Logo De Belofte

DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.

Hensen, eigenaar van Hotel Ruimzicht in Doetinchem, sprak in namens het zogenaamde Hoteloverleg Graafschap-Midden, waartoe ook de hotels van De Graafschap, De Kruisberg, Het Onland, De Roode Leeuw (Terborg), De Gouden Karper (Hummelo) en Havezathe Carpe-Diem (Vethuizen) behoren. Ze zijn niet tegen de komst van een Van der Valk, maar wél de locatie, benadrukte Hensen. 'Een locatie langs de Oude IJssel was veel beter geweest.'

Achterhoekse maat

Voor de hotelketen met de bekende toekan is er echter maar één plek en dat is dicht bij de snelweg. In Doetinchem gaat het om een hotel met 102 kamers en tien vergaderzalen, bovenop de bestaande 78 hotelkamers die er in Doetinchem reeds zijn. 'Van der Valk is een mooi merk maar dan wél in het centrum en met een Achterhoekse maat, dus met vijftig tot zestig kamers', stelde Hensen.

Hij denkt dat de komst van Van der Valk andere initiatieven gaat uitsluiten. Zelf is Hensen bezig met een jongerenhotel bij het station in Doetinchem en Fernando Smit wil de watertoren in Doetinchem ombouwen tot een hotel.

Horeca verdeeld

De Doetinchemse afdeling van Horeca Nederland sprak gisteravond niet in. 'Maar er is wel een brief verstuurd', vertelde voorzitter Robby Welling. 'De horeca in Doetinchem is verdeeld over de komst van Van der Valk. Een groot deel heet het hotel welkom, maar de hoteliers en zaaleigenaren zijn tegen. Wij willen een onderzoek of het hotel past bij het dna van de stad, of het een toevoeging is voor de binnenstad. Dat onderzoek is er nog niet geweest.'   

Er waren nog twee insprekers tijdens de beeldvormende raad: buurtbewoner Otto Ytema en zijn buurvrouw Klinkenberg. Ze verklaarden hun woongenot kwijt te zijn als een 'monstrueus gebouw van 25 meter hoog' voor hun neus zal verrijzen,met 1500 verkeersbewegingen per dag die voor uitstoot van stikstof en geluidsoverlast zorgen. 'Maar er wordt niet naar ons, de meest betrokken mensen, gekeken', aldus Ytema, die er sinds 1983 woonachtig is.

Sluiting

Het college beschouwt de komst van Van der Valk als een versterking van de functie als centrumgemeente, ook al gaat dat volgens Hensen mogelijk ten koste van één of meerdere hotels elders in de stad of de naaste regio. 'Het aantal zakelijke overnachtingen blijft gelijk en die worden dan verdeeld over alle kamers, dus niet over 78 maar 180. Dan ga je er als hotel misschien wel 40 procent op achteruit. Dat is vragen om andere concepten of sluiting.'

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Huub Hieltjes beëdigd als burgemeester van Duiven

  21 februari 2020
  DUIVEN - Huub Hieltjes is vrijdagmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Duiven. Tijdens een bijzondere raadsvergadering is de Brabander met Liemerse roots beëdigd.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend