Logo De Belofte

HATTEM - Hattem staat er goed op. Letterlijk, want de Noord-Veluwse gemeente bekleedt de nummer 1-positie in Omroep Gelderlands onderzoek naar de 'aantrekkelijkste gemeente van Gelderland'. Wat maakt het kleine stadje zo prettig om te wonen?

In het onderzoek zijn alle 51 gemeenten beoordeeld op veiligheid, wonen, voorzieningen, groen & natuur en kenmerken van de inwoners. Elke categorie kent verschillende factoren. Zo keken we bij veiligheid onder andere naar het aantal inbraken, andere misdrijven en de verkeersveiligheid.

Bekijk hier het onderzoek naar 'de aantrekkelijkste gemeente van Gelderland' 

Veiligheid, groen en wegen

Qua veiligheid en groen scoort Hattem het hoogst haalbare, namelijk de kwalificatie 'uitmuntend'. Hattemenaren (een kleine 13.000 in totaal) voelen zich veilig, de sociale samenhang is hoog en overlast en misdrijven zijn er amper. Daarnaast: veel groen en natuur in de omgeving én de lucht is relatief schoon. 

Kijk hier naar de reactie van burgemeester Hattem:

Voorzieningen zijn er zowel in als rondom Hattem, in het nabijgelegen Zwolle bijvoorbeeld. En gemakkelijk toegang tot de grote snelwegen zorgen ervoor dat je nog redelijk centraal woont ook. 

Cultuur & geschiedenis

Natuurlijk kennen we Hattem van het Anton Pieck Museum en van de Dijkpoort, de 14e-eeuwse stadspoort. Want het Hanzestadje is ook een erg oude stad. In 1299 verkreeg het al zijn stadsrechten.

Tekst loopt door onder het kaartje. Gebruik de drop-down links bovenin om te navigeren per onderwerp: 

Inwoners zijn niet per se de jongsten; de grootste groep zit tussen 45 en 65 jaar oud, daarna volgt de categorie 65+. En die inwoners stemmen doorgaans op de ChristenUnie en het CDA. 

Tekst loopt door onder de video:

De burgemeester van Hattem, Jan Willem Wiggers, is vereerd met de prijs. Hij gaat de oorkonde die erbij hoort een mooi plekje geven, vertelt hij aan Omroep Gelderland. Het is overigens zijn laatste periode als burgervader. Want Wiggers stopt ermee. 

Zie ook: Burgemeester van Hattem gaat na elf jaar weg

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester Hattem

  19 september 2019
  HATTEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester in de gemeente Hattem. Van Asseldonk volgt Jan Willem Wiggers op, die vanaf dinsdag 24 september werkzaam is voor de gemeente Hardenberg.
 • VIDEO | Hattem, wat ben je fijn!

  03 september 2019
  HATTEM - Hattem staat er goed op. Letterlijk, want de Noord-Veluwse gemeente bekleedt de nummer 1-positie in Omroep Gelderlands onderzoek naar de 'aantrekkelijkste gemeente van Gelderland'. Wat maakt het kleine stadje zo prettig om te wonen?
 • Dit zijn de aantrekkelijkste Gelderse gemeenten

  03 september 2019
  HATTEM - Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.
 • Met zonnepanelen op weg naar duurzaam Hattem

  05 juli 2019
  HATTEM - De gemeente en energiecoöperatie Powered by Hattem werken samen aan een zonnepanelenproject. De gemeente stelt het dak van de gemeentewerf aan de Kerkhofdijk ter beschikking aan Powered by Hattem.
 • H2O – Nieuw bedrijf en ontwikkeling plandeel Hattem

  03 juli 2019
  HATTEM - Bedrijvenpark H2O en Knipscheer Infrastructuur hebben overeenstemming bereikt over de koop van een kavel van 3.000 m2. Knipscheer is het 19e bedrijf dat zich vestigt op het bedrijvenpark bij knooppunt Hattemerbroek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend