Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Rivierenland heeft nu een maand een nieuw afvalsysteem. Inwoners van de acht gemeenten brengen voortaan zelf hun restafval naar ondergrondse containers. Het is de bedoeling dat zij afval zo beter gaan scheiden. Maar hoe ervaren de inwoners de omschakeling? De redactie Rivierengebied volgde een aantal van hen.

door Ton Arbouw, Esther Hendriks en Menno Provoost

Het begon niet best voor Rien van Lith uit de Tielse wijk Passewaaij. In de periode tussen de laatste lediging van de kliko en de invoering van het nieuwe systeem mochten inwoners gratis gebruikmaken van de ondergrondse container. Het bleek zelfs mogelijk om containers in die eerste periode met andere chipkaarten open te maken, zoals de ov-chipkaart.

Zie ook: Foutje laat Rivierengebied gratis afval weggooien met OV-kaart

Zo niet in de wijk bij Rien. Drie keer fietste hij tevergeefs met zijn afvalzak en nieuwe pas naar de hem toegewezen container. De klep bleef gesloten. Ergerlijk, temeer omdat hij maar geen contact kon krijgen met de afvalverwerker uit Geldermalsen. Hij probeerde het uiteindelijk maar via de gemeente. 'Die verbindt je door met Avri en je krijgt weer dezelfde procedure', vertelt hij. 'En wat gebeurt er? Niks. Je krijgt niemand te spreken.'

Maden over de stoep

Met een weekend in aantocht met temperaturen van boven de dertig graden stond de Tielenaar in dubio wat te doen met zijn zak vol barbecue-afval. Van Lith: 'Als ik hem laat staan krijg ik een bekeuring van handhaving, als ik hem mee naar huis neem lopen morgen de maden over de stoep.'

Uiteindelijk koos hij toch maar voor dat laatste, maar onder protest. 'Er had veel meer voorlichting moeten zijn in de wijken', vindt hij. 'En men had mensen de kans moeten bieden even afval van minstens veertien dagen te storten.'

Problemen met afvalpassen en een overbezet klantcontactcentrum bij Avri zijn gedurende de eerste maand aan blijven houden.

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder):

Afval scheiden een leuk spel

Jan de Geus heeft geen voorlichting nodig over het nieuwe afvalsysteem. De inwoner van Beesd deed al eens mee aan 100-100-100, een wedstrijd om je afval zoveel mogelijk te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. In zijn keuken heeft De Geus 'een kleine milieustraat' ingericht waarmee hij uiteindelijk maar heel weinig restafval overhoudt. Dit gaat in een kleine afvalemmer in het aanrechtkastje.

'Daar hebben we veel lol mee gehad toen we meededen aan 100-100-100', vertelt hij. 'We moesten aan het eind van iedere zondag wegen hoeveel het restafval wat daar in zat woog. En als we dan twee ons per week haalden, vonden we onszelf helden. Dat maakt het gewoon een ontzettend leuk spel.'

Uitdaging voor plastic

De kliko die vroeger gebruikt werd voor het restafval is nu voor het gescheiden plastic. Volgens De Geus wordt het nog wel een uitdaging om hier het vele plastic in te krijgen. De Geus: 'Ik had gehoopt op zo'n mooie oranje deksel. Dat zie ik wel in meer plaatsen, dan is hij ook herkenbaar. Maar we doen het gewoon hiermee, totdat ze een grotere komen brengen. Want dat wordt nog wel de uitdaging de komende weken, vrees ik.'

Door het goede scheiden hoeft De Geus maar heel weinig naar de ondergrondse container te lopen. 'De hoeveelheid restafval is zo weinig, dat ik mijn afvalpas voorlopig nog niet ga gebruiken. Mijn vrouw vindt dat weer spijtig, want die tweehonderd meter had ze me wel graag zien lopen. Dat is wel goed voor de lijn.'

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder):

Een hele tocht naar de container

Berichten over Avri op Facebook kunnen steevast rekenen op behoorlijk wat reacties - en meestal zijn deze niet erg positief. Fokke van Wijngaarden uit Tiel is zo iemand die de organisatie er graag van langs geeft in zijn commentaren. Hoewel hij al veel eerder aan de Binnenhoek een ondergrondse container had gewild, zijn Fokke en zijn vrouw Gerrie niet te spreken over de manier waarop het systeem nu is ingevoerd.

Aan de overzijde van de straat staat een afvalcontainer, vrij dichtbij. Maar ze moeten van Avri naar een container een heel eind verderop. Het stel gebruikt nu een winkelwagentje om hun restafval daarheen te brengen, want dat hele eind sjouwen is te zwaar.

Geen uitleg

'Wij zijn een jaar geleden op een inloopavond geweest en daar hebben wij uitgelegd dat we hier op vijftig meter afstand een container hebben staan', vertelt Fokke van Wijngaarden. 'Maar we moeten naar een container die driehonderd meter lopen is. We krijgen er ook geen uitleg over. Op die inloopavond zeiden ze dat het wel goed kwam, dat we waarschijnlijk naar die container op vijftig meter konden. Maar daar hebben we niks meer over gehoord.'

Struisvogelpolitiek

Het echtpaar liet het er niet bij zitten. Van Wijngaarden: 'We hebben nog een brief geschreven en twee keer een e-mail gestuurd. Maar je krijgt geen sjoege, helemaal niks. Ze hebben daar een struisvogelpolitiek.'

En dus is de van oorsprong Rotterdammer fel in zijn reacties op de inzamelaar. 'Ik ben helemaal niet zo boos, maar ik heb wel eens die reacties. Dat moet fel, vind ik, want dan reageren ze misschien. En dat doen ze dus niet.'

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder):

Wat te doen met de luiers?

Rover produceert zes luiers per dag. Hij werd bijna gelijktijdig met de invoering van het nieuwe systeem geboren. Moeder Merel Groen: 'We hebben een klein maandje kunnen genieten van de oude situatie, waarbij we de luier buiten in de container weg konden gooien.' Nu zit ze met de luiers in huis. En dat zorgt voor stank.

Gezinnen met jonge kinderen betalen behoorlijk wat meer, omdat de luiers bij het restafval moeten. Avri heeft een voorstel voor de acht gemeenten voorbereid om luiers apart te gaan inzamelen. Dit zal, als gemeenten daarvoor kiezen, pas medio volgend jaar ingaan.

Hoop op duidelijkheid

Merel hoopte voor de zomer duidelijkheid te krijgen over het luierafval, maar kreeg dat dus niet. 'Als we weten wat de gemeente besluit, kunnen we ons eigen afvalsysteem daarop inrichten.' Zoals het kopen van een extra 30 liter-container voor buiten. Het is vooral de onduidelijkheid die het vervelend maakt. 'Volgens mij kan het allemaal prima werken, maar nu horen we niets.'

Voorlopig zijn gezinnen in de luiers en mensen die incontinentiemateriaal gebruiken dus de pineut. Alleen in West Maas en Waal is besloten om wel voor een aparte en gratis inzameling van luiers te zorgen. Ook West-Betuwe heeft voor de zomer het luierprobleem besproken. Zij gaan de luiers niet apart ophalen en ouders krijgen ook geen vergoeding voor luierafval. Wel krijgen mensen die om medische redenen incontinentiemateriaal gebruiken een financiële compensatie.

Bekijk hier de reportage:

Zie ook: Nieuwe afvalpas Avri werkt, maar nog niet vlekkeloos

Het laatste nieuws uit West Betuwe

  • Grote zorgen in Waardenburg om verbreding snelweg A2

    08 september 2021
    WAARDENBURG - Als de snelweg A2 twee keer zo breed wordt, wat betekent dat dan voor de leefbaarheid in het dorp Waardenburg? Gemeenteraadsleden legden hun oren te luister bij inwoners die grote zorgen hebben over hun toekomst.
  • Bomen naar begraafplaats om gered te worden

    01 juni 2021
    GELDERMALSEN - Bij het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen staan, vanwege de komende verbouwing, zes katsurabomen in de weg. Daarom werden ze dinsdag verplaatst naar een begraafplaats om daar de verbouwing, als het goed is, te overleven.
  • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

    11 mei 2021
    WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
  • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

    09 augustus 2020
    RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
  • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

    30 juni 2020
    ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend