Logo De Belofte

DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Hensen, eigenaar van Hotel Ruimzicht in Doetinchem, sprak in namens het zogenaamde Hoteloverleg Graafschap-Midden, waartoe ook de hotels van De Graafschap, De Kruisberg, Het Onland, De Roode Leeuw (Terborg), De Gouden Karper (Hummelo) en Havezathe Carpe-Diem (Vethuizen) behoren. Ze zijn niet tegen de komst van een Van der Valk, maar wél de locatie, benadrukte Hensen. 'Een locatie langs de Oude IJssel was veel beter geweest.'

Achterhoekse maat

Voor de hotelketen met de bekende toekan is er echter maar één plek en dat is dicht bij de snelweg. In Doetinchem gaat het om een hotel met 102 kamers en tien vergaderzalen, bovenop de bestaande 78 hotelkamers die er in Doetinchem reeds zijn. 'Van der Valk is een mooi merk maar dan wél in het centrum en met een Achterhoekse maat, dus met vijftig tot zestig kamers', stelde Hensen.

Hij denkt dat de komst van Van der Valk andere initiatieven gaat uitsluiten. Zelf is Hensen bezig met een jongerenhotel bij het station in Doetinchem en Fernando Smit wil de watertoren in Doetinchem ombouwen tot een hotel.

Horeca verdeeld

De Doetinchemse afdeling van Horeca Nederland sprak gisteravond niet in. 'Maar er is wel een brief verstuurd', vertelde voorzitter Robby Welling. 'De horeca in Doetinchem is verdeeld over de komst van Van der Valk. Een groot deel heet het hotel welkom, maar de hoteliers en zaaleigenaren zijn tegen. Wij willen een onderzoek of het hotel past bij het dna van de stad, of het een toevoeging is voor de binnenstad. Dat onderzoek is er nog niet geweest.'   

Er waren nog twee insprekers tijdens de beeldvormende raad: buurtbewoner Otto Ytema en zijn buurvrouw Klinkenberg. Ze verklaarden hun woongenot kwijt te zijn als een 'monstrueus gebouw van 25 meter hoog' voor hun neus zal verrijzen,met 1500 verkeersbewegingen per dag die voor uitstoot van stikstof en geluidsoverlast zorgen. 'Maar er wordt niet naar ons, de meest betrokken mensen, gekeken', aldus Ytema, die er sinds 1983 woonachtig is.

Sluiting

Het college beschouwt de komst van Van der Valk als een versterking van de functie als centrumgemeente, ook al gaat dat volgens Hensen mogelijk ten koste van één of meerdere hotels elders in de stad of de naaste regio. 'Het aantal zakelijke overnachtingen blijft gelijk en die worden dan verdeeld over alle kamers, dus niet over 78 maar 180. Dan ga je er als hotel misschien wel 40 procent op achteruit. Dat is vragen om andere concepten of sluiting.'

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend