Logo De Belofte

HEUMEN - Schaats- en skeelerliefhebbers in Heumen zijn de wanhoop nabij. De contouren van een skeelerbaan liggen al sinds 2009 klaar, maar zo lang die baan niet geasfalteerd is kunnen ze skeeleren wel vergeten. En het college van Heumen is niet van plan om 50.000 euro neer te tellen voor het asfalteren.

door Karel de Jong

Skeelerfanaat Jan de Bruin trekt overmoedig zijn skeelers aan en toont hoe het er nu aan toe gaat. 'Dit rolt echt niet. Dus een gladde asfaltlaag zou top zijn, want dit is benen breken.'

Tekst gaat verder onder video:

Baan zelf aangelegd

Skeeleren op deze baan is onmogelijk, terwijl de contouren van de baan er zo veelbelovend uitzien. Met vereende krachten hebben de vrijwilligers van de Skeeler en Natuurijsvereniging Heumen (SNH) de baan in 2009 aangelegd. De grond hadden ze van de gemeente gekregen en het puin kregen ze van een bevriende relatie.

In de winter kan er dan ook prachtig geschaatst worden op de baan die, eenmaal bespoten en bevroren, druk bezocht wordt. Maar de prachtige bochten liggen er voor niets in de zomer. De puinlaag die dient als ondergrond voor het asfalt, ligt er verloren en door onkruid overwoekerd bij.

Schaats- en skeelerliefhebbers in Heumen zijn de wanhoop nabij. De contouren van een skeelerbaan liggen al sinds 2009 klaar, maar zo lang die baan niet geasfalteerd is kunnen ze skeeleren wel vergeten. En het college van Heumen is niet van plan om 50.000 euro neer te tellen voor het asfalteren.

Skeelervereniging geeft baan terug aan gemeente

De skeelervereniging gelooft er inmiddels niet meer in en wil de baan teruggeven aan de gemeente. Maar Heumen stelt wel als eis dat de grond dan weer opgeleverd wordt zoals die was, dus zonder puin. Dat kost tienduizenden euro's en die heeft de vereniging - inmiddels in ledental gehalveerd - niet meer.

Jan de Bruin redeneert dat het schoonmaken van het terrein voor rekening van de gemeente komt en vindt dat Heumen het geld dan net zo goed kan uitgeven aan een fatsoenlijke asfaltlaag. Die baan kan dan door iedereen gebruikt worden.

Buurtgenoten sluiten zich bij die wens aan en vragen direct om het voetbalveldje in het midden van de baan dan ook te voorzien van kunstgras. Want volgens moeder Tamara van Ooijen verandert het veldje nu regelmatig in 'een soort woestijn'.

Maar wethouder Maarten Schoenaker (Sport) trekt niet zo makkelijk de portemonnee, omdat skeeleren niet behoort tot de breedtesport waarin Heumen wil investeren. Volgens De Bruin is er genoeg geld bij de gemeente. 'Twee jaar geleden werd er nog ruim 50.000 euro uitgegeven aan de kunstijsbaan bij het Winterfestijn dat slechts drie weken duurde', zegt hij.

Wethouder: ga maar naar gemeenteraad

Schoenaker geeft toe dat het Winterfestijn 'aardig wat' heeft gekost en kondigt ook voor dit jaar weer een prijzige editie van het Winterfestijn aan. 'De raad is daar de grote aanjager voor, want we voeren dat op verzoek van de raad uit. Dus ja, daar is geld voor.' Moeten de skeelerfanaten zich dan maar richten tot de gemeenteraad van Heumen? 'Ik denk dat dat een heel goed idee is.'

Volgende maand praten de wethouder en de skeelervereniging over een oplossing. 

Het laatste nieuws uit Heumen

  • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

    24 maart 2021
    DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
  • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

    07 juli 2020
    WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
  • 'Benen breken' in Heumen, skeelerfanaten roepen om asfalt

    23 augustus 2019
    HEUMEN - Schaats- en skeelerliefhebbers in Heumen zijn de wanhoop nabij. De contouren van een skeelerbaan liggen al sinds 2009 klaar, maar zo lang die baan niet geasfalteerd is kunnen ze skeeleren wel vergeten. En het college van Heumen is niet van plan om 50.000 euro neer te tellen voor het asfalteren.
  • Grote zorgen om gevaarlijke kruispunten en snelle elektrische fietsen op RijnWaalpad

    28 mei 2019
    ARNHEM - Het is het paradepaardje van de voormalige Stadsregio Arnhem Nijmegen: het RijnWaalpad. Een snelle fietsverbinding die forensen een alternatief biedt voor de dichtslibbende autowegen. Toch maakt de Fietsersbond zich grote zorgen over de kwaliteit van het pad. Ook de toenemende snelheidsverschillen vragen volgens de bond om actie.
  • Heumen vindt windmolen-petitie maar niks: 'Initiatiefnemer praat voor zijn beurt'

    10 april 2019
    NIJMEGEN - 'Luister naar Weezenhof voor de windmolens langs de A73.' Met die tekst is Nijmegenaar Bart Huitsing een petitie gestart, die al bijna 200 keer is ondertekend. Huitsing maakt zich zorgen over de geplande windmolens langs de A73 in buurgemeente Heumen. 'Om onze mening is niet gevraagd', zegt hij. De gemeente Heumen vindt op haar beurt dat Huitsing voor zijn beurt praat: 'Maandag staat er een bewonersbijeenkomst in de Nijmeegse wijk Weezenhof gepland.'

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend