Logo De Belofte

TIEL - Het Lingecollege in Tiel heeft een splinternieuw gebouw voor de mavo, die weer los komt te staan van de beroepsopleidingen van het vmbo. Komende week mogen de eerste leerlingen er aan de slag. Werklieden en docenten zijn nog tot het laatste moment bezig om de nieuwe school in te richten.

door Menno Provoost

De nieuwe mavo staat naast het oude vmbo-gebouw aan de Teisterbantlaan. Dit gebouw biedt alleen nog plaats aan de beroepsopleidingen. In het nieuwe gebouw krijgen straks maximaal vijfhonderd leerlingen les. Een open structuur van de entree en verdiepingen en grote ramen naar lokalen, kantoren en de docentenkamer symboliseren een persoonlijker onderwijs.

'Als je in een grote school zit dan kun je jezelf daarin kwijtraken', zegt afdelingsleider Ben Tutert. 'De kleinschaligheid speelt echt een rol in het nieuwe gebouw. Gezien worden. Waar je ook loopt in het gebouw, je wordt altijd gezien, je bent er. Dat is wat we met dit gebouw willen benadrukken.'

Leerpleinen en laptopklassen

De nieuwe school heeft ook zogenoemde leerpleinen. Dat zijn open ruimtes met werkplekken tussen de lokalen in waar leerlingen onder begeleiding van een onderwijsassistent kunnen werken aan individuele opdrachten. Tutert: 'Niet iedere leerling is hetzelfde. De ene leerling gaat wat sneller, de andere is gebaat bij herhaling. Soms hebben leerlingen ook echt concentratie en rust nodig. Dat kun je niet altijd in een klaslokaal realiseren. Met het leerplein geef je jezelf de mogelijkheid om recht te doen aan die verschillen. Hier kunnen leerlingen zitten van leerjaar een tot en met leerjaar vier die met een gerichte taak bezig zijn.'

Het Lingecollege begint dit jaar ook met laptopklassen. Alle nieuwe leerlingen krijgen een laptop waarmee ze hun opleiding individueel vormgeven en volgen. 'Ze komen in een elektronische leeromgeving waarin ze hun eigen leerstof voor de vakken gepland zien staan', vertelt Tutert. 'Ze krijgen daarin taken en kunnen volgen hoe ze zich ontwikkelen. De docent kan meekijken. Ook dat is een project waarvan ik heel benieuwd ben hoe leerlingen en docenten dat gaan ervaren.'

Flexibele inrichting

Zoals veel docenten offert natuurkundeleraar Jaco Bekker de laatste dagen van zijn vakantie op om de nieuwe lokalen in te richten. Zijn lokaal is flexibeler van inrichting. Er is ook geen aard- maar propaangas, want de school is zonder aardgasaansluiting gebouwd. 'We hebben echt een heel mooi nieuw gebouw, zegt Bekker. 'Met een hele leuke uitstraling. Er is veel ruimte in het lokaal. Het is praktischer, moderner, ik denk dat het veel prettiger werkt.'

Bekker die over een jaar met pensioen gaat, is blij dat hij de overgang nog meemaakt. 'We werken nu met leerpleinen, we gaan steeds meer digitaal. In de eerste klas beginnen ze met laptopklas. Dat kun je niet tegenhouden de digitalisering. Ik zal niet alles meemaken, maar de eerste stappen worden gezet, dat vind ik wel leuk om mee te maken.'

Ook Tutert is opgetogen over de nieuwe start van het schooljaar. 'Waar ik heel erg benieuwd naar ben is, als er hier straks vijfhonderd leerlingen rondlopen, hoe dat zich gaat bewegen', zegt hij. 'Mijn verwachting is dat er veel meer rust is in het gebouw. Dat er veel meer orde en rust heerst, wat ook uitstraalt op de leerlingen. We hebben leerpleinen waar de leerlingen kunnen werken, dat is een uitdaging. Daar kijk ik heel erg naar uit.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.
 • Tijdelijke camera voor 'ernstige overlast' in centrum Tiel

  19 september 2019
  TIEL - Om overlast in het centrum van Tiel terug te dringen, wordt een mobiele camera geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Vleesstraat. Een groot aantal inwoners ervaart hier volgens de gemeente overlast van jongeren.
 • Werk aan Tielse Waalkade kost ton meer door Appelpop

  11 september 2019
  TIEL - Het onderbreken van het werk aan de Tielse Waalkade voor festival Appelpop kost veel meer dan gedacht. Volgens de gemeente Tiel zijn de meerkosten om het festival op de kade plaats te laten vinden op dit moment opgelopen tot 100.000 euro.
 • Tiel werkt aan Global Goals

  09 september 2019
  TIEL - Op woensdag 25 september is Global Goals het onderwerp van de beeldvormende avond van de Tielse gemeenteraad. Global Goals zijn 17 ontwikkelingsdoelen om de wereld en het leven voor iedereen toekomstbestendig en duurzaam te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het terugdringen van ongelijkheid en armoede. En ook aan het tegenhouden van klimaatverandering en stimuleren van duurzame productie en consumptie. Hoe kan Tiel op gemeentelijk niveau een bijdrage leveren aan deze doelen? Dat is de centrale vraag op deze beeldvormende avond.
 • Wethouder trekt voorstel voor schoner Tiel in: 'Ik ben blij dat het niet nodig is'

  06 september 2019
  TIEL - Er zijn geen extra maatregelen nodig om Tiel schoon te houden. Die conclusie heeft wethouder Frank Groen getrokken. Hij trekt het voorstel in dat hij eerder deed om extra te laten schoonmaken en opruimen, voorlichting te geven en meer controles te verrichten en te bekeuren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Heumen omzeilt boete wegens 'verkapte staatssteun'

  20 september 2019
  MALDEN - De gemeente Heumen probeert onder een dwangsom uit te komen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Volgens de ACM overtreedt de gemeente de Wet Markt & Overheid (M&O) doordat de ondernemer die het sportcentrum Malden runt hiervoor een jaarlijkse bijdrage ontvangt.
 • Wethouder De Vries integer, maar communicatie kon beter

  19 september 2019
  KERKDRIEL - Wethouder Peter de Vries van Maasdriel heeft zuiver en integer gehandeld. Dat is de conclusie van het onderzoek dat in opdracht van burgemeester Henny van Kooten is uitgevoerd naar een perceel in bezit van de wethouder. De uitkomsten van het onderzoek zijn donderdagavond in de raad van Maasdriel besproken.
 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
 • Wageningen verstrekt goedkope lening voor levensloopbestendig wonen

  19 september 2019
  WAGENINGEN - Wageningen wil een goedkope lening voor inwoners die hun huis levensloopbestendig maken of asbest laten verwijderen. Dat meldt de gemeente in een persbericht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend