Logo De Belofte

ERMELO - De autobrand van zondagnacht houdt de gemoederen in Ermelo flink bezig. Het is namelijk niet voor het eerst dat een geparkeerd voertuig aan de Sportlaan in lichterlaaie staat. 'Zulke dingen horen niet te gebeuren. En het gebeurt veel te vaak.'

Aan het woord is buurtbewoner Pascal Vierwind, buurman van de eigenaar van de auto die zondagnacht uitbrandde. En dat was al voor de tweede keer, weet hij. 'Er is al eerder van hem een grote, verlengde bestelbus in brand gestoken.'

Op heterdaad betrappen

Ook zijn eigen auto moest er twee jaar terug op oudejaarsavond aan geloven. Daarbij ging het om een auto die zijn vrouw van haar moeder had gekregen en dus ook emotionele waarde had. 'Je schrikt je te pletter. Het gebeurt eigenlijk recht onder je ogen', zegt Vierwind.

Zie ook: VIDEO | Opnieuw auto in Ermelo in vlammen op

Het lastige aan de autobranden is dat er volgens hem achteraf weinig aan te doen is. 'Zo iemand moet op heterdaad betrapt worden, anders kun je achteloos aan de gang blijven.'

Afschrikken

Dat de politie op de dag na de brand meerdere keren door de straat rijdt, vindt hij dan ook niet meer dan 'leuk, lief en aardig'. 'Ik ben van mening dat het totaal geen zin heeft. Zulke dingen gebeuren 's nachts.'

Luister naar het gesprek van Pascal Vierwind met verslaggever Steven Ophoff (de tekst gaat daaronder verder):

Cameratoezicht is volgens hem de enige oplossing. 'Dat is het beste en zal denk ik ook het meest afschrikken. En daarbij misschien her en der een klein bordje met dat er cameratoezicht is.'

Burgemeester deelt zorgen

Cameratoezicht is volgens de gemeente geen ondenkbare oplossing. 'Maar het is de vraag of het helpt, omdat er op verschillende locaties branden zijn geweest', zegt een woordvoerster.

Burgemeester André Baars deelt volgens haar de zorgen van de inwoners. Hij heeft de politie verzocht elke brand voortaan te laten onderzoeken door de technische recherche. Ook wil hij dat er extra wordt gesurveilleerd in de straten waar autobranden zijn geweest. 'En we vragen buurtbewoners alert te zijn en de politie te bellen als ze een verdachte situatie zien.'

Onderzoek

De politie zegt nog te onderzoeken of er sprake is van brandstichting en of die eventueel te maken heeft met de eerdere autobranden. 'De forensische opsporing doet nu onderzoek', aldus een woordvoerder.

Eventuele vervolgacties vanuit de gemeente hangen volgens de woordvoerster af van de uitkomsten van het politieonderzoek.

Het laatste nieuws uit Ermelo

Overig verkiezingsnieuws

 • Beëindiging bunkerfeest kon anders en met meer inzicht, stelt hoogleraar

  18 januari 2021
  ARNHEM - De beëindiging van het illegale feest in de Arnhemse bunker tijdens nieuwjaarsnacht had anders en met meer inzicht aangepakt kunnen worden. Dat constateert professor Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, na bestudering van de casus op verzoek van Omroep Gelderland. Het handelen dat leidde tot de geweldsescalatie is 'interessant materiaal', meent hij.
 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
 • Marcouch geen kandidaat PvdA-leiderschap: 'Ik omarm Arnhem met huid en haar'

  14 januari 2021
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is geen kandidaat om de donderdag opgestapte Lodewijk Asscher op te volgen als landelijk partijleider. Zijn naam zong rond in de wandelgangen, maar daar kan nu een streep doorheen. "Stop met mijn naam te noemen. Ik omarm Arnhem met huid en haar", maakt de burgervader duidelijk dat zijn focus op de Rijnstad ligt.
 • Politiek wil drank- en drugsgebruik jongeren aanpakken: ‘Maar campagne mag ambitieuzer’

  14 januari 2021
  ELST - Drank- en drugsgebruik onder jongeren moet steviger worden aangepakt, zo vindt de gemeente Overbetuwe. Daarom start ze de komende tijd met een hoop nieuwe voorlichtingscampagnes. De lokale politiek is enthousiast, maar een aantal kritische raadsleden vindt dat de plannen wel wat ambitieuzer mogen.
 • Raadsleden niet blij met coronabeperkingen: ‘We kunnen onze politieke taak niet uitvoeren’

  14 januari 2021
  ELST - Inwoners kunnen vanwege corona niet direct inspreken tijdens raadsvergaderingen van de gemeente Overbetuwe. Omdat alle meetings nu zonder publiek plaatsvinden, moeten burgers een filmpje of een brief sturen als ze een probleem willen aankaarten. Dat is volgens een aantal raadsleden funest voor de lokale democratie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend