Logo De Belofte

EWIJK - 'Er wordt niet voldaan aan alle eisen van de AVG', stelt de gemeente Beuningen na een klacht over de afvalcoaches in de gemeente. De afvalcoaches zijn per direct gestopt met het registreren van persoonsgegevens.

door Sven Strijbosch

Ewijker Patrick Huisman kon het niet verteren dat er zogenoemde 'coaches' in zijn kliko keken. De afvalcoaches kijken ongevraagd in de plastic+-container van bewoners en geven advies over het correct scheiden van afval. Huisman ontving een brief waarin stond dat afval van de McDonalds toch echt in een andere container moest.

Tekst gaat verder onder de foto:

'Er wordt niet voldaan aan alle eisen van de AVG', stelt de gemeente Beuningen na een klacht over de afvalcoaches in de gemeente. De afvalcoaches zijn per direct gestopt met het registreren van persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch op de nogal directe aanpak. 'Stel dat je een incontinentieprobleem hebt en net de luiers hebt weggegooid. Of een zwangerschapstest. Daar heeft de gemeente helemaal niets mee te maken', zei een woordvoerder eerder.

Toch is de privacywet niet van toepassing op de controle die wordt uitgevoerd, maar wel op de verwerking van de daaropvolgende gegevens. Tot die conclusie is de gemeente Beuningen nu ook gekomen.

Meer uitleg nodig

'Het gaat dan om het ontbreken van een 'verwerkersovereenkomst'. Ook moet de gemeente nog duidelijker uitleggen waarom de coaches de terugkoppeling op adresniveau registreren als zij dat niet doen om te handhaven', stelt een klachtbehandelaar van de gemeente.

Toch zet Beuningen de controles door en worden mensen aangesproken als zij niet op de juiste manier scheiden. Maar geregistreerd wordt er dus niet meer. De Autoriteit Persoonsgegevens wijst alsnog op artikel 10 van de grondwet, die gaat over inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. En ook voor Huisman is de kous nog niet af: hij stapt naar de gemeentelijke ombudsman.

Afvalstromen verbeteren

Beuningen hanteert deze werkwijze als enige in de regio waar DAR het afval inzamelt. 'Helaas blijkt dat het afval scheiden niet altijd goed gaat. Luiers in het gft-afval, medisch afval bij plastic+, glas bij het restafval. Het zijn voorbeelden van verkeerde scheiding van afvalstromen', aldus een woordvoerder. De controles moeten bijdragen aan betere afvalstromen.

Eerder was er ook al kritiek vanuit de Beuningse gemeenteraad. SP-voorman Jos Swartjes vroeg zich hardop af hoe dit wethouder dit in zijn hoofd haalde.

Zie ook:

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend