Logo De Belofte

BERG EN DAL - De spaarpot van de gemeente Berg en Dal krimpt in anderhalf jaar tijd met ruim 5,5 miljoen euro. Waar er in mei vorig jaar nog bijna 13 miljoen in kas zat, komt de zogenoemde algemene reserve eind 2019 uit op net iets meer dan 7 miljoen euro.

door Sven Strijbosch

Het is de reden voor oppositiepartij Sociaal Groesbeek om kritische vragen te stellen. 'We maken ons zorgen over de financiële positie van onze gemeente. Dit jaar zijn er al ontzettend veel grepen uit de algemene reserve gedaan', schrijft de partij. 

Het gaat om tal van uitgaven, maar een aantal springt er tussenuit. Bijna anderhalf miljoen euro werd gebruikt om de tekorten binnen het sociaal domein op te vangen. Eerder deed de gemeente haar beklag al bij het Rijk. Door het hele land zijn er tekorten, maar Berg en Dal zou onevenredig hard benadeeld worden aangezien er veel instellingen in de gemeente staan. 

Zie ook: Berg en Dal wil miljoenen zien van het Rijk: 'Inwoners worden gestraft'

Niet alleen de zorg liet de spaarpot slinken. In totaal ging er sinds mei vorig jaar 750.000 euro uit de spaarpot naar energiebesparende maatregelen aan woningen. Het gaat dan om extra budget voor subsidies. Ook een bijdrage voor Museumpark Orientalis betekende een flinke greep uit de spaarpot: 600.000 euro. 

De VVD en Sociaal Groesbeek waren kritisch over de helpende hand aan het park. Mechteld ten Doesschate (VVD) sprak van 'geld gooien in een bodemloze put'. Museumpark Orientalis kampt al jaren met forse geldproblemen en de bezoekersaantallen zijn onder de gewenste maat. 

Zie ook: Berg en Dal geeft Museumpark Orientalis zes ton om de boel te redden

Het college van burgemeester en wethouders in Berg en Dal meent dat alle uitgaven uit de spaarpot terecht zijn geweest. Er zou dus geen reden zijn tot zorgen. 'Als er geen andere dekking mogelijk is, dan is de algemene reserve de enige mogelijkheid', stellen ze. 

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Gemeente stelt geld beschikbaar voor meer beweging

    27 september 2021
    BERG EN DAL - Zoveel mogelijk mensen met plezier laten sporten en bewegen. Dat is wat de gemeente Berg en Dal wil. En dat kan de gemeente alleen samen bereiken met inwoners en allerlei organisaties die sport belangrijk vinden. De gemeente heeft maximaal 300 euro per initiatief beschikbaar om inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen.
  • Mark Slinkman herbenoemd tot burgemeester van Berg en Dal

    01 september 2021
    BERG EN DAL - Burgemeester Mark Slinkman is bij Koninklijk Besluit herbenoemd tot burgemeester van de gemeente Berg en Dal. De burgemeester is maandag 30 augustus beëdigd door de commissaris van de Koning in Gelderland, de heer J. Berends.
  • Gemeenteraad praat over verplaatsing van de Bibliotheek en de toekomst van De Mallemolen

    05 juli 2021
    GROESBEEK - Op donderdag 8 juli vindt er een carrouselvergadering plaats in het gemeentehuis. Een week later staat de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie op het programma. Beide avonden staan dezelfde hoofdpunten op de agenda: "de bibliotheek in het gemeentehuis?" en "de toekomst van Cultureel Centrum de Mallemolen".
  • Carrouselvergaderingen Berg en Dal weer in het gemeentehuis; Raadsvergadering volgt waarschijnlijk in juli

    03 juni 2021
    GROESBEEK - De gemeenteraad van Berg en Dal vergadert vanwege de coronasituatie al één jaar lang digitaal. De politieke partijen geven aan graag weer fysiek te willen gaan vergaderen. Inmiddels laten de omstandigheden en maatregelen het toe om weer samen te komen. Hierbij moeten uiteraard wel de geldende regels van het RIVM gevolgd worden.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend