Logo De Belofte

WINTERSWIJK - In hoeverre is fastfoodrestaurant McDonald's verantwoordelijk voor de overlast die nachtelijke bezoekers veroorzaken in een Winterswijkse woonwijk? Was de gemeente te coulant met het verruimen van de openingstijden tot 04.00 uur 's nachts? De familie Pleij vindt van wel en voelt zich niet serieus genomen.

Henk en Janneke Pleij laten in 2015 een woning bouwen op de nieuwbouwwijk Morgenzon, de voormalige voetbalvelden van WVC in Winterswijk. Eind 2015 betrekken ze de woning, hemelsbreed ongeveer vijftig meter van de drive-in van McDonald's in Winterswijk. Met daartussen de spoorbaan en het perron van station Winterswijk-West.

De toenmalige franchiseondernemer van het fastfoodrestaurant sloot doordeweeks om middernacht de deuren en in het weekend om 02.00 uur. Henk Pleij zegt maandag tijdens een hoorzitting op het gemeentekantoor in Winterswijk vanaf het begin 's nachts overlast te hebben ervaren van fietsende en lopende jongen. Onder het mom van 'geven en nemen' is die overlast op de koop toe genomen.

Nieuwe ondernemer

Er komt daarna echter een nieuwe ondernemer op de vestiging van McDonald's en die wenst, in tegenstelling tot de vorige, wél gebruik te maken van de mogelijkheid tot een ontheffing van de sluitingstijd naar 04.00 uur, en dat zeven dagen per week. Dat is voor de familie Pleij 'een brug te ver' en die voelt zich overvallen. 'We waren perplex', zegt Pleij.

Samen met twee andere buren gaan ze in verweer bij de gemeente tegen de verlenging van de openingstijden. Bij een handtekeningenactie steunden vorig jaar 39 van de 40 omwonenden het protest.

In hoeverre is fastfoodrestaurant McDonald's verantwoordelijk voor de overlast die nachtelijke bezoekers veroorzaken in een Winterswijkse woonwijk? Was de gemeente te coulant met het verruimen van de openingstijden tot 04.00 uur 's nachts? De familie Pleij vindt van wel en voelt zich niet serieus genomen.

Beveiligingsbedrijf

In overleg tussen gemeente en McDonald's werd een beveiligingsbedrijf ingeschakeld dat tussen 02.00 uur en 04.30 uur tweemaal een kwartier surveilleerde in de nieuwbouwwijk. 'Een onafhankelijk, transparant en betrouwbaar onderzoek', zegt de jurist van McDonald's.

Dat drie maanden durende onderzoek had plaats in de winter en daarom stelde de gemeente voor het in de zomermaanden te herhalen, maar dat weigerde Pleij. 'Twee keer vijftien minuten is niet toereikend. Er moet van 02.00 tot 04.00 uur toezicht zijn', vertelt hij tijdens de hoorzitting.

'Paar meldingen'

Maar dat is volgens McDonalds en het beveiligingsbedrijf teveel gevraagd. De gemeente wijst bovendien op de harde cijfers: 'Tot eind juli 2018 waren er volgens de politie slechts een paar meldingen van overlast in de vorm van hangjongeren op het perron en afval. Geen structurele overlast.'

Toch constateerden handhavers van de gemeente wel degelijk overlast in de nacht van 29 juli 2018. Daardoor ontstond de indruk dat de overlastklachten van de familie Pleij toch gegrond waren. Daarop dreigde burgemeester Joris Bengevoord de ontheffing in te trekken. Maar na een proef van drie maanden met 'meest rustige nachten' zag de burgemeester toch onvoldoende zwaarwegende argumenten om de ontheffing in te trekken. 

Geschreeuw en luide radio's

Pleij stelt echter herhaaldelijk gebeld te hebben met de politie, heeft afschriften van meldingen en 'voelt zich niet gehoord' door de gemeente. De foto's van bijvoorbeeld een kartonnen beker met inhoud tegen de voordeur ten spijt. En geschreeuw en luide radio's in de vroege nacht die ze uit de slaap houden.        

Volgen de bezwarencommissie lijkt de overlast 'te klein voor grote inzet maar te ernstig om niet gemeld te worden'. De commissie geeft in augustius een advies aan de burgemeester over de openingstijden van de McDonald's.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend