Logo De Belofte

ARNHEM - Oud-staatssecretaris Geke Faber gaat helpen om de relatie tussen de voormalige Arnhemse coalitiepartners te herstellen. Er zijn inmiddels meerdere 'intensieve' gesprekken gevoerd om de breuk tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA te lijmen.

door Huibert Veth

Dat bleek woensdagavond tijdens het debat over het advies van de verkenners, gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink. Markink benadrukt dat de lijmpoging moet leiden tot een structureel andere manier van met elkaar omgaan.

'Goed voor proces'

De verkenners adviseerden hier externe ondersteuning bij te zoeken. Hier is gehoor aan gegeven in de persoon van Faber. Naast staatssecretaris was ze lange tijd burgemeester, onder meer in Wageningen. 'Wat ik ervaar, is dat ze rustig en toch scherp is', zegt Eric Greving (PvdA). 'Dat is goed voor dit proces.'

Bekijk hier de reactie van de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink. De tekst gaat verder onder de video.

De partijen zijn inmiddels vier keer samengekomen. 'Gesprekken over mijn eigen relatie zijn minder intensief', zegt Leendert Combee (VVD). Over welke van de twee dat iets zegt, laat hij in het midden. De acceptatie dat mensen anders in elkaar zitten en andere dingen belangrijk vinden, is volgens hem belangrijk.

'Sorry voor warme soep'

Oppositiepartijen willen weten wat er is gebeurd waardoor de relatie kan verbeteren. 'Als ik drie dagen mot heb met mijn vrouw, moet ik sorry zeggen om weer warme soep te krijgen', zegt raadslid Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem).

Volgens Daniël Becker (ChristenUnie) gaat het ook over de vraag hoe trouw je moet zijn en hoe ontrouw je mag zijn. 'Als je in de fouten van anderen jezelf ziet, wordt het makkelijker om elkaar te vergeven.'

Sabine Andeweg (D66) geeft aan dat coalitiepartijen elkaar soms verrast hebben, en dat dat niet altijd handig was. 'Maar we hebben elkaar echt aangekeken en gezegd dat we met elkaar door willen.'

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Actiegroepen vergroenen Arnhemse Blauwe Golven zelf met 'Cathelijne Bouwkamp Bosje'

  11 november 2019
  ARNHEM - Verschillende actiegroepen hebben maandag een actie op touw gezet bij de Blauwe Golven om bomen te planten op braakliggende stukken grond. Er moeten twee bosjes en een klein plantsoen komen. De bosjes worden onder meer vernoemd naar politici die verbonden zijn aan de discussie rondom het bomenbeleid in Arnhem. 'Er wordt te lang gesteggeld, zonder enig resultaat.'
 • Wethouder teruggefloten om 'papieren werkelijkheid' met zorgmiljoenen

  10 november 2019
  ARNHEM - Bijna 8 miljoen euro voor zorg boekte wethouder Financiën Ronald Paping extra in zijn begroting om deze rond te krijgen. Dat geld is alleen nog niet toegezegd. Het Rijk staat deze 'boekhoudtruc' toe. De provincie is er niet blij mee en de Arnhemse gemeenteraad steekt er nu een stokje voor.
 • Arnhemse bouwafspraken voor sociale huurwoningen 'onzinnig'

  09 november 2019
  ARNHEM - Het lijmpistool van de Arnhemse coalitie is nog niet opgeborgen of de partijen lijken al te worden ingehaald door de realiteit, menen verschillende partijen. Er werd onder meer afgesproken dat er over de te realiseren nieuwbouwprojecten minimaal 30 procent sociale huurwoningen gerealiseerd moeten worden, een wens van PvdA en GroenLinks. Maar daar is in de regio Arnhem veel minder behoefte aan, blijkt uit onderzoek. De nood blijkt het grootst voor (sociale) koopwoningen.
 • Arnhem opent strijd tegen eenzaamheid

  08 november 2019
  ARNHEM - Liefst 37 procent van de Arnhemmers voelt zich eenzaam, blijkt uit onderzoek. Daar wil de gemeente iets aan doen. Het stadsbestuur komt met een plan om eenzaamheid aan te pakken. Etentjes voor ouderen, ontmoetingsplekken en een eenzaamheidsloket moeten oplossingen bieden.
 • LEESTIP | Wie bepaalt wie er mag meepraten over Zwarte Piet?

  08 november 2019
  APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend