Logo De Belofte

ARNHEM - Afgelopen zondag kwamen de fractievoorzitters van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA al samen om te spreken over de lijmpoging binnen de Arnhemse coalitie. Dat was voordat het advies van de verkenners naar buiten kwam. Omdat de lijmpoging met name deze vier partijen aangaat hadden ze het advies al onder embargo ingezien, laat fractievoorzitter Mark Coenders (GroenLinks) weten.

door Huibert Veth

'We hebben daar onze eerste gevoelens met elkaar gedeeld', zegt Coenders. Woensdag staat het volgende gesprek tussen de voormalig coalitiepartners gepland. 'Er zal gewerkt moeten worden aan vertrouwen.' Eerst de relatie en dan de inhoud, lijkt Coenders de juiste volgorde.

Procesbegeleiding

Het advies moet volgens hem serieus worden genomen. Daarin wordt onder meer aangegeven dat extra ondersteuning om de verhoudingen te herstellen 'onontbeerlijk' is. Of dat in de vorm van een mediator is die het proces begeleidt, of dat hiervoor een politiek zwaargewicht naar voren geschoven wordt, kon Coenders nog niet zeggen.

Eric Greving (PvdA) ziet graag een procesbegeleider aansluiten. Het eerste gesprek verliep volgens hem in een prettige sfeer en de strekking van het advies wordt door iedereen herkend en erkend. 'Van daaruit kun je gesprekken voeren.' Sabine Andeweg (D66) benoemt de positieve sfeer waarin de gesprekken zijn begonnen. Leendert Combee (VVD) is ook enthousiast over de eerste processtappen.

'Snelheid geboden'

Iedereen is er volgens Coenders van doordrongen dat snelheid geboden is. 'De vorige keer duurde het twee maanden, dat is nu niet gewenst.'

'Weinig vertrouwen overige partijen'

Hoewel het grootste deel van de oppositie de lijmpoging steunt, zijn er ook kritische geluiden te horen. 'Het is verbazingwekkend hoe weinig vertrouwen er blijkbaar is in de overige kleinere partijen', zegt raadslid Kürşat Bal (DENK Verenigd Arnhem).

Leo de Groot (Partij voor de Dieren) vindt dat samenwerkingsvormen als een minderheidscoalitie of een regenboogcoalitie te makkelijk aan de kant worden geschoven. 'Juist dan wordt samenwerking nog belangrijker, omdat een partij met een negatieve instelling zichzelf buiten de invloed plaatst.'

'Teleurstellend'

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) noemt het advies zelfs 'teleurstellend'. 'Blijkbaar hangen zij nog steeds de achterkamertjes aan, waar alles wordt besproken en rechtgetrokken.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.
 • Alle kinderen moeten naar de tandarts en dat wil de gemeente Arnhem zo bereiken

  20 februari 2020
  ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.
 • Arnhemmer mag kappen in eigen tuin

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhemmers mogen op privé-terreinen tot 1000 vierkante meter hun bomen blijven kappen zonder meld- of vergunningsplicht. Dat is een flinke aanpassing van het oorspronkelijke bomenplan van wethouder Cathelijne Bouwkamp, die dat voor alle Arnhemse bomen wilde. Dit tot teleurstelling van een aantal partijen.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Verkeer Bellestein kan veiliger', wethouder Ede krijgt forse kritiek

  21 februari 2020
  EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.
 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Geen duizend nieuwe woningen in groen gebied

  21 februari 2020
  - Het Lierdal, ten zuiden van Malden, blijft gevrijwaard van de bouw van huizen of de komst van een sportpark. Dat heeft een meerderheid van de gemeente Heumen besloten. Vanuit de bevolking klonk veel verzet tegen bouwplannen in het groene gebied.
 • Breuk college Heumen: plannen woningbouw waren de druppel

  21 februari 2020
  - De woningbouwplannen van de gemeente Heumen lijken het college de nek omgedraaid te hebben. De spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De afgelopen week is er herhaaldelijk contact geweest tussen de CDA-fractie en die van GroenLinks. Dat liep duidelijk niet goed af.
 • 'Mijn vrouw Elly verdient een lintje', ex-wethouder emotioneel bij afscheid

  21 februari 2020
  ULFT - De afscheidsreceptie voor ex-wethouder Peter van de Wardt in de DRU Cultuurfabriek in Ulft, is donderdagmiddag druk bezocht. Van de Wardt stapte in december op naar aanleiding van de discussie over de sociale dienst Laborijn. Hij was twintig jaar politiek actief in Oude IJsselstreek.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend