Logo De Belofte

ZUTPHEN - Jongeren uit de gemeente Zutphen die om wat voor reden dan ook vastlopen, kunnen binnenkort weer aankloppen bij 2GetThere. Ze krijgen dan hulp van een coach. De kans is groot dat meer Gelderse jongeren hier gebruik van kunnen maken, want het project maakt waarschijnlijk volgend jaar een regionale doorstart.

door Madelien Jansen

De bedoeling is dat diverse gemeenten, FERM Stedendriehoek, het ministerie van OCW, de provincie en het bedrijfsleven gaan bijdragen aan het jongerencoachingsproject. 'Onder voorbehoud van een stukje financiering wordt 2GetThere straks uitgerold in meerdere gemeenten binnen de Stedendriehoek', aldus projectmanager Susanne ten Doesschate.

Jongeren helpen jongeren

De kracht van 2GetThere is volgens jongerencoach Kim Witbraad (28) vooral dat jongeren geholpen worden door leeftijdsgenoten. Ze is één van de coaches in Apeldoorn en zelf ook ervaringsdeskundige. Jarenlang was ze verslaafd aan wiet. Ze begeleidt op dit moment zo'n tien plaatsgenoten. Wekelijks spreken ze af, op allerlei plekken in de stad. In een koffietentje, op het station of in het park. Tussendoor kunnen jongeren haar what's appen als ze ergens mee zitten. 

Bekijk hier hoe jongerencoach Kim haar plaatsgenoot Danny een handje helpt (tekst gaat verder na de video):

Volgens Danny Otterloo (23) is het vooral prettig om niet tegenover een hulpverlener te zitten, maar naast een ervaringsdeskundige. De twintiger klopte in september aan bij 2GetThere, omdat hij vastliep in zijn werk. 'Ik deed op dat moment dagbesteding, maar ik had het gevoel dat ik meer kon.'

Zelf lukte het hem niet om een nieuwe baan te vinden. Samen met Kim slaagde hij daar onlangs wel in. 'Dit voelt als een overwinning.' Als ICT'er heeft hij inmiddels ook zijn eerste contract binnengesleept. 

Meer voortijdig schoolverlaters

Ten Doesschate is blij dat de coaches ook weer in Zutphen aan de slag gaan. 'Helaas moesten we na drie jaar stoppen door financiële problemen van de gemeente.' Doordat Zutphen de subsidie met twee derde verminderde, stopte het project in januari. De resultaten in Zutphen waren goed, waardoor het voor 2GetThere extra lastig was om de stekker eruit te trekken. 'We vonden dat heel pijnlijk, dat we onze activiteiten in Zutphen moesten stoppen'. 

Het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio Stedendriehoek stijgt al drie jaar op rij. Dit zijn jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie. Je hebt een startkwalificatie als je een MBO2, 3 of 4, havo of VWO diploma haalt. Zutphen heeft in vergelijking tot omliggende steden als Apeldoorn en Deventer relatief veel voortijdige schoolverlaters. 

Ten Doesschate streeft naar een herstart in januari, maar Zutphense jongeren kunnen zich alvast aanmelden. Ze verwacht veel animo. In 2018 bereikte 2GetThere een kleine honderd jongeren in de Hanzestad. 'Er zijn veel Zutphense jongeren die met zware problemen kampen. We zien dat deze jongeren niet altijd goed aangesloten zijn op de reguliere hulpverlening. Onze laagdrempelige ondersteuning is dan vaak een mooie eerste stap om daarna eventueel op te schakelen.' 

Voor wie is 2GetThere? 

Jongeren tussen de 14 en 30 jaar kunnen aankloppen bij de organisatie. 'Meestal lopen ze vast in de maatschappij. Bijvoorbeeld door motivatie of problemen met drugs. Ze weten niet waar ze moeten beginnen, zijn of dreigen uit te vallen op school, stage of werk en willen daar hulp bij', aldus Ten Doesschate.

Luister hier naar het verhaal van jongerencoach Kim Witbraad (tekst gaat daaronder verder):

2GetThere is in 2009 gestart in Arnhem. Vervolgens is het project uitgerold in de gemeenten Renkum, Rheden, Emmen, Borger Odoorn, Coevoerden, Zutphen en Apeldoorn. In 2020 hoopt het project in alle gemeenten in de Stedendriehoek actief te worden. Hieronder vallen Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen en Deventer. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.
 • Bezuinigingen treffen Zutphenaren: minder sociaal werkers in de wijken

  12 maart 2020
  ZUTPHEN - Het aantal sociaal werkers in de Zutphense wijken wordt minder en de Buurtservice en de Vrijwilligerscentrale komen in de huidige vorm te vervallen. Dat maakt Perspectief donderdag bekend. De welzijnsorganisatie krijgt de komende jaren een stuk minder geld van de gemeente Zutphen en moet daardoor keuzes maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Nieuw plekje voor ouderen in Wijchen: 'Ze krijgen de kans om in hun wijk te blijven wonen'

  26 mei 2020
  WIJCHEN - De Wijchense wijk Valendries krijgt een opknapbeurt. Woningcorporatie Talis renoveert er 400 woningen en bouwt binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend