Logo De Belofte

LOCHEM - Als u de afgelopen weken door de gemeente Lochem gereden bent of u heeft een fietstocht gemaakt door het buitengebied van de gemeente kan het u niet ontgaan zijn. Het lijkt Frankrijk in het klein. Een geel gekleurd lint van zonnebloemen siert de maislanden. In het voorjaar is zo'n 25 kilometer aan zonnebloemzaden ingezaaid en de insecten plukken daar nu de vruchten van.

door Melanie Lokate

Met een tablet in de hand loopt imker Annelies Hijink langs een zonnebloemlint in het buitengebied van Laren. 'Kijk een hommel', zegt ze. Ze pakt haar tablet erbij en vult in een speciaal programma in dat ze een hommel heeft gezien. 'Ik doe dit ongeveer een keer per week', legt ze uit.

Het zoemt boven de bloemen

Vandaag zoemt het niet boven de velden. 'De weersomstandigheden zijn niet zo gunstig,' vertelt ze. Het waait, rommelt in de lucht en tijdens ons bezoek aan het veld begint het ook nog te regenen. 'Wat zou jij doen als je een bij was? Dan zou je nu ook niet buiten zijn', valt Anne Leeflang, projectleider vanuit 't Onderholt haar bij.

Bekijk de reportage (de tekst gaat verder onder de video):

Maar de afgelopen weken zoemde het volgens de dames wel boven de velden. En dat zegt ook boer Herman Menkhorst. Hij heeft ongeveer 500 meter aan zonnebloemen langs zijn veld staan. 'Zweefvliegen, honingbijen, hommels, maar ook lieveheersbeestje en vlinders', vertellen ze. De afgelopen weken hebben heel veel insecten de weg naar de gemeente Lochem gevonden. 

Beluister het fragment. De tekst gaat daaronder verder.

Verschillende onderzoeken meten effect

'We onderzoeken hoeveel insecten er op afgekomen zijn', legt Leeflang uit. Maar ze onderzoeken deze periode meer. 'We kijken onder andere naar het onkruid onder de zonnebloemen, want dat is wel een probleem voor de boeren. En daarnaast kijken we wat bijvoorbeeld andere planten en kruiden die we op bepaalde plekken onder de zonnebloemen hebben gezaaid doen.' De resultaten zijn nog niet bekend, maar het ziet er allemaal heel positief uit. 

Boer Menkhorst is het daar helemaal mee eens. 'Het is echt prachtig, ik heb zoveel insecten en vogels gezien, daar word ik blij van.' Toch heeft hij ook nog wel een puntje van aandacht. 'Het is allemaal best veel papierwerk, ik moet precies aangegeven waar ik wat heb staan en dat kan volgens mij beter.'

Oplossing voor biodiversiteit?

'Kijk het is een pilot', legt Leeflang uit. 'We zijn dingen aan het proberen en we hopen dat we na volgend jaar een blauwdruk op papier hebben ,zodat ook andere gemeenten dit over kunnen nemen.'  

Want ja, er is interesse vanuit verschillende gemeenten. 'Maar ik heb liever dat we het goed doen en dat we het allemaal iets langzamer uitrollen, dan dat het straks fout gaat en dat het uiteindelijk geen succes wordt.' En daarbij komt dat, mocht het project uitbreiden, het ook financieel allemaal nog rond moet komen.

Of dit een oplossing is voor biodiversiteit? 'Nee', zegt Leeflang. 'Dit is zo'n klein onderdeel, maar als ik zie hoe we dit samen met natuurorganisaties, overheden en boeren doen, dan is het voor de teelt van mais zeker een mooi begin om iets te doen aan het verbeteren van de biodiversiteit.'

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.
 • Zorgcoördinator brengt hulp dichter bij inwoners Lochem

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Zorgcoördinatoren moeten zorghulp dichter bij de Lochemse inwoners brengen. Het college van burgemeester en wethouders wil in de kernen Harfsen, Barchem en Gorssel een zorgcoördinator aanstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend