Logo De Belofte

APELDOORN - Een bouwer van het ingestorte dak van het AZ-stadion is als hoofdaannemer betrokken geweest bij de bouw van fietsbrug De Freule in Apeldoorn. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland bij de gemeente. Wat de naam van de aannemer is, heeft de gemeente niet bekendgemaakt. Met de brug zijn al jaren problemen.

Bij de bouw van de Apeldoornse fietsbrug zijn in 2000 verschillende fouten gemaakt. Eerst lag de brug verkeerd om en later bleek dat een speciale coating niet was aangebracht, waardoor De Freule flink ging roesten.

Er zijn nog altijd zorgen om de zijbalkons, waar bankjes stonden om van het uitzicht te genieten. De gemeente zegt de balkons 'niet te vertrouwen' met grote mensenmassa's. Daarom moesten ze tijdens de sinterklaasintocht van 2017 dicht. Nog steeds zijn de balkons afgesloten met dranghekken.

Aansprakelijkheid

De gemeente Apeldoorn heeft onderzocht of de constructieproblemen de aannemer aan te rekenen waren. Maar dat was niet mogelijk. 'De termijn hiervoor bleek op dat moment al verjaard', zegt een woordvoerder. 

Het instorten van een deel van de dakconstructie van het AZ-stadion ruim een week geleden, is voor de gemeente geen aanleiding om extra maatregelen te nemen. 'De constructie en de veiligheid van de brug heeft al langere tijd onze volledige aandacht.'

'Veilig voor fietsers en voetgangers'

'De brug wordt goed in de gaten gehouden en er wordt onderhoud gepleegd als het nodig is', gaat de woordvoerder verder. 'Zo blijft de brug veilig begaanbaar voor fietsers en voetgangers', verzekert ze.

Maar Apeldoorn zit wel met de brug in de maag en wil het probleem met de zijbalkons oplossen. 'In het najaar starten we opnieuw een aanbestedingstraject, zodat we ook dit onderdeel van de brug nog kunnen verbeteren.' 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Woede om zorgplan Apeldoorn: 'Jeugd is een product met een prijskaartje'

  15 november 2019
  APELDOORN - Apeldoorn gaat mensen meer inzicht geven in de kosten van de jeugdzorg, om zo bewustzijn te creëren over de uitgaven die de gemeente Apeldoorn heeft. Het leidt tot veel boosheid: 'Dit kost jij dus, zeggen we hiermee.'
 • Ongenoegen over Apeldoornse begroting

  15 november 2019
  APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.
 • Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

  15 november 2019
  APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.
 • Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' pgb, maar gaat toch snijden

  14 november 2019
  APELDOORN - De gemeente Apeldoorn gaat voorlopig niet bezuinigen op een deel van de persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat werd donderdag besloten tijdens het vaststellen van de begroting voor de komende jaren. Maar is de kou daarmee uit de lucht?
 • LEESTIP | Wie bepaalt wie er mag meepraten over Zwarte Piet?

  08 november 2019
  APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend