Logo De Belofte

ZUTPHEN - Jongeren uit de gemeente Zutphen die om wat voor reden dan ook vastlopen, kunnen binnenkort weer aankloppen bij 2GetThere. Ze krijgen dan hulp van een coach. De kans is groot dat meer Gelderse jongeren hier gebruik van kunnen maken, want het project maakt waarschijnlijk volgend jaar een regionale doorstart.

door Madelien Jansen

De bedoeling is dat diverse gemeenten, FERM Stedendriehoek, het ministerie van OCW, de provincie en het bedrijfsleven gaan bijdragen aan het jongerencoachingsproject. 'Onder voorbehoud van een stukje financiering wordt 2GetThere straks uitgerold in meerdere gemeenten binnen de Stedendriehoek', aldus projectmanager Susanne ten Doesschate.

Jongeren helpen jongeren

De kracht van 2GetThere is volgens jongerencoach Kim Witbraad (28) vooral dat jongeren geholpen worden door leeftijdsgenoten. Ze is één van de coaches in Apeldoorn en zelf ook ervaringsdeskundige. Jarenlang was ze verslaafd aan wiet. Ze begeleidt op dit moment zo'n tien plaatsgenoten. Wekelijks spreken ze af, op allerlei plekken in de stad. In een koffietentje, op het station of in het park. Tussendoor kunnen jongeren haar what's appen als ze ergens mee zitten. 

Bekijk hier hoe jongerencoach Kim haar plaatsgenoot Danny een handje helpt (tekst gaat verder na de video):

Volgens Danny Otterloo (23) is het vooral prettig om niet tegenover een hulpverlener te zitten, maar naast een ervaringsdeskundige. De twintiger klopte in september aan bij 2GetThere, omdat hij vastliep in zijn werk. 'Ik deed op dat moment dagbesteding, maar ik had het gevoel dat ik meer kon.'

Zelf lukte het hem niet om een nieuwe baan te vinden. Samen met Kim slaagde hij daar onlangs wel in. 'Dit voelt als een overwinning.' Als ICT'er heeft hij inmiddels ook zijn eerste contract binnengesleept. 

Meer voortijdig schoolverlaters

Ten Doesschate is blij dat de coaches ook weer in Zutphen aan de slag gaan. 'Helaas moesten we na drie jaar stoppen door financiële problemen van de gemeente.' Doordat Zutphen de subsidie met twee derde verminderde, stopte het project in januari. De resultaten in Zutphen waren goed, waardoor het voor 2GetThere extra lastig was om de stekker eruit te trekken. 'We vonden dat heel pijnlijk, dat we onze activiteiten in Zutphen moesten stoppen'. 

Het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio Stedendriehoek stijgt al drie jaar op rij. Dit zijn jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie. Je hebt een startkwalificatie als je een MBO2, 3 of 4, havo of VWO diploma haalt. Zutphen heeft in vergelijking tot omliggende steden als Apeldoorn en Deventer relatief veel voortijdige schoolverlaters. 

Ten Doesschate streeft naar een herstart in januari, maar Zutphense jongeren kunnen zich alvast aanmelden. Ze verwacht veel animo. In 2018 bereikte 2GetThere een kleine honderd jongeren in de Hanzestad. 'Er zijn veel Zutphense jongeren die met zware problemen kampen. We zien dat deze jongeren niet altijd goed aangesloten zijn op de reguliere hulpverlening. Onze laagdrempelige ondersteuning is dan vaak een mooie eerste stap om daarna eventueel op te schakelen.' 

Voor wie is 2GetThere? 

Jongeren tussen de 14 en 30 jaar kunnen aankloppen bij de organisatie. 'Meestal lopen ze vast in de maatschappij. Bijvoorbeeld door motivatie of problemen met drugs. Ze weten niet waar ze moeten beginnen, zijn of dreigen uit te vallen op school, stage of werk en willen daar hulp bij', aldus Ten Doesschate.

Luister hier naar het verhaal van jongerencoach Kim Witbraad (tekst gaat daaronder verder):

2GetThere is in 2009 gestart in Arnhem. Vervolgens is het project uitgerold in de gemeenten Renkum, Rheden, Emmen, Borger Odoorn, Coevoerden, Zutphen en Apeldoorn. In 2020 hoopt het project in alle gemeenten in de Stedendriehoek actief te worden. Hieronder vallen Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen en Deventer. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend