Logo De Belofte

ARNHEM - Het wietexperiment helpt volgens de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch om oplossingen te vinden voor de achterdeurproblematiek en is van belang voor de volksgezondheid. Marcouch wil nu in gesprek met ministers en coffeeshops over de invulling. 'Zodat we als Arnhem op verantwoorde wijze een zinvolle bijdrage kunnen leveren.'

door Huibert Veth

Behalve Arnhem is ook Nijmegen één van de tien geselecteerde gemeentes. Omdat er maar twee gemeentes per provincie zijn aangewezen, vielen Zutphen en Tiel af. Zij zullen wel gebruikt worden om de resultaten van deelnemende gemeentes mee te vergelijken en zijn reserve als er alsnog een gemeente afvalt. Harderwijk en Apeldoorn vielen helemaal af.

Aantrekkelijke variatie cannabisproducten

In totaal hadden zich 23 gemeentes aangemeld voor de wietproef. De commissie die adviseerde over de kandidaturen vindt het onder meer belangrijk dat er een 'voor consumenten voldoende aantrekkelijke variatie aan cannabisproducten' blijft. Ook moet de markt voor de nog te selecteren wiettelers voldoende ruim zijn. Er is hiervoor gekeken naar inwonertal en verkooppunten per gemeente.

Met de proef wordt onderzocht of een 'gesloten cannabisketen' mogelijk is. Alle stappen, van teelt tot verkoop, moeten daarbij legaal zijn en gecontroleerd kunnen worden. De effecten op overlast, openbare orde, veiligheid, criminaliteit, gebruikspatronen, gebruikerservaringen en gezondheidsproblematiek worden daarbij onderzocht.

Voor deelnemende grensgemeentes geldt dat ze alleen aan inwoners van Nederland hennep mogen verkopen. Hier vallen Arnhem en Nijmegen niet onder. Ook buitenlanders kunnen hier dus tijdens de proef terecht.

'Geweldige kans'

De Arnhemse gemeenteraad is overwegend positief. D66-raadslid Susan van Ommen noemt het een 'geweldige kans'. Zij vindt het onder meer belangrijk dat de gebruiker weet wat er in het product zit en zeker is van de kwaliteit. 'Net als bij tabak en alcohol.'

Fractievoorzitter Eric Greving (PvdA) noemt het 'belachelijk' dat je wiet wel kunt kopen maar dat het niet geleverd mag worden. 'Dit is een goede stap.'

'Drugsgerelateerde criminaliteit uitroeien'

Kritische geluiden zijn er in Arnhem ook te horen. ChristenUnie-voorman Daniël Becker schaart zich inhoudelijk achter het standpunt dat gedoogbeleid volledig moet worden afgeschaft en alle drugsgerelateerde criminaliteit met wortel en tak uitgeroeid.

Ook de VVD wil de proef niet. Volgens fractievoorzitter Leendert Combee blijkt uit Canadees onderzoek dat criminaliteit er niet door wordt teruggedrongen. Hij stelt dat de kosten bovendien nog onduidelijk zijn en wil hierover in gesprek met de gemeenteraad. 'We kunnen de energie beter steken in de veel grotere stroom softdrugs die naar het buitenland verdwijnt.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend