Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen is niet blij met het besluit van de provincie Gelderland om aan het einde van dit jaar te stoppen met de flexibele vervoersproef Breng Flex. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders als reactie op het conceptvervoersplan 2020 van Breng.

door Karel de Jong

Met Breng Flex, een proef die na drie jaar stopt, kunnen passagiers voor 3,65 euro met een app een rit bestellen naar de gewenste bestemming.

'Belangrijke functie voor buitengebied'

Volgens Wethouder Tiemens van Nijmegen vervult Breng Flex een belangrijke functie in de buitenwijken en dorpen. Verschillende lijnen zijn met de introductie ervan komen te vervallen en niet al die lijnen zullen weer terugkomen zodat als alternatief de regiotaxi overblijft. Tiemens: 'Dit is voor de reiziger een grote achteruitgang, vooral de vooraanmeldtijd. Zeker als de reiziger dit online wil doen en met een gegarandeerde aankomsttijd.'

Te duur

De provincie Gelderland betaalt jaarlijks zo'n 2,5 miljoen euro per jaar aan Breng Flex. Aangezien er ieder jaar vraag is naar zo'n 125.000 ritten, komt die bijdrage neer op ongeveer twintig euro per rit en dat is de provincie te veel. Daarom stopt de provincie ermee.

'Maar de vraag of Breng Flex zo duur is'

Wethouder Tiemens: 'We betreuren het dat de stekker is eruit getrokken nog voor dat het gesprek over alternatieven gevoerd is.' De wethouder wijst erop dat je de verschillende vormen van openbaar zoals trein, lijndiensten en Breng Flex als één geheel moet beschouwen in een vervoersregio die steeds groter wordt. 'Dan is het maar de vraag of Breng Flex zo duur is. Want dan moet je het afzetten tegen ander vervoer zoals lijndiensten die bijvoorbeeld leeg zijn.'

Zie ook: Provincie stopt met Breng Flex: 'Gelderland stapt terug in de tijd'

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Twee Nijmegenaren krijgen gebiedsverbod tijdens intocht Sinterklaas

  12 november 2019
  NIJMEGEN - Twee voorstanders van Zwarte Piet die zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Nijmegen de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet onmogelijk willen maken krijgen een gebiedsverbod. Ze mogen die dag niet in het centrum van de stad komen.
 • Inwoners Lent plaatsen nepflitspaal: ‘Verkeer rijdt veel te hard’

  11 november 2019
  NIJMEGEN - Inwoners van Lent, bij Nijmegen, zijn het zat. Automobilisten rijden volgens hen veel te hard over de Mauritssingel en daarom zijn ze de actie Rem voor Lent gestart.
 • Rechter buigt zich over 'lawaaierig' schoolpleintje in Nijmegen

  05 november 2019
  NIJMEGEN - Het was deze zomer nieuws dat zelfs de internationale media haalde. Kinderen in Nijmegen die niet meer mogen spelen op hun schoolplein op straffe van een dwangsom van 10.000 euro voor basisschool De Buut. Vandaag treffen de klagende omwonenden en de school elkaar voor de rechter in een kort geding. Die rechter gaat eerst zelf poolshoogte nemen op het plein tijdens een zogenoemde schouw.
 • Niet een, niet twee, maar mogelijk drie referenda in Nijmegen

  01 november 2019
  NIJMEGEN - Als het aan de Nijmeegse partij VoorNijmegen.NU ligt komt er een referendum over drie thema's in de stad. Het gaat om de versmalling van de Graafseweg, bussen op de Waalkade en de bouw van een moskee op het Jonkerbosplein.
 • Stikstof of niet, Nijmegen kan lekker woningen bouwen

  01 november 2019
  NIJMEGEN - Nijmegen is verrast door de enorme woningbehoefte die uit onderzoek naar voren komt, laat wethouder Noël Vergunst weten. Wel denkt hij de 10.000 woningen die voor 2030 nodig zijn, te kunnen realiseren. Ondanks de stikstofproblematiek en PFAS-crisis denkt hij volop door te kunnen bouwen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend