Logo De Belofte

TIEL - Het Lingecollege in Tiel heeft een splinternieuw gebouw voor de mavo, die weer los komt te staan van de beroepsopleidingen van het vmbo. Komende week mogen de eerste leerlingen er aan de slag. Werklieden en docenten zijn nog tot het laatste moment bezig om de nieuwe school in te richten.

door Menno Provoost

De nieuwe mavo staat naast het oude vmbo-gebouw aan de Teisterbantlaan. Dit gebouw biedt alleen nog plaats aan de beroepsopleidingen. In het nieuwe gebouw krijgen straks maximaal vijfhonderd leerlingen les. Een open structuur van de entree en verdiepingen en grote ramen naar lokalen, kantoren en de docentenkamer symboliseren een persoonlijker onderwijs.

'Als je in een grote school zit dan kun je jezelf daarin kwijtraken', zegt afdelingsleider Ben Tutert. 'De kleinschaligheid speelt echt een rol in het nieuwe gebouw. Gezien worden. Waar je ook loopt in het gebouw, je wordt altijd gezien, je bent er. Dat is wat we met dit gebouw willen benadrukken.'

Leerpleinen en laptopklassen

De nieuwe school heeft ook zogenoemde leerpleinen. Dat zijn open ruimtes met werkplekken tussen de lokalen in waar leerlingen onder begeleiding van een onderwijsassistent kunnen werken aan individuele opdrachten. Tutert: 'Niet iedere leerling is hetzelfde. De ene leerling gaat wat sneller, de andere is gebaat bij herhaling. Soms hebben leerlingen ook echt concentratie en rust nodig. Dat kun je niet altijd in een klaslokaal realiseren. Met het leerplein geef je jezelf de mogelijkheid om recht te doen aan die verschillen. Hier kunnen leerlingen zitten van leerjaar een tot en met leerjaar vier die met een gerichte taak bezig zijn.'

Het Lingecollege begint dit jaar ook met laptopklassen. Alle nieuwe leerlingen krijgen een laptop waarmee ze hun opleiding individueel vormgeven en volgen. 'Ze komen in een elektronische leeromgeving waarin ze hun eigen leerstof voor de vakken gepland zien staan', vertelt Tutert. 'Ze krijgen daarin taken en kunnen volgen hoe ze zich ontwikkelen. De docent kan meekijken. Ook dat is een project waarvan ik heel benieuwd ben hoe leerlingen en docenten dat gaan ervaren.'

Flexibele inrichting

Zoals veel docenten offert natuurkundeleraar Jaco Bekker de laatste dagen van zijn vakantie op om de nieuwe lokalen in te richten. Zijn lokaal is flexibeler van inrichting. Er is ook geen aard- maar propaangas, want de school is zonder aardgasaansluiting gebouwd. 'We hebben echt een heel mooi nieuw gebouw, zegt Bekker. 'Met een hele leuke uitstraling. Er is veel ruimte in het lokaal. Het is praktischer, moderner, ik denk dat het veel prettiger werkt.'

Bekker die over een jaar met pensioen gaat, is blij dat hij de overgang nog meemaakt. 'We werken nu met leerpleinen, we gaan steeds meer digitaal. In de eerste klas beginnen ze met laptopklas. Dat kun je niet tegenhouden de digitalisering. Ik zal niet alles meemaken, maar de eerste stappen worden gezet, dat vind ik wel leuk om mee te maken.'

Ook Tutert is opgetogen over de nieuwe start van het schooljaar. 'Waar ik heel erg benieuwd naar ben is, als er hier straks vijfhonderd leerlingen rondlopen, hoe dat zich gaat bewegen', zegt hij. 'Mijn verwachting is dat er veel meer rust is in het gebouw. Dat er veel meer orde en rust heerst, wat ook uitstraalt op de leerlingen. We hebben leerpleinen waar de leerlingen kunnen werken, dat is een uitdaging. Daar kijk ik heel erg naar uit.'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.
 • Het hele jaar jeu de boulen, dat kan straks in het Boulodrome

  15 juni 2020
  TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiƫle steun van de gemeente is er niet bij.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend