Logo De Belofte

DEEST - De gemeente Druten trekt 11.898 euro uit om het oorlogsmonument 'Die in Rhenen vielen' in Deest te verplaatsen van de kerk naar dorpshuis ‘t Trefpunt, aan de overkant van de straat. Het beeld moet er volgend jaar met Dodenherdenking staan.

De kerk in Deest is vorig jaar verkocht door de parochie. Op de kerkgrond staat het Drutense oorlogsmonument, opgericht in 1940 voor de herdenking van gesneuvelde dorpsgenoten. Het parochiebestuur vroeg vorig jaar mei aan de gemeente om het monument een passende nieuwe locatie te geven.

Samen met het Comité 4 en 5 mei is gekozen voor de plek bij het dorpshuis. ‘Activiteiten op 4 mei vinden daar plaats’, zo klinkt het vanuit de gemeente. ‘Het monument komt zo ook dichter in de buurt te staan van de school die het monument adopteerde.'

‘Geschiedenis moeten we bewaren’

‘Het is niet de bedoeling dat het particulier eigendom wordt. De geschiedenis moeten we bewaren en dat is een taak van de overheid’, vindt pastoor Hermans van het parochiebestuur. ‘We zijn erg blij dat het beeld nu een nieuwe, geschikte plek krijgt zodat we de slachtoffers kunnen blijven herdenken.’

Er wordt 11.898 euro vrijgemaakt uit het budget monumentenzorg om het beeld te verplaatsen. Omdat het monument vroeger zonder overleg op de kerkgrond is geplaatst, zijn de kosten niet voor de parochie.

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend