Logo De Belofte

WAGENINGEN - De 11-jarige Mats van Leersum is deze woensdag officieel beëdigd als kinderburgemeester van Wageningen. Hij mag met de 'echte' stadsbestuurders meepraten. Spannend? Mats heeft er vooral heel veel zin in!

door Joukje Valkenburg - Beiboer

Het begon allemaal met een gewaagde brief aan de burgemeester. Daarin liet de jonge Mats geen gras groeien over zijn politieke ambitie.

Op tv en in een kinderkrant had hij gezien dat er in heel Nederland kinderburgemeesters zijn. 'Waarom heeft Wageningen nog geen kinderburgermeester?', schreef hij in zijn brief. 'Anders zou ik er wel één willen zijn!', voegde hij eraan toe. 

Proost! Op de kinderburgemeester (de tekst gaat door onder video):

Burgemeester Geert van Rumund werd nieuwsgierig en nodigde Mats uit op het gemeentehuis. 'Toen zijn we samen gaan vergaderen', zegt Mats. 'Een beetje babbelen.' Uiteindelijk vroeg de burgemeester hem om kinderburgemeester te worden. 

Speeltuinen aanleggen en ouderen helpen

De kersverse 'bestuurder' zit vol ideeën. Zo vindt Mats dat kinderen betrokken moeten worden bij de aanleg van speeltuinen. Die worden tenslotte gebouwd voor kinderen en niet voor ouderen, stelt hij.

Ook zouden scholen veel kunnen betekenen voor eenzame opa's en oma's. 'Dat kinderen leuke dingen met hen gaan doen', zegt Mats. 'Daar worden de oude mensen blij van, dan hoeven ze niet eenzaam te zijn.'

15 kinderburgemeesters in Gelderland
In totaal zijn er zo'n 45 kinderburgemeesters in Nederland. Wageningen is niet de eerste Gelderse gemeente met zo'n bijzondere burgemeester. 14 gemeenten gingen de stad voor. Dat zijn: Aalten, Apeldoorn, Bronckhorst, Doesburg, Ede, Elburg, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rozendaal, Scherpenzeel, Harderwijk/Hierden, Overbetuwe en Culemborg. 

Bron: KinderrechtenNU

'Te weinig aandacht voor mening van kinderen'

Mats wil dat er beter naar de jeugd wordt geluisterd. 'Kinderen moeten een stem hebben als het over hen gaat', zegt de jongen uit groep 7. Er wordt hen nu nog te weinig om hun mening gevraagd, vindt hij. 'Bijvoorbeeld op school, met het continurooster.' Ouders mochten stemmen over het wel of niet invoeren van zo'n nieuw rooster, kinderen niet, stelt Mats. 

Hij neemt zijn burgemeesterschap erg serieus. Burgemeester Mats is bijvoorbeeld al met vriendjes en vriendinnetjes om tafel gaan zitten om te kijken wat er anders kan in de gemeente. Ook heeft hij een 'werkvergadering' gehad met de kinderburgemeester van Renkum. 

Taken van de kinderburgemeester

De komende twee jaar zal Mats af en toe met burgemeester Van Rumund en zijn wethouders in gesprek gaan over zijn ideeën voor de stad. Wageningse kinderen kunnen Mats vertellen wat ze bezighoudt door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook is Mats als kinderburgemeester bij verschillende evenementen aanwezig. Volgende week gaat hij zijn eerste officiële taak uitvoeren. Hij vergezelt de 'echte' burgemeester bij De dag van het Hooilandplein. Ook bij andere activiteiten, bijvoorbeeld bij de intocht van Sinterklaas en de Koningsspelen, zal de kinderburgemeester aanwezig zijn. 

Proef

Mats is bij wijze van proef de eerste kinderburgemeester van Wageningen. Als het initiatief goed bevalt, komen er verkiezingen voor een nieuwe kinderburgemeester. Daarvoor kunnen alle kinderen in Wageningen zich dan opgeven. 

Overigens wil de eerste Wageningse kinderburgemeester later als hij groot is geen burgemeester worden. Wat wel? 'Huisarchitect', zegt Mats stellig. 'Tot nu toe in ieder geval.' 

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend