Logo De Belofte

APELDOORN - Een net, in de boom, gevuld met roestvrijstalen piemels, borsten en billen: de gemeente installeerde in 2008 het kunstwerk 'De Boomsieraad' in het Apeldoornse Sprengenpark. Beeldhouwer Maria Roosen maakte het in opdracht van de gemeente Apeldoorn en noemde het 'een soort rijpe vrucht die aan de boom groeit'. In 2017 werd de erotische compositie gestolen, maar sinds vandaag hangt het kunstwerk weer in de boom.

door Thomas Overdijk

Het kunstwerk is volgens wethouder Detlev Cziesso (GroenLinks) op een 'professionele' manier uit de boom verwijderd: met een slijptol werd het net afgezaagd waarna het met een auto is afgevoerd. 'Het is uiteindelijk in het kanaal terechtgekomen. Bij toeval is het ontdekt. Nu hebben we het eindelijk terug kunnen plaatsen', vertelt Cziesso.

'Ontiegelijk lullig'

De gemeente heeft extra maatregelen genomen om diefstal te voorkomen, maar dat garandeert niet dat de kunstzinnig bedoelde geslachtsdelen, borsten en derrières nu wel blijven hangen. 'Het zou ontiegelijk lullig zijn als het weer zou verdwijnen', stelt de wethouder. Maandagochtend hees de politicus de nieuwe installatie hoogstpersoonlijk de boom in.

Bekijk de beelden (de tekst gaat verder onder de video):

Kunstenaar Maria Roosen ontving voor haar compositie de Wilhelminaring: een landelijke oeuvreprijs voor beeldhouwkunst. 'De nieuwe prijs is alweer uitgedeeld. De komende jaren worden er aan het park weer hele mooie en indrukwekkende kunstwerken toegevoegd', besluit Cziesso.

Christelijk dilemma: blote kont versus vandalisme

De lokale ChristenUnie en SGP vonden het beeld destijds 'oneerbaar'. Nog steeds zijn de christenen niet denderend enthousiast. 'Soms lijkt alles te mogen als het kunst is. In de sauna kom je mij misschien ook tegen, dat kan, in een museum is zo'n kunstwerk ook prima', begint Ben Bloem, fractievoorzitter van de ChristenUnie. 'Maar dit is de openbare ruimte. Als ik in mijn blote kont door het park loop, krijg ik ook een boete. Dan mag het ineens niet.'

Daarentegen vindt hij het wél terecht dat het werk er weer hangt, want vandalisme keurt ook hij af: 'Je moet van openbare werken afblijven, hoe lelijk ik het ook vind.'

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Woede om zorgplan Apeldoorn: 'Jeugd is een product met een prijskaartje'

  15 november 2019
  APELDOORN - Apeldoorn gaat mensen meer inzicht geven in de kosten van de jeugdzorg, om zo bewustzijn te creëren over de uitgaven die de gemeente Apeldoorn heeft. Het leidt tot veel boosheid: 'Dit kost jij dus, zeggen we hiermee.'
 • Ongenoegen over Apeldoornse begroting

  15 november 2019
  APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.
 • Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

  15 november 2019
  APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.
 • Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' pgb, maar gaat toch snijden

  14 november 2019
  APELDOORN - De gemeente Apeldoorn gaat voorlopig niet bezuinigen op een deel van de persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat werd donderdag besloten tijdens het vaststellen van de begroting voor de komende jaren. Maar is de kou daarmee uit de lucht?
 • LEESTIP | Wie bepaalt wie er mag meepraten over Zwarte Piet?

  08 november 2019
  APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend