Logo De Belofte

LOCHEM - Als u de afgelopen weken door de gemeente Lochem gereden bent of u heeft een fietstocht gemaakt door het buitengebied van de gemeente kan het u niet ontgaan zijn. Het lijkt Frankrijk in het klein. Een geel gekleurd lint van zonnebloemen siert de maislanden. In het voorjaar is zo'n 25 kilometer aan zonnebloemzaden ingezaaid en de insecten plukken daar nu de vruchten van.

door Melanie Lokate

Met een tablet in de hand loopt imker Annelies Hijink langs een zonnebloemlint in het buitengebied van Laren. 'Kijk een hommel', zegt ze. Ze pakt haar tablet erbij en vult in een speciaal programma in dat ze een hommel heeft gezien. 'Ik doe dit ongeveer een keer per week', legt ze uit.

Het zoemt boven de bloemen

Vandaag zoemt het niet boven de velden. 'De weersomstandigheden zijn niet zo gunstig,' vertelt ze. Het waait, rommelt in de lucht en tijdens ons bezoek aan het veld begint het ook nog te regenen. 'Wat zou jij doen als je een bij was? Dan zou je nu ook niet buiten zijn', valt Anne Leeflang, projectleider vanuit 't Onderholt haar bij.

Bekijk de reportage (de tekst gaat verder onder de video):

Maar de afgelopen weken zoemde het volgens de dames wel boven de velden. En dat zegt ook boer Herman Menkhorst. Hij heeft ongeveer 500 meter aan zonnebloemen langs zijn veld staan. 'Zweefvliegen, honingbijen, hommels, maar ook lieveheersbeestje en vlinders', vertellen ze. De afgelopen weken hebben heel veel insecten de weg naar de gemeente Lochem gevonden. 

Beluister het fragment. De tekst gaat daaronder verder.

Verschillende onderzoeken meten effect

'We onderzoeken hoeveel insecten er op afgekomen zijn', legt Leeflang uit. Maar ze onderzoeken deze periode meer. 'We kijken onder andere naar het onkruid onder de zonnebloemen, want dat is wel een probleem voor de boeren. En daarnaast kijken we wat bijvoorbeeld andere planten en kruiden die we op bepaalde plekken onder de zonnebloemen hebben gezaaid doen.' De resultaten zijn nog niet bekend, maar het ziet er allemaal heel positief uit. 

Boer Menkhorst is het daar helemaal mee eens. 'Het is echt prachtig, ik heb zoveel insecten en vogels gezien, daar word ik blij van.' Toch heeft hij ook nog wel een puntje van aandacht. 'Het is allemaal best veel papierwerk, ik moet precies aangegeven waar ik wat heb staan en dat kan volgens mij beter.'

Oplossing voor biodiversiteit?

'Kijk het is een pilot', legt Leeflang uit. 'We zijn dingen aan het proberen en we hopen dat we na volgend jaar een blauwdruk op papier hebben ,zodat ook andere gemeenten dit over kunnen nemen.'  

Want ja, er is interesse vanuit verschillende gemeenten. 'Maar ik heb liever dat we het goed doen en dat we het allemaal iets langzamer uitrollen, dan dat het straks fout gaat en dat het uiteindelijk geen succes wordt.' En daarbij komt dat, mocht het project uitbreiden, het ook financieel allemaal nog rond moet komen.

Of dit een oplossing is voor biodiversiteit? 'Nee', zegt Leeflang. 'Dit is zo'n klein onderdeel, maar als ik zie hoe we dit samen met natuurorganisaties, overheden en boeren doen, dan is het voor de teelt van mais zeker een mooi begin om iets te doen aan het verbeteren van de biodiversiteit.'

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

  05 oktober 2020
  LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend