Logo De Belofte

NIJMEGEN - Waar het boerkaverbod precies geldt, is voor de gemeente Nijmegen nog niet helder. Dat laat een woordvoerster weten. Zondag werd een vrouw met gezichtsbedekkende kleding aangesproken in speeltuin De Leemkuil in Nijmegen, waarvoor de gemeente achteraf haar excuses aanbood.

'De verwarring is in eerste instantie ontstaan omdat De Leemkuil een betaalde speeltuin is, waarvan de gemeente exploitant is', zegt woordvoerster van de gemeente Mariska Schok bij Radio Gelderland. 'Dus zou je kunnen redeneren dat het gemeentelijk terrein is.'

Volgens haar is de gemeente nog bezig met het opstellen van instructies, omdat de wet pas vorige week is ingegaan. 'Ze hebben hun best gedaan om juist te handelen', vervolgt Schok. 'Het is gemeentelijk terrein wat ze als een soort overheidsgebouw gezien kunnen hebben. Helaas bleek daarbij dat het verbod niet geldt in de speeltuin.'

Beluister hier de reactie van woordvoerster Mariska Schok (tekst gaat daaronder verder):

De regels zijn dat je met dit soort gezichtsbedekkende kleding niet in overheidsgebouwen mag komen, vertelt Schok. 'Dat geldt ook voor het openbaar vervoer en ziekenhuizen.' De vraag daarbij is of een speeltuin een overheidsgebouw is. 'Als de speeltuin door de gemeente geëxploiteerd wordt, is het in elk geval geen openbare ruimte.'

Restaurantje overheidsgebouw?

Kan een restaurantje bij een speeltuin dan weer wel een overheidsgebouw zijn? 'Nou ja, dat lijkt me dan alweer een duidelijkere situatie, want een restaurantje is wel een gebouw', zegt Schok.

'Maar wij zijn het nog druk aan het uitzoeken, ook voor al onze andere accommodaties. We gaan verder met uitzoeken wat nu precies de reikwijdte van deze regels is.' Het was inderdaad handiger geweest om dit vooraf te doen, geeft Schok toe. 'Dan kun je dit soort vervelende situaties vermijden.'

'Goed wat gemeente gedaan heeft'

VVD-raadslid Nick de Graaf: 'Volgens mij is het heel duidelijk wat er wel en niet mag.' Hij vindt dat er in de speeltuin niet veel mis is gegaan. 'Volgens mij is het heel goed dat de gemeente heeft aangegeven dat ze twijfelde of het wel of niet mocht. Daar moeten we niet zo moeilijk over doen. Ik zou namelijk ook heel blij zijn als er iemand gecontroleerd wordt met een integraalhelm of bivakmuts. Dus ik vind het eigenlijk wel goed wat de gemeente gedaan heeft.'

Zie ook: Excuus gemeente Nijmegen voor wegsturen niqaabdraagster uit speeltuin

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.
 • Nijmegen niet voor lokaal vuurwerkverbod nu Den Haag maatregelen aankondigt

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Het grootste deel van de Nijmeegse gemeenteraad ziet een algeheel lokaal vuurwerkverbod in de Waalstad niet zitten. Dat bleek woensdagavond bij de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daar was om gevraagd door GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Een deel van de raad vroeg zich af waarom, omdat de landelijke politiek al maatregelen heeft aangekondigd.
 • Nijmegen bouwt 15.000 huizen, maar groene karakter blijft

  12 februari 2020
  NIJMEGEN - Nijmegen bouwt de komende jaren 15.000 woningen, maar wel binnen de bestaande stad. Het college wil het groene karakter van de stad behouden en zelfs versterken. De werkgelegenheid groeit met 1000 banen per jaar. Deze ambities staan in de ontwerp-Omgevingsvisie Nijmegen 2020-2040 Stad in Beweging.

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend