Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Tijdens het Winterswijkse Volksfeest van komend weekend wordt extra gecontroleerd op het gebruik van lachgas. Burgemeester Joris Bengevoord heeft een verbod laten opnemen in de vergunning voor het feest. Winterswijk wil bovendien een lokaal verbod op het gebruik van lachgas.

'Het feestterrein is lachgas-vrij, dus het mag niet worden gebruikt en verkocht', aldus de burgemeester. De gemeente maakt zich zorgen over wat lachgas doet met de volksgezondheid. 'We willen echt een signaal afgeven dat het een onwenselijke ontwikkeling is.' Hij vindt het onbegrijpelijk dat lachgas legaal te verkrijgen is in winkels en tijdens het feestjes. 'Het is rot spul.'

Tekst gaat verder onder de video.

De gemeente pleit voor een landelijk verbod op lachgas. 'Ik hoorde dat mijn college in Doetinchem ook voornemens is om maatregelen te nemen tegen lachgas', aldus Bengevoord. 'Als we met meer gemeenten laten zien dat we het onwenselijk vinden, dan neem ik aan dat ze in Den Haag ook gaan luisteren en dat ze het landelijk gaan regelen.'

'Lachgas heeft invloed op je bewustzijn'

Joram Stollman is spoedeisende hulp arts in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Hij onderschrijft de vervelende gevolgen van het gebruik van lachgas op de korte en lange termijn. 'Als je een teug lachgas neemt dan heeft dat invloed op je bewustzijn. Je kan al snel duizelig worden, krijgt ongewenste hallucinaties, tintelingen en het kan tot misselijkheid leiden', aldus Stollman.

Luister hier naar onze radiouitzending over het verbod in Winterswijk:

Bij veelvuldig gebruik van lachgas heeft het nog meer verstrekkende gevolgen. 'Er kan een vitamine B12 tekort optreden en dat kan leiden tot neurologische schade', zegt Stollman.  Op de spoedeisende hulp van het Slingelandziekenhuis zijn volgens Stollmann geen gevallen bekend van mensen die door het gebruik van lachgas in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. 'We hebben wel eens meegemaakt dat ze het hebben gebruikt, maar dat is niet de reden dat ze hier de spoedeisende hulp bezoeken', aldus Stollman.

Steeds populairder

Afgelopen weekend belandden twee jonge twintigers in Enschede nog in het ziekenhuis door het overmatig gebruiken van lachgas. Ze liepen een gedeeltelijke dwarslaesie op en de vraag is of ze er helemaal bovenop komen.

Dat lachgas steeds populairder wordt, blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Vorig jaar kwamen er in een heel jaar 54 meldingen binnen van gezondheidsklachten na het gebruik van lachgas, in de eerste helft van dit jaar waren dat er al 67.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend