Logo De Belofte

NIJMEGEN - Waar het boerkaverbod precies geldt, is voor de gemeente Nijmegen nog niet helder. Dat laat een woordvoerster weten. Zondag werd een vrouw met gezichtsbedekkende kleding aangesproken in speeltuin De Leemkuil in Nijmegen, waarvoor de gemeente achteraf haar excuses aanbood.

'De verwarring is in eerste instantie ontstaan omdat De Leemkuil een betaalde speeltuin is, waarvan de gemeente exploitant is', zegt woordvoerster van de gemeente Mariska Schok bij Radio Gelderland. 'Dus zou je kunnen redeneren dat het gemeentelijk terrein is.'

Volgens haar is de gemeente nog bezig met het opstellen van instructies, omdat de wet pas vorige week is ingegaan. 'Ze hebben hun best gedaan om juist te handelen', vervolgt Schok. 'Het is gemeentelijk terrein wat ze als een soort overheidsgebouw gezien kunnen hebben. Helaas bleek daarbij dat het verbod niet geldt in de speeltuin.'

Beluister hier de reactie van woordvoerster Mariska Schok (tekst gaat daaronder verder):

De regels zijn dat je met dit soort gezichtsbedekkende kleding niet in overheidsgebouwen mag komen, vertelt Schok. 'Dat geldt ook voor het openbaar vervoer en ziekenhuizen.' De vraag daarbij is of een speeltuin een overheidsgebouw is. 'Als de speeltuin door de gemeente geëxploiteerd wordt, is het in elk geval geen openbare ruimte.'

Restaurantje overheidsgebouw?

Kan een restaurantje bij een speeltuin dan weer wel een overheidsgebouw zijn? 'Nou ja, dat lijkt me dan alweer een duidelijkere situatie, want een restaurantje is wel een gebouw', zegt Schok.

'Maar wij zijn het nog druk aan het uitzoeken, ook voor al onze andere accommodaties. We gaan verder met uitzoeken wat nu precies de reikwijdte van deze regels is.' Het was inderdaad handiger geweest om dit vooraf te doen, geeft Schok toe. 'Dan kun je dit soort vervelende situaties vermijden.'

'Goed wat gemeente gedaan heeft'

VVD-raadslid Nick de Graaf: 'Volgens mij is het heel duidelijk wat er wel en niet mag.' Hij vindt dat er in de speeltuin niet veel mis is gegaan. 'Volgens mij is het heel goed dat de gemeente heeft aangegeven dat ze twijfelde of het wel of niet mocht. Daar moeten we niet zo moeilijk over doen. Ik zou namelijk ook heel blij zijn als er iemand gecontroleerd wordt met een integraalhelm of bivakmuts. Dus ik vind het eigenlijk wel goed wat de gemeente gedaan heeft.'

Zie ook: Excuus gemeente Nijmegen voor wegsturen niqaabdraagster uit speeltuin

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend