Logo De Belofte

WINTERSWIJK - In de kamer van het raadhuis waar Thijs van Beem als laatste burgemeester van Winterswijk over het grensdorp keek, komt een grensoverschrijdend 'technieklokaal'. Het nieuwe Grensland College richt zich namelijk ook op studenten uit Duitsland.

Het Grensland College is een initiatief van het Graafschap College, dat de kar trekt met ondersteuning van de hbo-opleidingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Saxion. Het project wordt gefinancierd door de gemeente, de provincie Gelderland en Europees geld van de RegioDeal van de Achterhoek Board.

mbo-plus

In het raadhuis wordt een opleiding techniek op het niveau van mbo-plus gegeven voor de duur van twee jaar. Daarna wordt de opleiding zorg toegevoegd. 'De opleiding zit tussen mbo en hbo in", zegt wethouder Elvira Schepers van Winterswijk. 'Het Graafschap College wil in september beginnen en als dat niet lukt, wordt het februari. Maar het hoeven geen klassen van twintig personen te zijn.'

Met het oog op de ligging aan de grens wordt de opleiding bewust in Winterswijk gegeven, zegt Schepers. 'Daarom is voor Winterswijk gekozen. Het Grensland College is al een aantal jaren in onderzoek, met het oog op de Duits-Nederlandse markt. Het Graafschap College geeft aan dat er vraag naar is.'

Andere locatie

In drie kamers op de bovenverdieping van het raadhuis wordt de school gevestigd. Op de benedenverdieping is de VVV gevestigd en de raadszaal is het toneel van raads- en commissievergaderingen. Schepers: 'We beginnen in het raadhuis en hopelijk wordt het zo'n succes dat we naar een andere locatie moeten gaan omdat het raadhuis dan te klein is.'      

Er is nog geen samenwerking met een Duitse school voor het Grensland College. 'Die doen nog niet mee in het verhaal', zegt de wethouder. 'Dat duurt nog wel een jaar. We hopen dat de spin off daarna openingen biedt richting Duitsland.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend