Logo De Belofte

ZUTPHEN - Jongeren uit de gemeente Zutphen die om wat voor reden dan ook vastlopen, kunnen binnenkort weer aankloppen bij 2GetThere. Ze krijgen dan hulp van een coach. De kans is groot dat meer Gelderse jongeren hier gebruik van kunnen maken, want het project maakt waarschijnlijk volgend jaar een regionale doorstart.

door Madelien Jansen

De bedoeling is dat diverse gemeenten, FERM Stedendriehoek, het ministerie van OCW, de provincie en het bedrijfsleven gaan bijdragen aan het jongerencoachingsproject. 'Onder voorbehoud van een stukje financiering wordt 2GetThere straks uitgerold in meerdere gemeenten binnen de Stedendriehoek', aldus projectmanager Susanne ten Doesschate.

Jongeren helpen jongeren

De kracht van 2GetThere is volgens jongerencoach Kim Witbraad (28) vooral dat jongeren geholpen worden door leeftijdsgenoten. Ze is één van de coaches in Apeldoorn en zelf ook ervaringsdeskundige. Jarenlang was ze verslaafd aan wiet. Ze begeleidt op dit moment zo'n tien plaatsgenoten. Wekelijks spreken ze af, op allerlei plekken in de stad. In een koffietentje, op het station of in het park. Tussendoor kunnen jongeren haar what's appen als ze ergens mee zitten. 

Bekijk hier hoe jongerencoach Kim haar plaatsgenoot Danny een handje helpt (tekst gaat verder na de video):

Volgens Danny Otterloo (23) is het vooral prettig om niet tegenover een hulpverlener te zitten, maar naast een ervaringsdeskundige. De twintiger klopte in september aan bij 2GetThere, omdat hij vastliep in zijn werk. 'Ik deed op dat moment dagbesteding, maar ik had het gevoel dat ik meer kon.'

Zelf lukte het hem niet om een nieuwe baan te vinden. Samen met Kim slaagde hij daar onlangs wel in. 'Dit voelt als een overwinning.' Als ICT'er heeft hij inmiddels ook zijn eerste contract binnengesleept. 

Meer voortijdig schoolverlaters

Ten Doesschate is blij dat de coaches ook weer in Zutphen aan de slag gaan. 'Helaas moesten we na drie jaar stoppen door financiële problemen van de gemeente.' Doordat Zutphen de subsidie met twee derde verminderde, stopte het project in januari. De resultaten in Zutphen waren goed, waardoor het voor 2GetThere extra lastig was om de stekker eruit te trekken. 'We vonden dat heel pijnlijk, dat we onze activiteiten in Zutphen moesten stoppen'. 

Het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio Stedendriehoek stijgt al drie jaar op rij. Dit zijn jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie. Je hebt een startkwalificatie als je een MBO2, 3 of 4, havo of VWO diploma haalt. Zutphen heeft in vergelijking tot omliggende steden als Apeldoorn en Deventer relatief veel voortijdige schoolverlaters. 

Ten Doesschate streeft naar een herstart in januari, maar Zutphense jongeren kunnen zich alvast aanmelden. Ze verwacht veel animo. In 2018 bereikte 2GetThere een kleine honderd jongeren in de Hanzestad. 'Er zijn veel Zutphense jongeren die met zware problemen kampen. We zien dat deze jongeren niet altijd goed aangesloten zijn op de reguliere hulpverlening. Onze laagdrempelige ondersteuning is dan vaak een mooie eerste stap om daarna eventueel op te schakelen.' 

Voor wie is 2GetThere? 

Jongeren tussen de 14 en 30 jaar kunnen aankloppen bij de organisatie. 'Meestal lopen ze vast in de maatschappij. Bijvoorbeeld door motivatie of problemen met drugs. Ze weten niet waar ze moeten beginnen, zijn of dreigen uit te vallen op school, stage of werk en willen daar hulp bij', aldus Ten Doesschate.

Luister hier naar het verhaal van jongerencoach Kim Witbraad (tekst gaat daaronder verder):

2GetThere is in 2009 gestart in Arnhem. Vervolgens is het project uitgerold in de gemeenten Renkum, Rheden, Emmen, Borger Odoorn, Coevoerden, Zutphen en Apeldoorn. In 2020 hoopt het project in alle gemeenten in de Stedendriehoek actief te worden. Hieronder vallen Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen en Deventer. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Zutphen zet bezuinigingen door, maar wil kinderen en chronisch zieken ontzien

  04 november 2019
  ZUTPHEN - In de gemeente Zutphen zijn de uitgaven al een aantal jaar structureel hoger dan de inkomsten, waardoor ook volgend jaar in het teken zal staan van bezuinigen. Maar niet iedereen zal worden getroffen door die bezuinigingen.
 • Ook Zutphen doet ballon in de ban

  09 oktober 2019
  ZUTPHEN - Een zee van gekleurde ballonnen die de lucht in gaan bij een bruiloft of het oplaten van een wensballon tijdens de jaarwisseling: in Zutphen is het binnenkort verboden. Het college volgt daarmee de gemeenten Brummen en Oude IJsselstreek, die eerder het oplaten van ballonnen al in de ban deden.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Geen geld, dus geen overdekte bruggen over de Berkel

  29 juli 2019
  BORCULO - Er komen definitief geen overdekte bruggen over de rivier de Berkel. De stichting die het idee bedacht, heeft een streep gezet door de plannen omdat ze de financiering niet rondkrijgt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Rhedense oppositie moet het met de 'kruimels' doen

  13 november 2019
  DE STEEG - De Rhedense bezuinigingen gaan te ver, vindt de voltallige oppositie van GroenLinks, SP en GPR Burgerbelangen. Zij kwamen met een scala aan voorstellen om bezuinigingen op met name zorg, maar ook armoedebeleid, klimaat en sport terug te draaien. Eén voor één werden ze vrijwel allemaal afgeschoten door een eensgezinde coalitie.
 • Velp, Rheden én Dieren behouden hun bibliotheek

  13 november 2019
  DE STEEG - De drie bibliotheken in Velp, Rheden en Dieren blijven open. Dat besloot de Rhedense gemeenteraad dinsdagavond. Maar de besparing van 100.000 euro zal wel moeten worden gehaald.
 • Veerboot Rheden blijft varen

  13 november 2019
  DE STEEG - De veerdienst tussen Rheden en Rhederlaag blijft behouden. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Er wordt bekeken of er alsnog bespaard kan worden op de subsidie aan de veerboot.
 • Motie van treurnis in Berkelland: 'Wij voelen ons bedonderd door coalitie'

  12 november 2019
  BORCULO - De oppositiepartijen in de gemeente Berkelland zijn woedend op de coalitie. 'We voelen ons bedonderd, ik voel me vies en ik geef onze inwoners groot gelijk dat ze van ons balen.' Het zijn de woorden van Andra Weg van GroenLinks.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend