Logo De Belofte

HATTEM - Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.

door Bastiaan van Blokland en Harry Hekkert

De kleinste gemeente van de provincie, Rozendaal, heeft de naam. Maar Hattem heeft de meeste punten. Tenminste in de vergelijking van Omroep Gelderland van de 'meest aantrekkelijk gemeente van Gelderland'.

Kijk hier naar het onderzoek. Tekst gaat daaronder verder. Gebruik de drop-down om te navigeren per onderwerp op de kaart:

Hattem is niet toevallig een mix van een welvarende Hanzestad, met rondom platteland, gelegen aan de IJssel, grenzend aan de Veluwe en dichtbij een grotere stad (Zwolle) met nog veel meer voorzieningen. Beter dan Hattem wordt het niet.

'Waar woon je fijn?'

De vraag waar je 'het best kunt wonen' stelt iedereen zich weleens. Soms is het antwoord simpel: dicht bij familie en vrienden. Maar vaak spelen ook andere factoren een rol. Onderzoekers in Nederland en ver daarbuiten hebben zich eerder al gebogen over de vraag waar het fijn wonen is.

Infrastructuur, water en natuur: het werd allemaal meegewogen in dit onderzoek. Tekst gaat verder onder de foto:

Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een Leefbaarometer, waar woonfactoren van gemeenten worden vergeleken. Opinieblad Elsevier vergelijkt jaarlijks de Nederlandse gemeenten, The Economist zoekt wereldwijd naar de meest leefbare stad.

Wegen en nuanceren

In al die onderzoeken spelen ongeveer dezelfde factoren een rol; woningen, voorzieningen, veiligheid, de directe omgeving en de samenstelling van de bevolking. Omroep Gelderland hield de Gelderse gemeenten langs de meetlat. Dat gebeurde op basis van de meeste recente data en statistieken in vijftig verschillende factoren.

De cijfers van de gemeenten zijn gekoppeld aan het gemiddelde in Nederland en gewogen, waardoor een genuanceerd beeld ontstaat. Geld speelt in dit onderzoek ook een kleine rol; woongenot is bijvoorbeeld ook gekoppeld aan hoge of lage woonlasten.

Hattem de beste

In Gelderland is het overal prima wonen, alle gemeenten doorstaan de vergelijking met de rest van Nederland. Hattem is gemiddeld heel goed, zonder echt ergens in uit te blinken.

Lees hier meer over de winst van Hattem als 'aantrekkelijkste gemeente'

Tekst loopt door onder de foto:

Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.

Of het moet op het gebied van veiligheid zijn. Samen met Aalten, Bronckhorst., Voorst en Oldebroek loop je er het minst kans slachtoffer te worden van een misdrijf of van een verkeersongeval.

Arnhem de onveiligste

In de gemeente Arnhem is de veiligheid ver ondermaats, zelfs landelijk schaart de gemeente zich in de top van onveiligste gemeenten. Onveilig is het niet in Westervoort, al kende de gemeente in 2018 twee overvallen. Dat is veel voor een kleinere gemeente, terwijl ruim twintig gemeenten – vooral op het platteland – vorig jaar geen enkele overval noteerden.

Westervoort doet het wat minder in de vergelijking op de onderwerpen  woningen en voorzieningen, daardoor blijft het in de vergelijking van 51 aantrekkelijkste gemeenten van Gelderland bungelen op de 51ste plek.

Waar zit je groen?

Apeldoorn heeft van de vier grotere steden het meest groen. Nijmegen heeft het op het  gebied van voorzieningen (zorg, onderwijs, banen, winkels, cultuur, sport, bereikbaarheid)  het best voor elkaar in heel Gelderland. Wil je werken in je eigen gemeente dan bieden Arnhem en Barneveld de meeste kans op succes; het zijn de gemeenten met de meeste banen per inwoner. 

Tekst gaat verder onder de foto:

Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.

In Rozendaal: dik 95 jaar

Rozendaal telde in 2018 met 95,5 jaar veruit de hoogst levensverwachting, volgens de statistieken van het CBS. Wageningen is de enige Gelderse gemeente waar inwoners gemiddeld voor hun 80ste verjaardag overlijden; 79,9 jaar.

Het is onduidelijk waardoor de levensverwachting in studentenstad Wageningen zo laag is. Waarom Rozendaal het zo goed doet, is dan wel duidelijk. In 2018 stierven er in deze kleinste gemeente van de provincie maar 18 inwoners. Volgens het CBS is dat aantal te gering om een betrouwbaar beeld over levensverwachting te geven.

Welke factoren zijn vergeleken?
In de vergelijking zijn vijftig factoren vergeleken, samengevat in vijf onderwerpen. Het gemiddelde van Nederland is het referentiepunt. De gegevens komen van openbare data en statistieken, zoals via CBS en overheid.
Veiligheid: onder andere aantal misdrijven, inbraken, vandalisme, verkeersslachtoffers.
Voorzieningen: o.a.a afstand tot ziekenhuis en huisarts, afstand brandweerpost, aantal scholen, werkgelegenheid, winkels, cultuur, bereikbaarheid. 
Woningen: o.a. woonlasten, aantal Rijksmonumenten, percentage nieuwe woningen, percentage huurwoningen.
Omgeving: o.a. percentage bos en natuur, open water, luchtkwaliteit.
Bevolking: o.a. aandeel inwoners tot 20 jaar, levensverwachting, huishoudens onder sociaal minimum. 

 

Het laatste nieuws uit Hattem

  • Verdeelde raad stemt toch in met Regionale Energie Strategie

    31 mei 2021
    HATTEM - Het was niet van harte, maar uiteindelijk heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Hattem maandagavond de RES 1.0 vastgesteld. Daarin bepaalt de regio hoe ze minder stroom verbruikt, en meer groene stroom opwekt.
  • Hattem gebruikt geen nepaccounts

    18 mei 2021
    HATTEM - Nederlandse gemeenten zouden op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Daarvoor worden onder meer nepaccounts gebruikt, terwijl dit niet is toegestaan, meldt Politie en Wetenschap. De gemeente Hattem geeft desgevraagd aan geen gebruik te maken van nepaccounts.
  • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

    11 mei 2021
    HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
  • Gratis in het groen parkeren op De Bleek

    06 april 2021
    HATTEM - De gemeente Hattem kan door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland het parkeerterrein De Bleek opnieuw inrichten en meer parkeerplaatsen aanleggen. Dit project wordt aangepakt in het kader van het toeristische aantrekkelijk maken van de omgeving rondom het Apeldoorns Kanaal.
  • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

    12 augustus 2020
    HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

Het laatste nieuws uit Westervoort

  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

    14 augustus 2020
    WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
  • Westervoortse wethouder Theo Kampschreur stapt op

    07 juli 2020
    WESTERVOORT - Vanwege de oplopende financiële tekorten bij de gemeente Westervoort heeft wethouder Theo Kampschreur besloten bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Vorig jaar was er al een groot tekort, dit jaar zal dat oplopen tot ongeveer 3 miljoen euro.
  • Half miljoen extra voor speeltuintjes Westervoort

    30 september 2019
    WESTERVOORT - Westervoort geeft de komende jaren een half miljoen euro extra uit aan het opknappen van ongeveer zestig speeltuintjes in de gemeente. Dat besloot de gemeenteraad maandag. Ongeveer de helft van de speelplaatsen houdt speeltoestellen. Bij het andere deel verdwijnen de toestellen, maar daar komen natuurlijke speelelementen voor terug.
  • Westervoort 'matige' gemeente om in te leven, maar waarom?

    03 september 2019
    WESTERVOORT - Matig, dat is het predicaat dat de gemeente Westervoort krijgt in het onderzoek naar 'meest aantrekkelijke gemeente van Gelderland'. Het staat daarmee op de laatste plek. Waarom eindigt Westervoort daar, wat maakt de gemeente zo onaantrekkelijk - en is dat wel terecht?

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend