Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Tijdens het Winterswijkse Volksfeest van komend weekend wordt extra gecontroleerd op het gebruik van lachgas. Burgemeester Joris Bengevoord heeft een verbod laten opnemen in de vergunning voor het feest. Winterswijk wil bovendien een lokaal verbod op het gebruik van lachgas.

'Het feestterrein is lachgas-vrij, dus het mag niet worden gebruikt en verkocht', aldus de burgemeester. De gemeente maakt zich zorgen over wat lachgas doet met de volksgezondheid. 'We willen echt een signaal afgeven dat het een onwenselijke ontwikkeling is.' Hij vindt het onbegrijpelijk dat lachgas legaal te verkrijgen is in winkels en tijdens het feestjes. 'Het is rot spul.'

Tekst gaat verder onder de video.

De gemeente pleit voor een landelijk verbod op lachgas. 'Ik hoorde dat mijn college in Doetinchem ook voornemens is om maatregelen te nemen tegen lachgas', aldus Bengevoord. 'Als we met meer gemeenten laten zien dat we het onwenselijk vinden, dan neem ik aan dat ze in Den Haag ook gaan luisteren en dat ze het landelijk gaan regelen.'

'Lachgas heeft invloed op je bewustzijn'

Joram Stollman is spoedeisende hulp arts in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Hij onderschrijft de vervelende gevolgen van het gebruik van lachgas op de korte en lange termijn. 'Als je een teug lachgas neemt dan heeft dat invloed op je bewustzijn. Je kan al snel duizelig worden, krijgt ongewenste hallucinaties, tintelingen en het kan tot misselijkheid leiden', aldus Stollman.

Luister hier naar onze radiouitzending over het verbod in Winterswijk:

Bij veelvuldig gebruik van lachgas heeft het nog meer verstrekkende gevolgen. 'Er kan een vitamine B12 tekort optreden en dat kan leiden tot neurologische schade', zegt Stollman.  Op de spoedeisende hulp van het Slingelandziekenhuis zijn volgens Stollmann geen gevallen bekend van mensen die door het gebruik van lachgas in het ziekenhuis terecht zijn gekomen. 'We hebben wel eens meegemaakt dat ze het hebben gebruikt, maar dat is niet de reden dat ze hier de spoedeisende hulp bezoeken', aldus Stollman.

Steeds populairder

Afgelopen weekend belandden twee jonge twintigers in Enschede nog in het ziekenhuis door het overmatig gebruiken van lachgas. Ze liepen een gedeeltelijke dwarslaesie op en de vraag is of ze er helemaal bovenop komen.

Dat lachgas steeds populairder wordt, blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Vorig jaar kwamen er in een heel jaar 54 meldingen binnen van gezondheidsklachten na het gebruik van lachgas, in de eerste helft van dit jaar waren dat er al 67.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend