Logo De Belofte

BARNEVELD - De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.

Commissie Eenhoorn onderzocht het handelen van het Barneveldse gemeentebestuur in de zogenoemde 'zandkwestie'. Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld.

Zie ook: Barneveld onderschatte de zandkwestie

Begrip

De conclusie van het rapport komt bij de politiek niet als een verrassing. De partijen laten weten zich te herkennen in het rapport. Judith van den Wildenberg van Burger Initiatief, die samen met de VVD met het idee voor de commissie kwam, is blij met het rapport. 'Het is heerlijk dat mensen nu eens objectief naar het handelen van het college hebben gekeken.'

De tekst gaat verder onder de foto:

De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.

Ondanks dat het college in het rapport verweten wordt te langzaam te hebben gehandeld, denkt Van den Wildenberg ook dat het college veel heeft kunnen leren. 'Maar niet alles gaat perfect en dat kan. Daarom ga ik het college nu nog niet afvallen.'

Ook Arjen Korevaar van Pro'98 snapt het handelen van het college. 'Ergens snap ik wel dat het college de zandkwestie probeerde klein te houden. Ze moeten natuurlijk eerst goed inschatten of het problematisch is of niet.'

Kritiek

Er is niet alleen positief geluid over het rapport en de handelwijze van het college. 'Zorg dat we eerst de crisis bezweren en richt je dan pas op de politiek', reageert Koos van der Tang van SGP.

Lokaal Belang is al helemaal niet te spreken over het handelen van het college. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers ziet het liefst dat wethouder Aart de Kruijf opstapt. 'Het college is niet proactief en mist leiderschap naar de inwoners toe', vertelt ze. 'Wethouder De Kruijf moet aftreden. Als hij dat niet doet dienen wij een motie van wantrouwen tegen hem in.'

Bewoners

Ook de bewoners die in een klankbordgroep door de commissie Eenhoorn zijn gehoord zijn kritisch op het rapport. Zo missen zij een onderzoek naar de positie van RoyalHaskoning, die de bouw grond heeft onderzocht. 'De gemeente werd, als vergunningsverlener, geconfronteerd met twee 'waarheden'. Vink claimt dat het gevonden styreen niet van hen is, RoyalHaskoning concludeert dat er wel styreen is gevonden herleidbaar naar het Vink-zand is.'

Wel zijn ze het eens met de conclusie dat de bewoners onvoldoende zijn geïnformeerd. 'De gemeente is in haar zorgplicht voor de gezondheid van bewoners en bouwvakkers en het bezit van bewoners ernstig te kort geschoten.'

Provincie

Ook de provincie had een rol in het rapport. Volgens commissie Eenhoorn werkten de gemeente Barneveld en de provincie niet goed samen. De provincie Gelderland wil lessen leren uit het rapport van de commissie Eenhoorn. 'Gezamenlijk optreden (met de gemeente, red.) en meer acteren als een overheid, had meer helderheid naar de bewoners kunnen brengen', schrijft de provincie in een reactie op het rapport.

Daarmee reageert het college op delen in het rapport waar wordt gesteld dat de provincie Gelderland gemist werd op een bewonersbijeenkomst, terwijl juist de provincie daar vragen had kunnen beantwoorden.

In het rapport wordt ook gewezen naar de complexiteit van de omgevingsdiensten; dat zijn er in Gelderland zeven. Complexe bedrijven en de provinciale handhaving worden voortaan bij één omgevingsdienst ondergebracht. 

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend