Logo De Belofte

ERMELO - De autobrand van zondagnacht houdt de gemoederen in Ermelo flink bezig. Het is namelijk niet voor het eerst dat een geparkeerd voertuig aan de Sportlaan in lichterlaaie staat. 'Zulke dingen horen niet te gebeuren. En het gebeurt veel te vaak.'

Aan het woord is buurtbewoner Pascal Vierwind, buurman van de eigenaar van de auto die zondagnacht uitbrandde. En dat was al voor de tweede keer, weet hij. 'Er is al eerder van hem een grote, verlengde bestelbus in brand gestoken.'

Op heterdaad betrappen

Ook zijn eigen auto moest er twee jaar terug op oudejaarsavond aan geloven. Daarbij ging het om een auto die zijn vrouw van haar moeder had gekregen en dus ook emotionele waarde had. 'Je schrikt je te pletter. Het gebeurt eigenlijk recht onder je ogen', zegt Vierwind.

Zie ook: VIDEO | Opnieuw auto in Ermelo in vlammen op

Het lastige aan de autobranden is dat er volgens hem achteraf weinig aan te doen is. 'Zo iemand moet op heterdaad betrapt worden, anders kun je achteloos aan de gang blijven.'

Afschrikken

Dat de politie op de dag na de brand meerdere keren door de straat rijdt, vindt hij dan ook niet meer dan 'leuk, lief en aardig'. 'Ik ben van mening dat het totaal geen zin heeft. Zulke dingen gebeuren 's nachts.'

Luister naar het gesprek van Pascal Vierwind met verslaggever Steven Ophoff (de tekst gaat daaronder verder):

Cameratoezicht is volgens hem de enige oplossing. 'Dat is het beste en zal denk ik ook het meest afschrikken. En daarbij misschien her en der een klein bordje met dat er cameratoezicht is.'

Burgemeester deelt zorgen

Cameratoezicht is volgens de gemeente geen ondenkbare oplossing. 'Maar het is de vraag of het helpt, omdat er op verschillende locaties branden zijn geweest', zegt een woordvoerster.

Burgemeester André Baars deelt volgens haar de zorgen van de inwoners. Hij heeft de politie verzocht elke brand voortaan te laten onderzoeken door de technische recherche. Ook wil hij dat er extra wordt gesurveilleerd in de straten waar autobranden zijn geweest. 'En we vragen buurtbewoners alert te zijn en de politie te bellen als ze een verdachte situatie zien.'

Onderzoek

De politie zegt nog te onderzoeken of er sprake is van brandstichting en of die eventueel te maken heeft met de eerdere autobranden. 'De forensische opsporing doet nu onderzoek', aldus een woordvoerder.

Eventuele vervolgacties vanuit de gemeente hangen volgens de woordvoerster af van de uitkomsten van het politieonderzoek.

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Stoppen met betalen per afvalzak is onverstandig'

  18 september 2020
  ARNHEM - Nu stoppen met diftar, het betalen per afvalzak, zou onverstandig zijn. Dat schrijft het Arnhemse college in een reactie op het SP-initiatief. Dat wethouder Cathelijne Bouwkamp dat standpunt inneemt, wekt geen verbazing. Het is de socialisten dan ook vooral te doen om een referendum af te dwingen. "En dat gaat zeker lukken", is fractievoorzitter Gerrie Elfrink overtuigd.
 • Kulturhus Elspeet verbindt voorlopig nog niet

  17 september 2020
  ELSPEET - "Als de Elspeters er al niet uitkomen, hoe moeten wij er dan uitkomen?", verzucht Harm Jan Polinder van de SGP donderdagavond. En dat lijkt een redelijk accurate samenvatting van de langslepende kwestie rondom het Kulturhus Elspeet. Want er is nog steeds geen oplossing hoe het Kulturhus moet worden omgevormd tot een dorpshuis en belangrijker: welke partijen er in moeten komen?
 • Jongeren Bronckhorst zeggen bijna 'Aju pa en ma!'

  17 september 2020
  ZELHEM - De eerste schop zit in de grond. In Zelhem is gestart met de bouw van 14 gasloze starterswoningen op de plek van de voormalige basisschool. Het project maakt onderdeel uit de pilot: Aju pa en ma. Een woningbouwproject waar in totaal 46 woningen voor jongeren gebouwd worden.
 • Marcouch twijfelt of vuurwerkverbod dit jaar al ingaat

  17 september 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch twijfelt of het lokale vuurwerkverbod dit jaar al in moet gaan. Het is gecompliceerd en handhavers zijn schaars, stelt hij woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. De burgervader onderzoekt of het 'nog wel haalbaar is op zo'n korte termijn'.
 • Zorgen om snelheidsduivels op dijken: ‘Je wordt van je sokken gereden’

  16 september 2020
  ELST - De verkeerssituatie op de dijken in Overbetuwe is levensgevaarlijk, zo stelt GroenLinks. De lokale fractie roept de gemeente op om er zo snel mogelijk iets aan te doen, zodat mensen weer onbekommerd kunnen genieten van de fiets- en wandelroutes.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend