EPE - Het doek is gevallen voor de basisschool in Zuuk, maar ze zitten niet bij de pakken neer. Er is een jeugdclub opgericht zodat de kinderen met elkaar in contact kunnen blijven. Want juist de jeugd is belangrijk voor het buurtschap. 'Het vergrijst hier', benadrukt initiatiefnemer Marloes van Schoonhoven.
'Een klap in je gezicht', omschrijft moeder Monique Scholten de sluiting van de basisschool in Zuuk. Na 135 jaar is er definitief een einde gekomen aan de Zuukerschool. Stichting Proo sluit de buurtschool omdat er te weinig leerlingen op zitten. Na de zomer zou de basisschool nog uit 25 leerlingen bestaan. De prognose was dat het schooljaar daarop nog slechts achttien leerlingen over zouden blijven.
Tentenkamp
Na de zomervakantie blijft de deur op slot. Wat er gaat gebeuren met het pand is nog niet duidelijk. De kinderen gaan naar andere scholen, verspreid over de omgeving. 'Toen dacht ik: we moeten wel zorgen dat de buurt zich blijft verbinden. Dat begint natuurlijk bij de jeugd', legt Van Schoonhoven uit. Dit weekend is er de eerste activiteit van de gloednieuwe jeugdclub: een tentenkamp.
Bekijk de reportage (tekst loopt door onder video):
Afkoelen bij de brandweerslang, een kampvuur in de avond en gezellig met elkaar in een tent overnachten. 'De jeugd in Zuuk gaat nooit verloren, knoop het in je oren', wordt luidkeels meegezongen. In totaal zijn er 25 kinderen aanwezig en de ouders helpen allemaal een handje mee.
Meer activiteiten
Bij een tentenkamp blijft het niet, want de jeugdclub wil in de toekomst nog veel meer activiteiten gaan organiseren. 'We laten zien dat we er gewoon staan, ondanks dat de school gesloten is. We laten ons niet klein maken', zegt Scholten. Ondanks het feit dat iedereen toch wel moeite heeft met de gedwongen sluiting.
Aan die sluiting wordt dit weekend even niet gedacht. 'We gaan vooral heel veel feesten. Ik denk dat het vanavond heel erg laat wordt', waarschuwt een van de aanwezige kinderen alvast.
Zie ook:
Het laatste nieuws uit Epe
-
EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
-
EPE - Het belooft een spannende avond te worden voor wethouder Robert Scholten uit Epe. Hij moet zich in twee debatten verantwoorden naar de gemeenteraad, omdat zijn integriteit in het geding is. De wethouder zou onder meer hebben gelogen.
-
EPE - Op vier plekken in Epe kunnen inwoners straks hun afval kwijt bij zogenoemde milieuparkjes. Er is plek voor alle soorten afval. Voor grofvuil kun je kiezen tussen een grote of een kleine zak. Wie het zelf wegbrengt, merkt dat uiteindelijk in de portemonnee.
-
EPE - Om starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te geven, wil de gemeente Epe hen tegemoetkomen. Dat kan door middel van een starterslening, die maximaal 12 procent is van de koopsom.
-
EPE - Het college van B&W heeft de begroting van de gemeente Epe voor de periode 2021-2024 gepresenteerd. Voor de eerste drie jaar is de begroting sluitend. Ingaande 2024 ontstaat naar verwachting een structureel tekort van € 1 miljoen. Maatregelen zullen in de toekomst nodig zijn om dit tekort op te heffen. Deze begroting speelt op deze uitzonderlijke situatie in. Dit keer geen budget voor nieuwe beleidsinitiatieven, maar een begroting die gebaseerd is op voortzetting van bestaand en reeds voorgenomen beleid.
Overig verkiezingsnieuws
-
LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
-
ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
-
WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
-
ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
-
ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).