Logo De Belofte

ARNHEM - Het wietexperiment helpt volgens de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch om oplossingen te vinden voor de achterdeurproblematiek en is van belang voor de volksgezondheid. Marcouch wil nu in gesprek met ministers en coffeeshops over de invulling. 'Zodat we als Arnhem op verantwoorde wijze een zinvolle bijdrage kunnen leveren.'

door Huibert Veth

Behalve Arnhem is ook Nijmegen één van de tien geselecteerde gemeentes. Omdat er maar twee gemeentes per provincie zijn aangewezen, vielen Zutphen en Tiel af. Zij zullen wel gebruikt worden om de resultaten van deelnemende gemeentes mee te vergelijken en zijn reserve als er alsnog een gemeente afvalt. Harderwijk en Apeldoorn vielen helemaal af.

Aantrekkelijke variatie cannabisproducten

In totaal hadden zich 23 gemeentes aangemeld voor de wietproef. De commissie die adviseerde over de kandidaturen vindt het onder meer belangrijk dat er een 'voor consumenten voldoende aantrekkelijke variatie aan cannabisproducten' blijft. Ook moet de markt voor de nog te selecteren wiettelers voldoende ruim zijn. Er is hiervoor gekeken naar inwonertal en verkooppunten per gemeente.

Met de proef wordt onderzocht of een 'gesloten cannabisketen' mogelijk is. Alle stappen, van teelt tot verkoop, moeten daarbij legaal zijn en gecontroleerd kunnen worden. De effecten op overlast, openbare orde, veiligheid, criminaliteit, gebruikspatronen, gebruikerservaringen en gezondheidsproblematiek worden daarbij onderzocht.

Voor deelnemende grensgemeentes geldt dat ze alleen aan inwoners van Nederland hennep mogen verkopen. Hier vallen Arnhem en Nijmegen niet onder. Ook buitenlanders kunnen hier dus tijdens de proef terecht.

'Geweldige kans'

De Arnhemse gemeenteraad is overwegend positief. D66-raadslid Susan van Ommen noemt het een 'geweldige kans'. Zij vindt het onder meer belangrijk dat de gebruiker weet wat er in het product zit en zeker is van de kwaliteit. 'Net als bij tabak en alcohol.'

Fractievoorzitter Eric Greving (PvdA) noemt het 'belachelijk' dat je wiet wel kunt kopen maar dat het niet geleverd mag worden. 'Dit is een goede stap.'

'Drugsgerelateerde criminaliteit uitroeien'

Kritische geluiden zijn er in Arnhem ook te horen. ChristenUnie-voorman Daniël Becker schaart zich inhoudelijk achter het standpunt dat gedoogbeleid volledig moet worden afgeschaft en alle drugsgerelateerde criminaliteit met wortel en tak uitgeroeid.

Ook de VVD wil de proef niet. Volgens fractievoorzitter Leendert Combee blijkt uit Canadees onderzoek dat criminaliteit er niet door wordt teruggedrongen. Hij stelt dat de kosten bovendien nog onduidelijk zijn en wil hierover in gesprek met de gemeenteraad. 'We kunnen de energie beter steken in de veel grotere stroom softdrugs die naar het buitenland verdwijnt.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Winkels in Elburg zondag open, ondanks 'moreel appèl' van burgemeester

  27 mei 2020
  ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend geen koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.
 • Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

  27 mei 2020
  WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend