Logo De Belofte

WAGENINGEN - De 11-jarige Mats van Leersum is deze woensdag officieel beëdigd als kinderburgemeester van Wageningen. Hij mag met de 'echte' stadsbestuurders meepraten. Spannend? Mats heeft er vooral heel veel zin in!

door Joukje Valkenburg - Beiboer

Het begon allemaal met een gewaagde brief aan de burgemeester. Daarin liet de jonge Mats geen gras groeien over zijn politieke ambitie.

Op tv en in een kinderkrant had hij gezien dat er in heel Nederland kinderburgemeesters zijn. 'Waarom heeft Wageningen nog geen kinderburgermeester?', schreef hij in zijn brief. 'Anders zou ik er wel één willen zijn!', voegde hij eraan toe. 

Proost! Op de kinderburgemeester (de tekst gaat door onder video):

Burgemeester Geert van Rumund werd nieuwsgierig en nodigde Mats uit op het gemeentehuis. 'Toen zijn we samen gaan vergaderen', zegt Mats. 'Een beetje babbelen.' Uiteindelijk vroeg de burgemeester hem om kinderburgemeester te worden. 

Speeltuinen aanleggen en ouderen helpen

De kersverse 'bestuurder' zit vol ideeën. Zo vindt Mats dat kinderen betrokken moeten worden bij de aanleg van speeltuinen. Die worden tenslotte gebouwd voor kinderen en niet voor ouderen, stelt hij.

Ook zouden scholen veel kunnen betekenen voor eenzame opa's en oma's. 'Dat kinderen leuke dingen met hen gaan doen', zegt Mats. 'Daar worden de oude mensen blij van, dan hoeven ze niet eenzaam te zijn.'

15 kinderburgemeesters in Gelderland
In totaal zijn er zo'n 45 kinderburgemeesters in Nederland. Wageningen is niet de eerste Gelderse gemeente met zo'n bijzondere burgemeester. 14 gemeenten gingen de stad voor. Dat zijn: Aalten, Apeldoorn, Bronckhorst, Doesburg, Ede, Elburg, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rozendaal, Scherpenzeel, Harderwijk/Hierden, Overbetuwe en Culemborg. 

Bron: KinderrechtenNU

'Te weinig aandacht voor mening van kinderen'

Mats wil dat er beter naar de jeugd wordt geluisterd. 'Kinderen moeten een stem hebben als het over hen gaat', zegt de jongen uit groep 7. Er wordt hen nu nog te weinig om hun mening gevraagd, vindt hij. 'Bijvoorbeeld op school, met het continurooster.' Ouders mochten stemmen over het wel of niet invoeren van zo'n nieuw rooster, kinderen niet, stelt Mats. 

Hij neemt zijn burgemeesterschap erg serieus. Burgemeester Mats is bijvoorbeeld al met vriendjes en vriendinnetjes om tafel gaan zitten om te kijken wat er anders kan in de gemeente. Ook heeft hij een 'werkvergadering' gehad met de kinderburgemeester van Renkum. 

Taken van de kinderburgemeester

De komende twee jaar zal Mats af en toe met burgemeester Van Rumund en zijn wethouders in gesprek gaan over zijn ideeën voor de stad. Wageningse kinderen kunnen Mats vertellen wat ze bezighoudt door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook is Mats als kinderburgemeester bij verschillende evenementen aanwezig. Volgende week gaat hij zijn eerste officiële taak uitvoeren. Hij vergezelt de 'echte' burgemeester bij De dag van het Hooilandplein. Ook bij andere activiteiten, bijvoorbeeld bij de intocht van Sinterklaas en de Koningsspelen, zal de kinderburgemeester aanwezig zijn. 

Proef

Mats is bij wijze van proef de eerste kinderburgemeester van Wageningen. Als het initiatief goed bevalt, komen er verkiezingen voor een nieuwe kinderburgemeester. Daarvoor kunnen alle kinderen in Wageningen zich dan opgeven. 

Overigens wil de eerste Wageningse kinderburgemeester later als hij groot is geen burgemeester worden. Wat wel? 'Huisarchitect', zegt Mats stellig. 'Tot nu toe in ieder geval.' 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend