Logo De Belofte

BARNEVELD - De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.

Commissie Eenhoorn onderzocht het handelen van het Barneveldse gemeentebestuur in de zogenoemde 'zandkwestie'. Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld.

Zie ook: Barneveld onderschatte de zandkwestie

Begrip

De conclusie van het rapport komt bij de politiek niet als een verrassing. De partijen laten weten zich te herkennen in het rapport. Judith van den Wildenberg van Burger Initiatief, die samen met de VVD met het idee voor de commissie kwam, is blij met het rapport. 'Het is heerlijk dat mensen nu eens objectief naar het handelen van het college hebben gekeken.'

De tekst gaat verder onder de foto:

De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.

Ondanks dat het college in het rapport verweten wordt te langzaam te hebben gehandeld, denkt Van den Wildenberg ook dat het college veel heeft kunnen leren. 'Maar niet alles gaat perfect en dat kan. Daarom ga ik het college nu nog niet afvallen.'

Ook Arjen Korevaar van Pro'98 snapt het handelen van het college. 'Ergens snap ik wel dat het college de zandkwestie probeerde klein te houden. Ze moeten natuurlijk eerst goed inschatten of het problematisch is of niet.'

Kritiek

Er is niet alleen positief geluid over het rapport en de handelwijze van het college. 'Zorg dat we eerst de crisis bezweren en richt je dan pas op de politiek', reageert Koos van der Tang van SGP.

Lokaal Belang is al helemaal niet te spreken over het handelen van het college. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers ziet het liefst dat wethouder Aart de Kruijf opstapt. 'Het college is niet proactief en mist leiderschap naar de inwoners toe', vertelt ze. 'Wethouder De Kruijf moet aftreden. Als hij dat niet doet dienen wij een motie van wantrouwen tegen hem in.'

Bewoners

Ook de bewoners die in een klankbordgroep door de commissie Eenhoorn zijn gehoord zijn kritisch op het rapport. Zo missen zij een onderzoek naar de positie van RoyalHaskoning, die de bouw grond heeft onderzocht. 'De gemeente werd, als vergunningsverlener, geconfronteerd met twee 'waarheden'. Vink claimt dat het gevonden styreen niet van hen is, RoyalHaskoning concludeert dat er wel styreen is gevonden herleidbaar naar het Vink-zand is.'

Wel zijn ze het eens met de conclusie dat de bewoners onvoldoende zijn geïnformeerd. 'De gemeente is in haar zorgplicht voor de gezondheid van bewoners en bouwvakkers en het bezit van bewoners ernstig te kort geschoten.'

Provincie

Ook de provincie had een rol in het rapport. Volgens commissie Eenhoorn werkten de gemeente Barneveld en de provincie niet goed samen. De provincie Gelderland wil lessen leren uit het rapport van de commissie Eenhoorn. 'Gezamenlijk optreden (met de gemeente, red.) en meer acteren als een overheid, had meer helderheid naar de bewoners kunnen brengen', schrijft de provincie in een reactie op het rapport.

Daarmee reageert het college op delen in het rapport waar wordt gesteld dat de provincie Gelderland gemist werd op een bewonersbijeenkomst, terwijl juist de provincie daar vragen had kunnen beantwoorden.

In het rapport wordt ook gewezen naar de complexiteit van de omgevingsdiensten; dat zijn er in Gelderland zeven. Complexe bedrijven en de provinciale handhaving worden voortaan bij één omgevingsdienst ondergebracht. 

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend