Logo De Belofte

NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeente wil toekomstperspectief voor de groep die ze uitnodigt. Bij voorkeur door het hebben van een (parttime) baan, vrijwilligerswerk, het volgen van een opleiding of zorg. Doel van de gesprekken is om de jongeren te ondersteunen in hun zoektocht.

'Belangrijk dat iedereen mee kan doen'

De gesprekken worden gevoerd met een medewerker van het Werkbedrijf samen met een medewerker van bureau Zorg en Inkomen van de gemeente. Nijmegen wil met deze proef onderzoeken of begeleiding door een multidisciplinair team jongeren helpt om hun toekomst in te vullen.

'Onze inzet is dat jongeren een passende invulling van hun leven hebben', zegt wethouder Renske Helmer-Englebert. 'Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze stad. De proef met toekomstgesprekken met 300 jongeren zal ons leren wat deze jonge mensen van ons nodig hebben.'

Vast contactpersoon kan helpen

Ongeveer 1000 jongeren in Nijmegen ontvangen een bijstandsuitkering. Dat is 14% van het totale bijstandsbestand. Uit onderzoek blijkt dat een vast contactpersoon van invloed kan zijn op de uitstroom naar werk, opleiding of zorg. 

In totaal zijn in Nijmegen ruim 7000 inwoners afhankelijk van een bijstandsuitkering. Om mensen niet langer afhankelijk te laten zijn van een uitkering wordt al van alles gedaan. Alleenstaande ouders met jonge kinderen krijgen bijvoorbeeld speciale aandacht om (parttime)werk te vinden.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Inwoners Lent plaatsen nepflitspaal: ‘Verkeer rijdt veel te hard’

  11 november 2019
  NIJMEGEN - Inwoners van Lent, bij Nijmegen, zijn het zat. Automobilisten rijden volgens hen veel te hard over de Mauritssingel en daarom zijn ze de actie Rem voor Lent gestart.
 • Rechter buigt zich over 'lawaaierig' schoolpleintje in Nijmegen

  05 november 2019
  NIJMEGEN - Het was deze zomer nieuws dat zelfs de internationale media haalde. Kinderen in Nijmegen die niet meer mogen spelen op hun schoolplein op straffe van een dwangsom van 10.000 euro voor basisschool De Buut. Vandaag treffen de klagende omwonenden en de school elkaar voor de rechter in een kort geding. Die rechter gaat eerst zelf poolshoogte nemen op het plein tijdens een zogenoemde schouw.
 • Niet een, niet twee, maar mogelijk drie referenda in Nijmegen

  01 november 2019
  NIJMEGEN - Als het aan de Nijmeegse partij VoorNijmegen.NU ligt komt er een referendum over drie thema's in de stad. Het gaat om de versmalling van de Graafseweg, bussen op de Waalkade en de bouw van een moskee op het Jonkerbosplein.
 • Stikstof of niet, Nijmegen kan lekker woningen bouwen

  01 november 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen is verrast door de enorme woningbehoefte die uit onderzoek naar voren komt, laat wethouder Noël Vergunst weten. Wel denkt hij de 10.000 woningen die voor 2030 nodig zijn, te kunnen realiseren. Ondanks de stikstofproblematiek en PFAS-crisis denkt hij volop door te kunnen bouwen.
 • Nijmegen: volgend jaar mogelijk geen opvangkamer voor verwarde personen

  30 oktober 2019
  NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Bruls betwijfelt of er in zijn stad op 1 januari 2020 wel een zogenoemde opvangkamer is voor verwarde personen. Dat zei hij woensdagavond tegen de gemeenteraad. Landelijk is afgesproken dat iedere gemeente zo'n opvangkamer heeft voor de uitvoering van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

Overig verkiezingsnieuws

 • Woningbouw Wageningen gaat door, excuses projectontwikkelaar

  12 november 2019
  WAGENINGEN - Projectontwikkelaar PBD biedt excuses aan voor de onduidelijke communicatie over de verkeersroutes bij nieuwbouwwijk Kortenoord in Wageningen. De verontschuldiging kwam maandagavond vlak nadat de gemeenteraad instemde met de aanleg van 458 nieuwbouwwoningen in die wijk.
 • Vuurwerkvrij Wageningen? D66 is voor, maar andere partijen nog niet

  11 november 2019
  WAGENINGEN - D66 Wageningen pleit voor een vuurwerkvrije stad. Het gemeentebestuur wil vuurwerkvrije zones instellen, maar dat gaat de partij niet ver genoeg.
 • Informateur wast Burense politiek de oren: lokaal bestuur ernstig ontspoord

  11 november 2019
  MAURIK - Op advies van informateur Wouter de Jong gaat Buren een nieuwe coalitie onderzoeken van Gemeentebelangen Buren, PCG en CDA. Daarbij moet het gemeentebestuur in Buren hard werken aan een verziekte bestuurscultuur, concludeert De Jong.
 • Ondanks protesten verhoogt Hattem de toeristenbelasting

  11 november 2019
  HATTEM - Hattem verhoogt de toeristenbelasting in 2020 van 1,32 euro naar 1,50 euro per persoon per nacht. Bezwaren van recreatieondernemers en de Jachthaven, en amendementen van oppositiepartijen VVD en D66 kregen wat dat betreft geen gevolg: de voorgestelde plannen van het college zijn maandagavond door de raad ingestemd.
 • Actiegroepen vergroenen Arnhemse Blauwe Golven zelf met 'Cathelijne Bouwkamp Bosje'

  11 november 2019
  ARNHEM - Verschillende actiegroepen hebben maandag een actie op touw gezet bij de Blauwe Golven om bomen te planten op braakliggende stukken grond. Er moeten twee bosjes en een klein plantsoen komen. De bosjes worden onder meer vernoemd naar politici die verbonden zijn aan de discussie rondom het bomenbeleid in Arnhem. 'Er wordt te lang gesteggeld, zonder enig resultaat.'
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend