Logo De Belofte

DOETINCHEM - Er blijft veel onduidelijk over het voornemen van de gemeente Oude IJsselstreek om uit de sociale dienst Laborijn te stappen. Dat bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst voor raadsleden uit de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Aalten.

door Davie Klein Gunnewiek

Drie maanden geleden verscheen een vernietigend rapport van onderzoeksbureau Berenschot over de sociale dienst Laborijn. De raadsleden werden tijdens de bijeenkomst bijgepraat door waarnemend directeur Jan-Henk Jansen van Laborijn en Jorik Huizinga, wethouder in Doetinchem en voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn. Het algemeen bestuur van Laborijn wil een stuurgroep instellen om het proces van uittreding van Oude IJsselstreek zo goed mogelijk te begeleiden.

Scheidingspapieren of relatietherapie

Of die uittreding er ook daadwerkelijk gaat komen, lijkt steeds meer de vraag. Oude IJsselstreek heeft deze week een uitnodiging verstuurd aan de gemeenten Aalten, Doetinchem en Montferland om met elkaar in gesprek te gaan over de visie op de participatiewet. Volgens de raadsleden die woensdagavond aanwezig waren levert dat veel onduidelijkheid op.

'Aan de ene kant ben je bezig om de scheidingspapieren te tekenen, maar aan de andere kant wordt gevraagd om relatietherapie', aldus Jeroen Berends van het CDA Doetinchem. Volgens Jorik Huizinga, voorzitter van het dagelijks bestuur van Laborijn, blijven de gemeenten onderling daarover in gesprek. 'We zitten niet stil', zegt Huizinga. 'We proberen de juiste stappen te zetten en de juiste procedures te doorlopen. Waar het precies toe leidt kan ik u niet vertellen.'

'Spiegel die ons wordt voorgehouden'

Cliënten binnen de sociale dienst zouden gewantrouwd en onjuist bejegend worden, zo was te lezen in het rapport van Berenschot. Waarnemend directeur Jansen zegt dat het onderzoeksrapport hard binnenkwam in de organisatie. 'Niet iedereen herkende zich er meteen in', aldus Jansen. 'Het is een soort spiegel die ons wordt voorgehouden. Wij kijken nu in die spiegel en hoe we het in de toekomst beter kunnen gaan doen.'

Een dag na het verschijnen van het rapport maakte Oude IJsselstreek het voornemen bekend om uit Laborijn te stappen. Dat besluit viel niet in goede aarde bij de andere gemeenten die deel uit maken van Laborijn. Oude IJsselstreek wil zelf weer de regie gaan nemen in de uitvoering van de participatiewet. Voor het einde van dit jaar moet de gemeente een definitieve beslissing hebben genomen. Alleen dan kan de officiële uittreding in januari 2021 plaatsvinden.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend