Logo De Belofte

HATTEM - Hattem staat er goed op. Letterlijk, want de Noord-Veluwse gemeente bekleedt de nummer 1-positie in Omroep Gelderlands onderzoek naar de 'aantrekkelijkste gemeente van Gelderland'. Wat maakt het kleine stadje zo prettig om te wonen?

In het onderzoek zijn alle 51 gemeenten beoordeeld op veiligheid, wonen, voorzieningen, groen & natuur en kenmerken van de inwoners. Elke categorie kent verschillende factoren. Zo keken we bij veiligheid onder andere naar het aantal inbraken, andere misdrijven en de verkeersveiligheid.

Bekijk hier het onderzoek naar 'de aantrekkelijkste gemeente van Gelderland' 

Veiligheid, groen en wegen

Qua veiligheid en groen scoort Hattem het hoogst haalbare, namelijk de kwalificatie 'uitmuntend'. Hattemenaren (een kleine 13.000 in totaal) voelen zich veilig, de sociale samenhang is hoog en overlast en misdrijven zijn er amper. Daarnaast: veel groen en natuur in de omgeving én de lucht is relatief schoon. 

Kijk hier naar de reactie van burgemeester Hattem:

Voorzieningen zijn er zowel in als rondom Hattem, in het nabijgelegen Zwolle bijvoorbeeld. En gemakkelijk toegang tot de grote snelwegen zorgen ervoor dat je nog redelijk centraal woont ook. 

Cultuur & geschiedenis

Natuurlijk kennen we Hattem van het Anton Pieck Museum en van de Dijkpoort, de 14e-eeuwse stadspoort. Want het Hanzestadje is ook een erg oude stad. In 1299 verkreeg het al zijn stadsrechten.

Tekst loopt door onder het kaartje. Gebruik de drop-down links bovenin om te navigeren per onderwerp: 

Inwoners zijn niet per se de jongsten; de grootste groep zit tussen 45 en 65 jaar oud, daarna volgt de categorie 65+. En die inwoners stemmen doorgaans op de ChristenUnie en het CDA. 

Tekst loopt door onder de video:

De burgemeester van Hattem, Jan Willem Wiggers, is vereerd met de prijs. Hij gaat de oorkonde die erbij hoort een mooi plekje geven, vertelt hij aan Omroep Gelderland. Het is overigens zijn laatste periode als burgervader. Want Wiggers stopt ermee. 

Zie ook: Burgemeester van Hattem gaat na elf jaar weg

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Hattem

 • 'Opening Lelystad Airport maakt overheid ongeloofwaardig', zegt Hattemse burgemeester

  06 januari 2020
  HATTEM - Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk (D66) van Hattem vindt het onverantwoord dat Lelystad Airport open gaat, terwijl de stikstofproblematiek nog niet is opgelost. 'Dat getuigt van een onbetrouwbare overheid.' Asseldonk deed deze uitspraak maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.
 • Ozb-korting voor lokale verenigingen blijkt onuitvoerbaar: 'Te veel juridische haken en ogen'

  03 december 2019
  HATTEM - Het lijkt een simpel idee: lokale sport- en muziekverenigingen, de scouting en goede doelen een korting geven op de belasting over hun eigen gebouw. In 2018 nam de Tweede Kamer een wet aan, waardoor gemeenten die mogelijkheid krijgen. Maar nu biljartvereniging DOS aan de gemeente Hattem vraagt om die korting, blijkt de wet nagenoeg onuitvoerbaar. Dat zegt althans de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
 • Ondanks protesten verhoogt Hattem de toeristenbelasting

  11 november 2019
  HATTEM - Hattem verhoogt de toeristenbelasting in 2020 van 1,32 euro naar 1,50 euro per persoon per nacht. Bezwaren van recreatieondernemers en de Jachthaven, en amendementen van oppositiepartijen VVD en D66 kregen wat dat betreft geen gevolg: de voorgestelde plannen van het college zijn maandagavond door de raad ingestemd.
 • Waar moeten Hattemers hun afval straks wegbrengen?

  28 oktober 2019
  HATTEM - Met het verdwijnen van het milieubrengstation aan de Hilsdijk per 1 januari, moet inwoners van Hattem verder rijden om hun afval weg te brengen. Tot nu toe is de milieustraat van Van Werven op H2O een goed alternatief, maar die locatie verdwijnt. 'En dan moeten inwoners veel te ver weg om hun afval weg te brengen', zegt Arend Palland van ChristenUnie .
 • Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester Hattem

  19 september 2019
  HATTEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester in de gemeente Hattem. Van Asseldonk volgt Jan Willem Wiggers op, die vanaf dinsdag 24 september werkzaam is voor de gemeente Hardenberg.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend