Logo De Belofte

WINTERSWIJK - In de kamer van het raadhuis waar Thijs van Beem als laatste burgemeester van Winterswijk over het grensdorp keek, komt een grensoverschrijdend 'technieklokaal'. Het nieuwe Grensland College richt zich namelijk ook op studenten uit Duitsland.

Het Grensland College is een initiatief van het Graafschap College, dat de kar trekt met ondersteuning van de hbo-opleidingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Hogeschool Saxion. Het project wordt gefinancierd door de gemeente, de provincie Gelderland en Europees geld van de RegioDeal van de Achterhoek Board.

mbo-plus

In het raadhuis wordt een opleiding techniek op het niveau van mbo-plus gegeven voor de duur van twee jaar. Daarna wordt de opleiding zorg toegevoegd. 'De opleiding zit tussen mbo en hbo in", zegt wethouder Elvira Schepers van Winterswijk. 'Het Graafschap College wil in september beginnen en als dat niet lukt, wordt het februari. Maar het hoeven geen klassen van twintig personen te zijn.'

Met het oog op de ligging aan de grens wordt de opleiding bewust in Winterswijk gegeven, zegt Schepers. 'Daarom is voor Winterswijk gekozen. Het Grensland College is al een aantal jaren in onderzoek, met het oog op de Duits-Nederlandse markt. Het Graafschap College geeft aan dat er vraag naar is.'

Andere locatie

In drie kamers op de bovenverdieping van het raadhuis wordt de school gevestigd. Op de benedenverdieping is de VVV gevestigd en de raadszaal is het toneel van raads- en commissievergaderingen. Schepers: 'We beginnen in het raadhuis en hopelijk wordt het zo'n succes dat we naar een andere locatie moeten gaan omdat het raadhuis dan te klein is.'      

Er is nog geen samenwerking met een Duitse school voor het Grensland College. 'Die doen nog niet mee in het verhaal', zegt de wethouder. 'Dat duurt nog wel een jaar. We hopen dat de spin off daarna openingen biedt richting Duitsland.'

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend