Logo De Belofte

WIJCHEN - Mensen in Wijchen die hulp nodig hebben van het sociaal wijkteam, hebben te maken met een wachttijd van zo’n twaalf weken. De gemeente belooft het probleem 'op zeer korte termijn' op te lossen.

door Thomas Overdijk

De 81-jarige Dora van Summeren uit Bergharen heeft een chronische hartziekte, waardoor zij binnen de kortste keren helemaal buiten adem is. ‘Alles kost me twee keer zoveel energie dan eerst’, vertelt ze. Na het strijken van een stapel kleding moet ze bijvoorbeeld al helemaal tot rust komen voordat ze weer verder kan. ‘Je komt de dag niet meer door.’

‘Je wil natuurlijk zo lang mogelijk alles zelf blijven doen, maar op een gegeven moment is het gewoon afgelopen’, legt ze uit. Nadat ze op 7 maart van de trap viel, was de maat vol. Het grote huis dat ze met haar 84-jarige man deelt, is niet meer geschikt voor het mindervalide echtpaar. Daarom trok ze aan de bel bij het sociaal wijkteam in Wijchen voor een 'keukentafelgesprek': een overleg om te bepalen welke hulp er nodig is vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning.

Tot haar grote frustratie kon ze pas na een paar maanden terecht. ‘Het liefst wil ik nu zo snel mogelijk dat iemand met mij contact opneemt zodat ik duidelijk aan kan geven wat het probleem is. Als ik geen hulp nodig heb, zou ik niet zomaar naar het wijkteam stappen, maar ik trek het gewoon écht niet meer’, aldus mevrouw Van Sommeren.

Gemeente is 'erg ongelukkig'

In mei en juni zag de gemeente Wijchen de wachttijden bij het wijkteam al oplopen. Volgens verantwoordelijk wethouder Titus Burgers komt het door de ‘verzwaring van de problematiek’. ‘Het aantal dementiegevallen neemt toe, we hebben te maken met vergrijzing en we willen meer mensen thuis laten wonen’, stelt hij. ‘De zaken worden complexer en daar heb je meer mensen voor nodig.’

Daarom gaat de gemeente nu volgens de wethouder ‘op zeer korte termijn’ de processen verbeteren en de capaciteit vergroten door onder andere meer zorgprofessionals aan te nemen. ‘We zijn als gemeente erg ongelukkig met het feit dat de tijden in een korte periode zo sterk gestegen zijn’, laat Burgers weten. ‘Spoedgevallen krijgen overigens altijd voorrang. Andere zaken blijven dan soms liggen en dat vinden ook wij natuurlijk erg jammer.’

Hij voegt toe dat mensen, wanneer het echt niet meer kan, moeten aangeven dat er sprake is van een spoedsituatie. Ze kunnen dan de hulp krijgen die ze nodig hebben.

'De maat is vol'

Bezorgde hulpbehoevenden en hun begeleiders namen contact op met onder andere de lokale partij Kernachtig Wijchen, de PvdA en D66 om de raad te wijzen op de fors toenemende wachttijden. Daarom stelden de partijen schriftelijke vragen aan het college.

'Op het moment dat je naar het wijkteam belt, is de maat al vol’, stelt Rob Albersnagel van Kernachtig Wijchen. ‘Hoe gaan we dit veranderen? De dienstverlening moet gewoon van goede kwaliteit zijn én blijven.’

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend