Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk wordt overspoeld door Duitse gasten en dat is een van de redenen waarom de 29.000 inwoners tellende stad en relatief groot winkelaanbod heeft. Om de Duitse klanten nog beter te bedienen, krijgt winkelpersoneel een gratis cursus 'Duits voor winkelpersoneel' aangeboden.

Zo wil een Duitse klant toch echt met 'Sie' - ofwel u - worden aangesproken, blijkt uit de cursus. Die staat twee keer op het programma; op 23 en 30 september. 'Beide cursusdagen zitten vol, met telkens twaalf deelnemers', zegt Tycho Geurkink, initiatiefnemer van de cursus voor winkelpersoneel in Winterswijk.

Stageopdracht

Geurkink is de enige Nederlandse student bedrijfseconomie aan de Westfälische Fachhochschule in het Duitse Bocholt. Hij koos de Nederlands-Duitse netwerkorganisatie Grenzhoppers als stageplek en richtte de Grenzhoppers Business School op. De cursus Duits is ook een stageopdracht.

'Ze praten al goed Duits in de winkels, maar ik denk dat het nog beter kan. Zo leren ze tijdens de cursus ook iets van de Duitse cultuur', zegt Geurkink. 'Het is voor winkelpersoneel hier enorm belangrijk klantvriendelijk te zijn en de Duitse klanten zo goed mogelijk te helpen.'

Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)

Cursus voor handhavers

In Winterswijk komen jaarlijks ruim zes miljoen bezoekers en bijna de helft is afkomstig van over de Duitse grens. De handhavers in Winterswijk en Aalten hebben de cursus Duits al gehad en daar is dit initiatief uit voortgekomen.

De cursus voor winkelpersoneel krijgt na Winterswijk een vervolg in onder meer Aalten. In Winterswijk komt er volgend jaar een cursus voor horeca- en campingpersoneel. 'En er is behoefte aan cursussen op juridisch en fiscaal vlak', zegt Geurkink. 'Er komen ook cursussen aan de andere kant van de grens, in het Nederlands voor Duitsers.'   

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgerolde cocaïnewasserij zat verstopt in varkensschuur

  19 februari 2020
  VRAGENDER - De cocaïnewasserij die eind vorige maand werd ontdekt in Vragender (gemeente Oost Gelre), zat in een afgetimmerd deel achterin een varkensschuur van een boerderij aan de Oude Winterswijkseweg. Het was ook ingericht als woonruimte.
 • Arnhem gaat ondernemers met schulden beter helpen

  19 februari 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.
 • Ambtenaren leren vriendelijker met vragen van burgers om te gaan

  19 februari 2020
  LICHTENVOORDE - Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met vragen van burgers om te gaan. 'Het gaat om houding en gedrag', zegt wethouder Karel Bonsen.
 • Overbetuwe start onderzoek naar gastarbeiders: ‘Nederland is geen luilekkerland voor ze’

  19 februari 2020
  ELST - Overbetuwe start volgende maand een onderzoek naar de hoeveelheid gastarbeiders in de regio. Daarmee controleert ze ook hoe afhankelijk lokale bedrijven zijn van hun werk. Naar aanleiding van de resultaten moet er nieuw beleid worden gemaakt voor de huisvesting van deze werkers.
 • Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan milieuregels

  19 februari 2020
  ARNHEM - Verschillende Arnhemse kunstgrasvelden voldoen niet aan de regels. Korrels die tussen het gras worden gestrooid komen buiten de velden terecht en kunnen daar milieuschade veroorzaken. Om dat op te lossen is voor 348.500 euro aan maatregelen nodig, laat verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen weten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend