Logo De Belofte

ARNHEM - 'De politiek gaat wéér over politiek, en niet over inhoud', verzucht raadslid Mattijs Loor (D66). Dat zegt hij in de elfde aflevering van 'Op Reces Met', een reeks van RTV Arnhem, waarin met alle fracties wordt teruggeblikt op het roerige politieke jaar.

door Huibert Veth

Loor (35) is sinds 2014 raadslid voor D66. Over de huidige bestuurscrisis vertelt hij: 'Door de onbezonnen move van PvdA en GroenLinks om de samenwerking op te zeggen, zie je dat de politiek wéér over de politiek gaat. En niet over de inhoud.' 

Bekijk hier de volledige uitzending bij RTV Arnhem.

'Arnhem staat er niet best op' 

'Samenwerking kan gewoon, en als we ons op de inhoud richten, moet je daar altijd uit kunnen komen', vervolgt Loor. Hij vindt dat de Arnhemse politiek er momenteel niet best op staat.

Toch zorgt de verstoorde bestuurlijke relatie niet voor een lastige omgang tussen zijn partij en GroenLinks, meent het raadslid. 'De toon had best wat milder gekund', geeft hij toe. 'Maar de dingen die we hebben gezegd en de vragen die we hebben gesteld, waren echt wel terecht.'

Noodzaak van activisme

Loor bezocht onlangs de Amsterdamse Pride. Daar zag hij onder meer een optreden van de Arnhemse toneelgroep Oostpool, over de noodzaak van activisme om alle mensen als gelijke te zien.

'De laatste jaren zie je dat activisme echt nodig is. Ook binnen de LHBTI-wereld zelf moet nagedacht worden over hoe je echt inclusief kunt zijn', vervolgt Loor. 'Er is wel acceptatie, maar dat wil nog niet zeggen dat we alle mensen als gelijke zien.' 

De manier om tot verandering te komen, loopt voor Loor persoonlijk via één weg: 'Politiek is mijn manier.' 

En verder...

Andere onderwerpen in deze aflevering: de Jansbeek, cultuur, Museum Arnhem, Focus Filmtheater, gelijke kansen, werk, duurzaamheid en afvalscheiding.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Politieke steun voor vertrek Arnhemse woonboten

  13 december 2019
  ARNHEM - Het voorstel om de eigenaren van de vijftien woonboten aan de Westervoortsedijk in Arnhem uit te kopen, lijkt op politieke steun te kunnen rekenen. De Nieuwe Haven, waar de boten liggen, moet een bedrijfshaven worden. In Arnhem en omgeving is geen plek voor de woonboten.
 • Provincie adviseert Arnhemse raad om eens bij biocentrale te gaan kijken

  12 december 2019
  ARNHEM - Feiten rondom de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard worden volgens de provincie regelmatig onjuist weergegeven. De Arnhemse gemeenteraad zou er daarom goed aan doen een bezoek te brengen aan bouwer Veolia en daarbij ook de leverancier van de biomassa uit te nodigen.
 • Bomen in Arnhem te vroeg gekapt, wethouder zegt sorry

  12 december 2019
  ARNHEM - Bij het kappen van de bomen aan de Arnhemse Leidenweg zijn ook heesters weggehaald. En daarvoor was de vergunning nog niet rond. 'Excuses daarvoor. Dat had zeker niet mogen gebeuren', laat wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagavond aan de gemeenteraad weten.
 • Miljoenendeal Arnhemse huurwoningen niet doorgerekend

  12 december 2019
  ARNHEM - Wat de consequenties zijn als Arnhem de 180 huurwoningen aan de Braamberg en Schuttersberg zelf had overgenomen, heeft wethouder Ronald Paping niet doorgerekend. Ook heeft hij de gemeenteraad niet meegenomen in deze beslissingen. Dat zou hij een volgende keer anders doen, liet Paping woensdagavond weten.
 • Biomassadiscussie in provinciehuis nog niet beslecht

  11 december 2019
  ARNHEM - Is houtige biomassa een goede oplossing in de omschakeling naar duurzame energie? En zo ja, hoe dan? De gemoederen rondom deze discussie lopen soms hoog op. Woensdagmorgen nodigde de provincie Gelderland experts uit ter voorbereiding op de 'strategische agenda biomassa' die men wil vaststellen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend