Logo De Belofte

BARNEVELD - Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld. Daardoor werd het gemeentebestuur vorig najaar overvallen door een uitzending van het programma Zembla, waarin gesteld werd dat vervuilde grond van afvalverwerker Vink uit datzelfde Barneveld in woonwijken is toegepast.

Dat staat te lezen in het rapport van de onafhankelijke commissie, die de handelwijze van het Barneveldse gemeentebestuur in de zogenoemde 'zandkwestie' heeft onderzocht. Het onderzoek onder leiding van VVD-kopstuk Bas Eenhoorn is gedaan op verzoek van de gemeenteraad van Barneveld.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Regie ontbrak

De gemeente verloor door de afwachtende houding de regie in het proces, stelt Eenhoorn in het onderzoeksverslag. Zo kon het gebeuren dat op de bewonersavond, die vlak na de uitzending werd gehouden, de provincie ontbrak. Daardoor kon die bewuste avond op veel vragen geen antwoord worden gegeven.

Ook gaf Barneveld in het afgelopen jaar meerdere malen aan dat zaken niet gecommuniceerd konden worden omdat nog werd gewacht op het Openbaar Ministerie. De commissie-Eenhoorn schrijft dat Barneveld daar in het belang van de betrokken bewoners een andere afweging had kunnen maken.

Veeg uit de pan

In het rapport krijgt de oppositiepartij Lokaal Belang een veeg uit de pan. De partij van fractievoorzitter Mijntje Pluimers zou de zandcrisis teveel gepolitiseerd hebben door het aanvragen van interpellatiedebatten en het indienen van moties. Dat heeft volgens de commissie Eenhoorn veel ambtelijke capaciteit gevergd, die ook anders ingezet had kunnen worden. Overigens concludeert Eenhoorn ook, dat er in de raad geen eenheid aanwezig is, die voor de belangen van de betrokken bewoners staat. En dat heeft in deze kwestie 'belemmerend' gewerkt.

Schijn van belangenverstrengeling

De commissie heeft ook gekeken naar eventuele belangenverstrengeling tussen de gemeente Barneveld en afvalverwerker Vink, waar de omstreden partij grond vandaan kwam. Vink is als dienstverlener weliswaar van groot belang voor Barneveld en de provincie, maar dat heeft de handelwijze van de gemeente niet beïnvloed, stelt Eenhoorn.

Die schijn van belangenverstrengeling werd bij de bewoners wél gewekt, toen Vink en de gemeente gezamenlijk arriveerden bij de bewonersbijeenkomst in november. Die schijn werd versterkt door de ruimte die een vertegenwoordiger van Vink kreeg tijdens die avond om een toelichting te geven. 

Alsnog in gesprek

De commissie-Eenhoorn wil niet over 'goed' of 'fout' spreken, maar heeft wel een aantal adviezen voor het gemeentebestuur. Eén daarvan is dat de gemeenteraad veel vaker en in een veel vroeger stadium betrokken moet worden bij dit soort gevallen. Ook krijgt de gemeente het advies alsnog in gesprek te gaan met de betrokken bewoners en daarin helder aan te geven wat de gemeente wel en niet voor hen kan doen. 

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Wethouder Barneveld overleeft motie van wantrouwen in 'zandkwestie'

  04 oktober 2019
  BARNEVELD - Wethouder Aart de Kruijf van Barneveld heeft een motie van wantrouwen overleefd. De gemeenteraad van Barneveld vergaderde donderdagavond over de zandkwestie. De commissie Eenhoorn, die onderzoek deed naar deze kwestie, heeft geconcludeerd dat het college van B&W die kwestie over vervuilde grond in woonwijken onderschat heeft en daarin te afwachtend is geweest. Ook een motie van afkeuring tegen het college haalde het niet.
 • College handelde 'te langzaam' tijdens zandcrisis

  30 september 2019
  BARNEVELD - 'De les is dat dit niet nog een keer mag gebeuren', zegt wethouder Aart de Kruijf maandagavond over de communicatie tijdens de zandkwestie in Barneveld. 'Een crisis komt altijd onverwacht en dan is er is geen draaiboek.' De communicatie had volgens de wethouder directer naar de burger en naar de raad gemoeten.
 • Van begrip tot wantrouwen; Barneveld verdeeld over rapport 'zandkwestie'

  11 september 2019
  BARNEVELD - De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.
 • Barneveld onderschatte de 'zandkwestie'

  06 september 2019
  BARNEVELD - Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld. Daardoor werd het gemeentebestuur vorig najaar overvallen door een uitzending van het programma Zembla, waarin gesteld werd dat vervuilde grond van afvalverwerker Vink uit datzelfde Barneveld in woonwijken is toegepast.
 • Grondaffaire Barneveld: 'Getuigenverhoren noodzakelijk want er zijn nog te veel vragen'

  02 september 2019
  BARNEVELD - Mogen de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en afvalverwerker Vink onder ede worden gehoord in de grondaffaire Barneveld? Over die vraag heeft de rechtbank in Arnhem zich maandag gebogen op verzoek van de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond. De stichting wil kijken of de gemeente, provincie en Vink aansprakelijk kunnen worden gesteld voor imagoschade en eventuele waardedaling van huizen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend