Logo De Belofte

DOETINCHEM - Er blijft veel onduidelijk over het voornemen van de gemeente Oude IJsselstreek om uit de sociale dienst Laborijn te stappen. Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor raadsleden uit de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Aalten.

door Davie Klein Gunnewiek

Drie maanden geleden verscheen een vernietigend rapport van onderzoeksbureau Berenschot over de sociale dienst Laborijn. De raadsleden werden tijdens de bijeenkomst bijgepraat door waarnemend directeur Jan-Henk Jansen van Laborijn en Jorik Huizinga, wethouder in Doetinchem en voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn. Het algemeen bestuur van Laborijn wil een stuurgroep instellen om het proces van uittreding van Oude IJsselstreek zo goed mogelijk te begeleiden.

Scheidingspapieren of relatietherapie

Of die uittreding er ook daadwerkelijk gaat komen, lijkt steeds meer de vraag. Oude IJsselstreek heeft deze week een uitnodiging verstuurd aan de gemeenten Aalten, Doetinchem en Montferland om met elkaar in gesprek te gaan over de visie op de participatiewet. Volgens de raadsleden die woensdagavond aanwezig waren levert dat veel onduidelijkheid op.

'Aan de ene kant ben je bezig om de scheidingspapieren te tekenen, maar aan de andere kant wordt gevraagd om relatietherapie', aldus Jeroen Berends van het CDA Doetinchem. Volgens Jorik Huizinga, voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn, blijven de gemeenten onderling daarover in gesprek. 'We zitten niet stil', zegt Huizinga. 'We proberen de juiste stappen te zetten en de juiste procedures te doorlopen. Waar het precies toe leidt kan ik u niet vertellen.'

'Spiegel die ons wordt voorgehouden'

Cliënten binnen de sociale dienst zouden gewantrouwd en onjuist bejegend worden, zo was te lezen in het rapport van Berenschot. Waarnemend directeur Jansen zegt dat het onderzoeksrapport hard binnenkwam in de organisatie. 'Niet iedereen herkende zich er meteen in', aldus Jansen. 'Het is een soort spiegel die ons wordt voorgehouden. Wij kijken nu in die spiegel en hoe we het in de toekomst beter kunnen gaan doen.'

Een dag na het verschijnen van het rapport maakte Oude IJsselstreek het voornemen bekend om uit Laborijn te stappen. Dat besluit viel niet in goede aarde bij de andere gemeenten die deel uit maken van Laborijn. Oude IJsselstreek wil zelf weer de regie gaan nemen in de uitvoering van de participatiewet. Voor het einde van dit jaar moet de gemeente een definitieve beslissing hebben genomen. Alleen dan kan de officiële uittreding in januari 2021 plaatsvinden.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Oppositie Doetinchem voelt zich niet gehoord in bezuinigingsdebat

  08 november 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond ingestemd met een flink pakket aan bezuinigingsmaatregelen van in totaal negen miljoen euro. De OZB gaat met vijf procent omhoog, subsidies voor jeugdleden om te sporten worden verminderd en er wordt flink bezuinigd op het sociaal domein. De oppositiepartijen voelden zich totaal niet gehoord en volgens hen was alles al in beton gegoten.
 • Voetballertjes en senioren bieden petities aan tegen bezuiniging in Doetinchem

  07 november 2019
  DOETINCHEM - Jeugdleden van voetbalvereniging DZC'68 en ouderen van het Seniorenontmoetingspunt Doetinchem lieten donderdagavond van zich horen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering over de begroting. Burgemeester Mark Boumans kreeg van beide organisaties een petitie overhandigd, omdat ze het niet eens zijn met de voorgenomen bezuinigingen.
 • Doetinchem wil onderzoek naar cameratoezicht

  01 november 2019
  DOETINCHEM - Na horecaondernemers en de politie is ook de gemeenteraad van Doetinchem voorstander van cameratoezicht. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In een motie die door een groot deel van de raad werd gesteund, wordt de oproep gedaan om te onderzoeken waar en hoe er cameratoezicht kan komen in het centrum van de stad.
 • Politie en horeca zien cameratoezicht in Doetinchem zitten

  31 oktober 2019
  DOETINCHEM - Horeca-ondernemers en de politie in Doetinchem pleitten voor cameratoezicht in het centrum van de stad. Na de massale vechtpartij van drie weken geleden, waarbij er geweld werd gebruikt tegen hulpverleners, laaide de discussie over cameratoezicht in het centrum van Doetinchem weer op. Vanavond praat de gemeenteraad over het onderwerp.
 • Raad Doetinchem bezorgd over sluiting cellencomplex

  30 oktober 2019
  DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem is bezorgd over de sluiting van het cellencomplex in Doetinchem. Het CDA dient donderdagavond tijdens de raadsvergadering namens meerdere partijen een motie in, waarin staat dat burgemeester Mark Boumans er alles aan moet doen om deze beslissing van de Nationale Politie ongedaan te maken.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend