Logo De Belofte

BARNEVELD - De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.

Commissie Eenhoorn onderzocht het handelen van het Barneveldse gemeentebestuur in de zogenoemde 'zandkwestie'. Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld.

Zie ook: Barneveld onderschatte de zandkwestie

Begrip

De conclusie van het rapport komt bij de politiek niet als een verrassing. De partijen laten weten zich te herkennen in het rapport. Judith van den Wildenberg van Burger Initiatief, die samen met de VVD met het idee voor de commissie kwam, is blij met het rapport. 'Het is heerlijk dat mensen nu eens objectief naar het handelen van het college hebben gekeken.'

De tekst gaat verder onder de foto:

De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.

Ondanks dat het college in het rapport verweten wordt te langzaam te hebben gehandeld, denkt Van den Wildenberg ook dat het college veel heeft kunnen leren. 'Maar niet alles gaat perfect en dat kan. Daarom ga ik het college nu nog niet afvallen.'

Ook Arjen Korevaar van Pro'98 snapt het handelen van het college. 'Ergens snap ik wel dat het college de zandkwestie probeerde klein te houden. Ze moeten natuurlijk eerst goed inschatten of het problematisch is of niet.'

Kritiek

Er is niet alleen positief geluid over het rapport en de handelwijze van het college. 'Zorg dat we eerst de crisis bezweren en richt je dan pas op de politiek', reageert Koos van der Tang van SGP.

Lokaal Belang is al helemaal niet te spreken over het handelen van het college. Fractievoorzitter Mijntje Pluimers ziet het liefst dat wethouder Aart de Kruijf opstapt. 'Het college is niet proactief en mist leiderschap naar de inwoners toe', vertelt ze. 'Wethouder De Kruijf moet aftreden. Als hij dat niet doet dienen wij een motie van wantrouwen tegen hem in.'

Bewoners

Ook de bewoners die in een klankbordgroep door de commissie Eenhoorn zijn gehoord zijn kritisch op het rapport. Zo missen zij een onderzoek naar de positie van RoyalHaskoning, die de bouw grond heeft onderzocht. 'De gemeente werd, als vergunningsverlener, geconfronteerd met twee 'waarheden'. Vink claimt dat het gevonden styreen niet van hen is, RoyalHaskoning concludeert dat er wel styreen is gevonden herleidbaar naar het Vink-zand is.'

Wel zijn ze het eens met de conclusie dat de bewoners onvoldoende zijn geïnformeerd. 'De gemeente is in haar zorgplicht voor de gezondheid van bewoners en bouwvakkers en het bezit van bewoners ernstig te kort geschoten.'

Provincie

Ook de provincie had een rol in het rapport. Volgens commissie Eenhoorn werkten de gemeente Barneveld en de provincie niet goed samen. De provincie Gelderland wil lessen leren uit het rapport van de commissie Eenhoorn. 'Gezamenlijk optreden (met de gemeente, red.) en meer acteren als een overheid, had meer helderheid naar de bewoners kunnen brengen', schrijft de provincie in een reactie op het rapport.

Daarmee reageert het college op delen in het rapport waar wordt gesteld dat de provincie Gelderland gemist werd op een bewonersbijeenkomst, terwijl juist de provincie daar vragen had kunnen beantwoorden.

In het rapport wordt ook gewezen naar de complexiteit van de omgevingsdiensten; dat zijn er in Gelderland zeven. Complexe bedrijven en de provinciale handhaving worden voortaan bij één omgevingsdienst ondergebracht. 

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Emotionele wethouder na zandkwestie: 'Ik ben geraakt, dit gun je geen mens'

  31 oktober 2019
  BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.
 • Wethouder Barneveld overleeft motie van wantrouwen in 'zandkwestie'

  04 oktober 2019
  BARNEVELD - Wethouder Aart de Kruijf van Barneveld heeft een motie van wantrouwen overleefd. De gemeenteraad van Barneveld vergaderde donderdagavond over de zandkwestie. De commissie Eenhoorn, die onderzoek deed naar deze kwestie, heeft geconcludeerd dat het college van B&W die kwestie over vervuilde grond in woonwijken onderschat heeft en daarin te afwachtend is geweest. Ook een motie van afkeuring tegen het college haalde het niet.
 • College handelde 'te langzaam' tijdens zandcrisis

  30 september 2019
  BARNEVELD - 'De les is dat dit niet nog een keer mag gebeuren', zegt wethouder Aart de Kruijf maandagavond over de communicatie tijdens de zandkwestie in Barneveld. 'Een crisis komt altijd onverwacht en dan is er is geen draaiboek.' De communicatie had volgens de wethouder directer naar de burger en naar de raad gemoeten.
 • Van begrip tot wantrouwen; Barneveld verdeeld over rapport 'zandkwestie'

  11 september 2019
  BARNEVELD - De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.
 • Barneveld onderschatte de 'zandkwestie'

  06 september 2019
  BARNEVELD - Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld. Daardoor werd het gemeentebestuur vorig najaar overvallen door een uitzending van het programma Zembla, waarin gesteld werd dat vervuilde grond van afvalverwerker Vink uit datzelfde Barneveld in woonwijken is toegepast.

Overig verkiezingsnieuws

 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Rhedense oppositie moet het met de 'kruimels' doen

  13 november 2019
  DE STEEG - De Rhedense bezuinigingen gaan te ver, vindt de voltallige oppositie van GroenLinks, SP en GPR Burgerbelangen. Zij kwamen met een scala aan voorstellen om bezuinigingen op met name zorg, maar ook armoedebeleid, klimaat en sport terug te draaien. Eén voor één werden ze vrijwel allemaal afgeschoten door een eensgezinde coalitie.
 • Velp, Rheden én Dieren behouden hun bibliotheek

  13 november 2019
  DE STEEG - De drie bibliotheken in Velp, Rheden en Dieren blijven open. Dat besloot de Rhedense gemeenteraad dinsdagavond. Maar de besparing van 100.000 euro zal wel moeten worden gehaald.
 • Veerboot Rheden blijft varen

  13 november 2019
  DE STEEG - De veerdienst tussen Rheden en Rhederlaag blijft behouden. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Er wordt bekeken of er alsnog bespaard kan worden op de subsidie aan de veerboot.
 • Motie van treurnis in Berkelland: 'Wij voelen ons bedonderd door coalitie'

  12 november 2019
  BORCULO - De oppositiepartijen in de gemeente Berkelland zijn woedend op de coalitie. 'We voelen ons bedonderd, ik voel me vies en ik geef onze inwoners groot gelijk dat ze van ons balen.' Het zijn de woorden van Andra Weg van GroenLinks.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend