Logo De Belofte

TIEL - Het Lingecollege in Tiel heeft een splinternieuw gebouw voor de mavo, die weer los komt te staan van de beroepsopleidingen van het vmbo. Komende week mogen de eerste leerlingen er aan de slag. Werklieden en docenten zijn nog tot het laatste moment bezig om de nieuwe school in te richten.

door Menno Provoost

De nieuwe mavo staat naast het oude vmbo-gebouw aan de Teisterbantlaan. Dit gebouw biedt alleen nog plaats aan de beroepsopleidingen. In het nieuwe gebouw krijgen straks maximaal vijfhonderd leerlingen les. Een open structuur van de entree en verdiepingen en grote ramen naar lokalen, kantoren en de docentenkamer symboliseren een persoonlijker onderwijs.

'Als je in een grote school zit dan kun je jezelf daarin kwijtraken', zegt afdelingsleider Ben Tutert. 'De kleinschaligheid speelt echt een rol in het nieuwe gebouw. Gezien worden. Waar je ook loopt in het gebouw, je wordt altijd gezien, je bent er. Dat is wat we met dit gebouw willen benadrukken.'

Leerpleinen en laptopklassen

De nieuwe school heeft ook zogenoemde leerpleinen. Dat zijn open ruimtes met werkplekken tussen de lokalen in waar leerlingen onder begeleiding van een onderwijsassistent kunnen werken aan individuele opdrachten. Tutert: 'Niet iedere leerling is hetzelfde. De ene leerling gaat wat sneller, de andere is gebaat bij herhaling. Soms hebben leerlingen ook echt concentratie en rust nodig. Dat kun je niet altijd in een klaslokaal realiseren. Met het leerplein geef je jezelf de mogelijkheid om recht te doen aan die verschillen. Hier kunnen leerlingen zitten van leerjaar een tot en met leerjaar vier die met een gerichte taak bezig zijn.'

Het Lingecollege begint dit jaar ook met laptopklassen. Alle nieuwe leerlingen krijgen een laptop waarmee ze hun opleiding individueel vormgeven en volgen. 'Ze komen in een elektronische leeromgeving waarin ze hun eigen leerstof voor de vakken gepland zien staan', vertelt Tutert. 'Ze krijgen daarin taken en kunnen volgen hoe ze zich ontwikkelen. De docent kan meekijken. Ook dat is een project waarvan ik heel benieuwd ben hoe leerlingen en docenten dat gaan ervaren.'

Flexibele inrichting

Zoals veel docenten offert natuurkundeleraar Jaco Bekker de laatste dagen van zijn vakantie op om de nieuwe lokalen in te richten. Zijn lokaal is flexibeler van inrichting. Er is ook geen aard- maar propaangas, want de school is zonder aardgasaansluiting gebouwd. 'We hebben echt een heel mooi nieuw gebouw, zegt Bekker. 'Met een hele leuke uitstraling. Er is veel ruimte in het lokaal. Het is praktischer, moderner, ik denk dat het veel prettiger werkt.'

Bekker die over een jaar met pensioen gaat, is blij dat hij de overgang nog meemaakt. 'We werken nu met leerpleinen, we gaan steeds meer digitaal. In de eerste klas beginnen ze met laptopklas. Dat kun je niet tegenhouden de digitalisering. Ik zal niet alles meemaken, maar de eerste stappen worden gezet, dat vind ik wel leuk om mee te maken.'

Ook Tutert is opgetogen over de nieuwe start van het schooljaar. 'Waar ik heel erg benieuwd naar ben is, als er hier straks vijfhonderd leerlingen rondlopen, hoe dat zich gaat bewegen', zegt hij. 'Mijn verwachting is dat er veel meer rust is in het gebouw. Dat er veel meer orde en rust heerst, wat ook uitstraalt op de leerlingen. We hebben leerpleinen waar de leerlingen kunnen werken, dat is een uitdaging. Daar kijk ik heel erg naar uit.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Speciaal onderwijs Kentalis van start in De Regenboog in Tiel

  13 februari 2020
  TIEL - In basisschool De Regenboog in Tiel begint komend schooljaar speciaal onderwijs voor kinderen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn. Het gaat om een nevenvestiging van het speciaal onderwijs van de Nijmeegse organisatie Kentalis.
 • KlokGroep wil na twintig jaar aan de slag met woontorens aan de Waal

  07 februari 2020
  TIEL - Voldoende speelgelegenheid, minder wateroverlast en een nieuwe plek voor de roeken: bouwer KlokGroep zegt er allemaal voor te zorgen, als er maar gebouwd kan worden aan de Echteldsedijk in Tiel. Het bedrijf wacht al twintig jaar op groen licht voor de bouw van drie woontorens.
 • Tiel koopt nieuwe wooncontainer in afwachting van Anders Wonen

  20 december 2019
  TIEL - Omdat een woonproject voor mensen met psychische problemen te lang op zich laat wachten, schaft Tiel een vervangende woonunit aan voor de eerste bewoner. Deze Tielenaar woont al geruime tijd in zo'n wooncontainer aan de Industrieweg. Deze is echter in zo'n slechte staat dat hij vervangen moet worden.
 • Tiel doet mee aan pilot brede beveiligingsaanpak gemeenten

  12 december 2019
  NUNSPEET - Het ministerie van Binnenlandse Zaken lanceerde donderdag de pilot integrale beveiligingsplannen voor gemeenten. Met behulp van experts op het gebied van integrale beveiliging gaan Almelo, Berkelland, Breda, Dalfsen, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Saba, Tiel, Tilburg en Venlo de komende maanden aan de slag met diverse onderdelen van hun beveiliging. Zo wil het ministerie gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van een brede beveiligingsaanpak voor de eigen organisatie.
 • Navulbare waterflessen voor zo’n 3000 leerlingen in Neder-Betuwe

  12 december 2019
  OCHTEN - Onder het motto ‘Kies vaker voor het drinken van kraanwater!’ krijgen alle leerlingen op de veertien basisscholen in Neder-Betuwe een navulbare drinkwaterfles. De uitdeelactie is mede mogelijk dankzij de bijdrage van diverse lokale ondernemers die het, net als de gemeente en de scholen, belangrijk vinden dat jongeren gezond en gelukkig kunnen opgroeien in Neder-Betuwe.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgerolde cocaïnewasserij zat verstopt in varkensschuur

  19 februari 2020
  VRAGENDER - De cocaïnewasserij die eind vorige maand werd ontdekt in Vragender (gemeente Oost Gelre), zat in een afgetimmerd deel achterin een varkensschuur van een boerderij aan de Oude Winterswijkseweg. Het was ook ingericht als woonruimte.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Ambtenaren leren vriendelijker met vragen van burgers om te gaan

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met vragen van burgers om te gaan. 'Het gaat om houding en gedrag', zegt wethouder Karel Bonsen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend