Logo De Belofte

BARNEVELD - Mogen de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en afvalverwerker Vink onder ede worden gehoord in de grondaffaire Barneveld? Over die vraag heeft de rechtbank in Arnhem zich maandag gebogen op verzoek van de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond. De stichting wil kijken of de gemeente, provincie en Vink aansprakelijk kunnen worden gesteld voor imagoschade en eventuele waardedaling van huizen.

De stichting, die bewoners van huizen vertegenwoordigt die mogelijk op vervuilde grond van afvalverwerker Vink zijn gebouwd, wil met de getuigenverhoren onderzoeken of ze een rechtszaak kan starten.

'Dit is eigenlijk een soort voorportaal. Je vraagt aan de rechter of je een aantal getuigen kunt horen, want er zijn nog heel veel vragen onbeantwoord en je wil kunnen beoordelen of je straks echt een procedure kan beginnen', aldus Pieter Huitema, advocaat van de stichting. 

Bekijk de reportage (de tekst gaat verder de video):

De toepassing van mogelijk vervuilde grond van Vink kwam vorig jaar november aan het licht. Eerst beperkte de toepassing zich tot Barneveld, maar later bleken delen van de omstreden partij grond op diverse plaatsen in Gelderland en daarbuiten te zijn gebruikt. Daarna zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd naar het toegepaste zand met ook verschillende uitkomsten. Ook het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek gestart.

'Er is al voldoende informatie beschikbaar'

Volgens afval verwerker Vink is er geen reden om getuigen te horen. 'Wij denken dat er voldoende informatie beschikbaar is om te kunnen beoordelen of er schade is voor de bewoners. Naar onze mening is er geen schade voor de bewoners omdat op diverse manieren aangetoond is dat het zand dat toegepast is veilig en schoon is, ook over de verontreiniging met styreen, dat is een laboratoriumfout geweest', zegt Jaap Kevelam directiesecretaris van Vink Holding. 

Volgens Kevelam kosten de mogelijke getuigenverhoren geld en tijd en leveren ze weer een hoop commotie op. 'Maar we hebben niets te verbergen, we zijn ook wel bereid om onder ede te verklaren wat wij tot nu toe verklaard hebben, dat is het probleem niet. Het dient alleen geen doel dus dan wil je daar ook geen geld en geen tijd aan besteden.'

17 getuigen

De gemeente Barneveld is niet tegen de getuigenverhoren, maar vindt dat de stichting geen belanghebbende is in deze zaak. De provincie vraagt zich af op welke concrete feiten en rechten het verzoek om getuigen te horen is gebaseerd. Daarnaast vindt de provincie het niet nuttig alle getuigen die op de lijst van advocaat Huitema staan onder ede te horen. 

Advocaat Huitema wil in totaal 17 getuigen horen, waaronder het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld, voormalig verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland en de directie van Vink. Ook wil hij een aantal milieudeskundigen oproepen. 

De rechter maakt over vier weken bekend wat zijn beslissing is.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Bomenkap houdt gemoederen flink bezig

  02 februari 2020
  BARNEVELD - Er moet snel iets gebeuren tegen het kappen van teveel bomen in de gemeente Barneveld, vindt lokale politieke partij Lokaal Belang. De partij wil strengere regels voor het afgeven van kapvergunningen.
 • Barneveld maakt beleid voor woningen arbeidsmigranten

  16 januari 2020
  BARNEVELD - In de gemeente Barneveld komt er de komende jaren huisvesting voor enkele honderden arbeidsmigranten. Dat is het plan van wethouder Aart de Kruijf van ruimtelijke ordening. In Barneveld zijn naar schatting tussen de 660 en 880 buitenlandse arbeidskrachten aan het werk. Met nieuwe regels wil de wethouder de woonsituatie van deze werknemers verbeteren. 
 • Emotionele wethouder na zandkwestie: 'Ik ben geraakt, dit gun je geen mens'

  31 oktober 2019
  BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend