Logo De Belofte

WIJCHEN - Het streven van de gemeente Wijchen om de helft minder jongeren door te verwijzen voor intensieve zorg, is volgens betrokkenen mogelijk te ambitieus. 'Maar soms moet je hoog mikken en realiseren dat je te maken hebt met gemeenschapsgeld.'

door Thomas Overdijk

Net zoals veel andere gemeenten kampt Wijchen met fikse tekorten op jeugdzorg en WMO. Die moeten deels gedekt worden door niet tachtig, maar veertig jongeren per maand door te verwijzen voor dure, intensieve zorg. Samen met Rondom Wijchen, een coöperatie van welzijnspartijen, kijkt de gemeente hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden met lichtere, zogeheten ‘vrij toegankelijke programma’s’. Dat zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleidingen op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen.

Zie ook: Wijchen wil minder jongeren doorverwijzen naar intensieve, dure zorg

Lastig te controleren

Momenteel krijgt zo’n tien procent van alle jongeren in Wijchen de intensievere zorg. Het nieuwe streven van maximaal veertig doorverwijzingen is volgens betrokken welzijnspartijen, mogelijk net iets te ambitieus. ‘De gedachte kan ik alleen maar ondersteunen’, begint Raph Miessen, één van de huisartsen die in gesprek is met Wijchen over de halvering van indicaties.

De huisarts is de eerste stap in het indicatieproces; die verwijst jongeren wel of juist niet door. ‘Ik weet alleen niet in hoeverre de gemeente daar invloed op heeft. Zij heeft namelijk geen zicht op wat een individuele huisarts doet. Het is dus voor de gemeente ook erg lastig om de effecten van het streven te controleren’, aldus Miessen.

Een halvering van de indicaties is volgens hem mogelijk niet het meest realistische doel: ‘Ik denk dat de timing nu wel goed is, aangezien er in de zomervakantie waarschijnlijk minder indicaties zullen zijn. Maar in het laatste kwartaal lijkt het mij erg moeilijk om het streven te halen. Het aantal ziektes en problemen van kinderen verandert namelijk niet zo maar. Als we met zijn allen die halvering wel bereiken, dan zou het me niet verbazen als we een jaar later juist een stijging aan indicaties gaan zien.’

'Eén indicatie hakt al enorm in het budget'

‘Het stopt niet bij veertig - als de 41ste nog zorg nodig heeft, dan krijgt hij dat gewoon. We moeten dat getal ook niet forceren, dan schieten we onszelf in de voet’, vertelt wethouder Titus Burgers. Het streven geldt nu vooral voor de periode juli tot en met december. Op den duur moet er volgens hem een cultuuromslag komen: ‘Dat moet overal gebeuren; bij de zorgverleners, de gemeente en bij de jongeren zelf.’

‘We lijken goed op weg te zijn’, ziet Marielle Heuvelmans, algemeen manager van het Sociaal Wijkteam Wijchen. Zij ziet vooral veel enthousiasme bij de betrokkenen. ‘Al kijken we nu natuurlijk pas naar een beeld van één maand. We blijven op zoek naar alternatieven, maar bij twijfel gaan we gewoon de juiste zorg inzetten. Als je iemand namelijk in een te licht traject plaatst, heb je een groter probleem. Dan duurt de uiteindelijke behandeling misschien wel drie keer zo lang.’ 

‘Heb je als gemeenschap en als gezin de pech dat je er bijvoorbeeld drie kinderen uit een gemeente in zo’n tehuis belanden, dan hakt dat enorm in het budget’, voegt huisarts Miessen toe. Als je volgens hem ook maar één opname in een tehuis kan voorkomen, heeft dat al veel effect.

'Maatschappij moet toleranter worden’

MeerVoormekaar is een welzijnsorganisatie die jongerenwerk in Wijchen en Druten uitvoert - ze is onderdeel van Rondom Wijchen. Directeur Annette Nijhuis vindt dat een groot deel van het probleem ligt bij de samenleving; als een kind afwijkt van de norm, wordt dat volgens haar niet voldoende geaccepteerd. Daar sluiten de andere welzijnspartijen en wethouder Burgers zich bij aan. Ze noemen het ‘de intolerantie van het lijden’.

‘Is het ambitieus? Ja, misschien wel té ambitieus, maar soms moet je hoog mikken en realiseren dat je te maken hebt met gemeenschapsgeld. We denken allemaal veel te snel in etiketten. Soms hoort een ‘afwijking van de norm’ gewoon bij het kind, dan kan je je afvragen hoe erg dat is - iemand met ADD of ADHD, daar kan je ook veel hebben’, legt Nijhuis uit.

‘Het komt je niet aanwaaien’

Er zijn volgens haar kinderen die extra begeleiding nodig hebben, maar die moeten wel zichzelf kunnen zijn. ‘Het beeld bestaat dat je zoals de rest moet zijn en dat je altijd gelukkig moet zijn, maar soms zijn de dingen niet leuk. Het komt je niet aanwaaien.’

‘Het is de kunst om bij verschillen ook ‘het voordeel van het nadeel’ te kunnen zien. Ik denk dat kinderen die een beetje anders zijn dan het gemiddelde het tegenwoordig veel moeilijker hebben dan in mijn eigen jeugd’, stelt huisarts Miessen. Het leven van nu vraagt volgens hem veel meer aanpassing, ook in planning en organisatie. ‘Daar hebben mensen met autisme, ADHD of ADD vaak ondersteuning bij nodig. Als we daar met zijn allen wat verdraagzamer mee kunnen omgaan, krijgen deze mensen het minder moeilijk.’

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Björn Derksen opnieuw lijsttrekker van CDA Wijchen

  27 september 2021
  WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
 • College wil ondanks crowdfunding geen carillon in Kasteel Wijchen, raad wil onderzoek

  01 september 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
 • Opknappen fietspaden Leemweg kan 25 bomen de kop kosten

  17 augustus 2021
  WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
 • Raad Wijchen staat open voor medewerking aan skatebanen Bergharen en Alverna

  09 juli 2021
  WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend