels van De Graafschap, De Kruisberg, Het Onland, De Roode Leeuw (Terborg), De Gouden Karper (Hummelo) en Havezathe Carpe-Diem (Vethuizen) behoren. Ze zijn niet tegen de komst van een Van der Valk, maar wél de locatie, benadrukte Hensen. 'Een locatie langs de Oude IJssel was veel beter geweest.'

Achterhoekse maat

Voor de hotelketen met de bekende toekan is er echter maar één plek en dat is dicht bij de snelweg. In Doetinchem gaat het om een hotel met 102 kamers en tien vergaderzalen, bovenop de bestaande 78 hotelkamers die er in Doetinchem reeds zijn. 'Van der Valk is een mooi merk maar dan wél in het centrum en met een Achterhoekse maat, dus met vijftig tot zestig kamers', stelde Hensen.

Hij denkt dat de komst van Van der Valk andere initiatieven gaat uitsluiten. Zelf is Hensen bezig met een jongerenhotel bij het station in Doetinchem en Fernando Smit wil de watertoren in Doetinchem ombouwen tot een hotel.

Horeca verdeeld

De Doetinchemse afdeling van Horeca Nederland sprak gisteravond niet in. 'Maar er is wel een brief verstuurd', vertelde voorzitter Robby Welling. 'De horeca in Doetinchem is verdeeld over de komst van Van der Valk. Een groot deel heet het hotel welkom, maar de hoteliers en zaaleigenaren zijn tegen. Wij willen een onderzoek of het hotel past bij het dna van de stad, of het een toevoeging is voor de binnenstad. Dat onderzoek is er nog niet geweest.'   

Er waren nog twee insprekers tijdens de beeldvormende raad: buurtbewoner Otto Ytema en zijn buurvrouw Klinkenberg. Ze verklaarden hun woongenot kwijt te zijn als een 'monstrueus gebouw van 25 meter hoog' voor hun neus zal verrijzen,met 1500 verkeersbewegingen per dag die voor uitstoot van stikstof en geluidsoverlast zorgen. 'Maar er wordt niet naar ons, de meest betrokken mensen, gekeken', aldus Ytema, die er sinds 1983 woonachtig is.

Sluiting

Het college beschouwt de komst van Van der Valk als een versterking van de functie als centrumgemeente, ook al gaat dat volgens Hensen mogelijk ten koste van één of meerdere hotels elders in de stad of de naaste regio. 'Het aantal zakelijke overnachtingen blijft gelijk en die worden dan verdeeld over alle kamers, dus niet over 78 maar 180. Dan ga je er als hotel misschien wel 40 procent op achteruit. Dat is vragen om andere concepten of sluiting.'

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Groot verschil van inzicht over vertrek Oude IJsselstreek uit Laborijn

  08 mei 2020
  DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.
 • Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

  07 mei 2020
  DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
 • Miljoenenproject moet van binnenstad Doetinchem dagje uit maken

  23 april 2020
  DOETINCHEM - Een stadsboulevard en een park als verbinding tussen de Oude IJssel en het centrum van Doetinchem moet van een bezoek aan de binnenstad een dagje uit maken. 'We willen van een halve dag Doetinchem een hele dag Doetinchem maken. Daarom is het belangrijk het water aan de binnenstad te verbinden', zegt wethouder Ingrid Lambregts.
 • Doetinchem wil lokaal verbod op gebruik van lachgas

  07 april 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in de openbare ruimte en tijdens evenementen. Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend