Logo De Belofte

ELBURG - Bij de reguliere horeca in Elburg is in ruim de helft van alle gevallen alcohol verstrekt, zonder de leeftijd te controleren. Bij de drie gecontroleerde voetbalclubs is slechts in één geval de leeftijd gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Om de drank-en horecawet goed uit te kunnen voeren, is een handhavingsprotocol gemaakt. Op plaatsen waar alcohol wordt verkocht en geschonken vinden regelmatig controles plaats.

Een extern bureau heeft in opdracht van de gemeente, een nulmeting gehouden om te kijken of horecagelegenheden een leeftijdscheck doen. Om dit te testen zijn zogenaamde mysterieshoppers ingezet, die net 18 jaar oud zijn. Alcohol mag immers alleen worden verstrekt aan mensen die zich kunnen legitimeren met een ID-bewijs.

Als een koper onmiskenbaar de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, hoeft niet om een ID-bewijs te worden gevraagd. Het is erg lastig om een leeftijd juist in te schatten. Daarom is het zo belangrijk dat om een ID-bewijs wordt gevraagd.

Bij de reguliere horeca is in bijna de helft van alle gevallen (51,3% van de aankooppogingen) alcohol verstrekt, zonder de leeftijd te controleren. Bij de drie gecontroleerde voetbalclubs is slechts in één geval de leeftijd gecontroleerd.

De gemeente vindt dat dit percentage echt omhoog moet en doet daarom een beroep op alle betrokkenen om hier meer werk van te maken.

Jongeren kunnen natuurlijk zelf ook helpen door bij het bestellen of kopen van alcohol alvast hun ID-bewijs gereed te hebben. De verkoper van alcohol blijft echter wettelijk verplicht om een ID-bewijs te vragen en de gemeente zal hierop ook blijven handhaven.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner Lokale Omroep Elburg

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend