Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk wordt overspoeld door Duitse gasten en dat is een van de redenen waarom de 29.000 inwoners tellende stad en relatief groot winkelaanbod heeft. Om de Duitse klanten nog beter te bedienen, krijgt winkelpersoneel een gratis cursus 'Duits voor winkelpersoneel' aangeboden.

Zo wil een Duitse klant toch echt met 'Sie' - ofwel u - worden aangesproken, blijkt uit de cursus. Die staat twee keer op het programma; op 23 en 30 september. 'Beide cursusdagen zitten vol, met telkens twaalf deelnemers', zegt Tycho Geurkink, initiatiefnemer van de cursus voor winkelpersoneel in Winterswijk.

Stageopdracht

Geurkink is de enige Nederlandse student bedrijfseconomie aan de Westfälische Fachhochschule in het Duitse Bocholt. Hij koos de Nederlands-Duitse netwerkorganisatie Grenzhoppers als stageplek en richtte de Grenzhoppers Business School op. De cursus Duits is ook een stageopdracht.

'Ze praten al goed Duits in de winkels, maar ik denk dat het nog beter kan. Zo leren ze tijdens de cursus ook iets van de Duitse cultuur', zegt Geurkink. 'Het is voor winkelpersoneel hier enorm belangrijk klantvriendelijk te zijn en de Duitse klanten zo goed mogelijk te helpen.'

Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)

Cursus voor handhavers

In Winterswijk komen jaarlijks ruim zes miljoen bezoekers en bijna de helft is afkomstig van over de Duitse grens. De handhavers in Winterswijk en Aalten hebben de cursus Duits al gehad en daar is dit initiatief uit voortgekomen.

De cursus voor winkelpersoneel krijgt na Winterswijk een vervolg in onder meer Aalten. In Winterswijk komt er volgend jaar een cursus voor horeca- en campingpersoneel. 'En er is behoefte aan cursussen op juridisch en fiscaal vlak', zegt Geurkink. 'Er komen ook cursussen aan de andere kant van de grens, in het Nederlands voor Duitsers.'   

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend