Logo De Belofte

TIEL - Het Lingecollege in Tiel heeft een splinternieuw gebouw voor de mavo, die weer los komt te staan van de beroepsopleidingen van het vmbo. Komende week mogen de eerste leerlingen er aan de slag. Werklieden en docenten zijn nog tot het laatste moment bezig om de nieuwe school in te richten.

door Menno Provoost

De nieuwe mavo staat naast het oude vmbo-gebouw aan de Teisterbantlaan. Dit gebouw biedt alleen nog plaats aan de beroepsopleidingen. In het nieuwe gebouw krijgen straks maximaal vijfhonderd leerlingen les. Een open structuur van de entree en verdiepingen en grote ramen naar lokalen, kantoren en de docentenkamer symboliseren een persoonlijker onderwijs.

'Als je in een grote school zit dan kun je jezelf daarin kwijtraken', zegt afdelingsleider Ben Tutert. 'De kleinschaligheid speelt echt een rol in het nieuwe gebouw. Gezien worden. Waar je ook loopt in het gebouw, je wordt altijd gezien, je bent er. Dat is wat we met dit gebouw willen benadrukken.'

Leerpleinen en laptopklassen

De nieuwe school heeft ook zogenoemde leerpleinen. Dat zijn open ruimtes met werkplekken tussen de lokalen in waar leerlingen onder begeleiding van een onderwijsassistent kunnen werken aan individuele opdrachten. Tutert: 'Niet iedere leerling is hetzelfde. De ene leerling gaat wat sneller, de andere is gebaat bij herhaling. Soms hebben leerlingen ook echt concentratie en rust nodig. Dat kun je niet altijd in een klaslokaal realiseren. Met het leerplein geef je jezelf de mogelijkheid om recht te doen aan die verschillen. Hier kunnen leerlingen zitten van leerjaar een tot en met leerjaar vier die met een gerichte taak bezig zijn.'

Het Lingecollege begint dit jaar ook met laptopklassen. Alle nieuwe leerlingen krijgen een laptop waarmee ze hun opleiding individueel vormgeven en volgen. 'Ze komen in een elektronische leeromgeving waarin ze hun eigen leerstof voor de vakken gepland zien staan', vertelt Tutert. 'Ze krijgen daarin taken en kunnen volgen hoe ze zich ontwikkelen. De docent kan meekijken. Ook dat is een project waarvan ik heel benieuwd ben hoe leerlingen en docenten dat gaan ervaren.'

Flexibele inrichting

Zoals veel docenten offert natuurkundeleraar Jaco Bekker de laatste dagen van zijn vakantie op om de nieuwe lokalen in te richten. Zijn lokaal is flexibeler van inrichting. Er is ook geen aard- maar propaangas, want de school is zonder aardgasaansluiting gebouwd. 'We hebben echt een heel mooi nieuw gebouw, zegt Bekker. 'Met een hele leuke uitstraling. Er is veel ruimte in het lokaal. Het is praktischer, moderner, ik denk dat het veel prettiger werkt.'

Bekker die over een jaar met pensioen gaat, is blij dat hij de overgang nog meemaakt. 'We werken nu met leerpleinen, we gaan steeds meer digitaal. In de eerste klas beginnen ze met laptopklas. Dat kun je niet tegenhouden de digitalisering. Ik zal niet alles meemaken, maar de eerste stappen worden gezet, dat vind ik wel leuk om mee te maken.'

Ook Tutert is opgetogen over de nieuwe start van het schooljaar. 'Waar ik heel erg benieuwd naar ben is, als er hier straks vijfhonderd leerlingen rondlopen, hoe dat zich gaat bewegen', zegt hij. 'Mijn verwachting is dat er veel meer rust is in het gebouw. Dat er veel meer orde en rust heerst, wat ook uitstraalt op de leerlingen. We hebben leerpleinen waar de leerlingen kunnen werken, dat is een uitdaging. Daar kijk ik heel erg naar uit.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend