Logo De Belofte

GROESBEEK - 'Stop de massale kaalslag in onze Groesbeekse bossen', staat er boven de petitie die door Hans Peters is opgezet. Inmiddels zijn er al ruim 400 handtekeningen verzameld. Peters maakt zich zorgen over de werkwijze van Staatsbosbeheer: 'Ik ben in Groesbeek opgegroeid met de bossen. Je ziet je jeugd verdwijnen.'

door Sven Strijbosch

Bomenkap in Groesbeek is al veel langer een thema, maar Staatsbosbeheer is zich van geen kwaad bewust. Boswachter Lydie van Santen zegt dat er niet meer kap plaatsvindt dan anders en daarnaast is het simpelweg nodig: 'Je moet het bos verjongen, dat is een van onze taken. Bomen leven lang, maar niet oneindig. Het is niet gezond om alleen maar bomen uit dezelfde jaren te hebben.'

Kas van Staatsbosbeheer spekken

Toch spreekt de initiatiefnemer van de petitie, eveneens raadslid voor Sociaal Groesbeek, van een ware kaalslag. 'Als je nu door het bos loopt zie je allemaal rode punten op bomen staan. Die gaan er allemaal aan', zegt hij bezorgd. Peters denkt dat de kap vooral goed is voor de portemonnee van Staatsbosbeheer en wil het daarom een halt toeroepen. 

Eerder trok zijn partij al aan de bel in de gemeenteraad, maar nu wordt er dus naar een zwaarder, publiek middel gegrepen. Gesteund door inmiddels ruim 400 ondertekenaars. 'Ik ben een boswachterszoon en bezorgd', reageert Han Jonkers. 'Het bos is het belangrijkste wat wij in de natuur hebben', zegt Michael Thelosen onder de petitie. 

'Dit gebied is in een ver verleden al aangewezen als een plek om te mogen kappen', vervolgt de boswachter. 'Het college van burgemeester en wethouders is onlangs langs geweest om te kijken wat we doen en waarom. Je hoopt dat het ook doorsijpelt bij partijen in de gemeenteraad.' De boswachter wil ook het gesprek met Sociaal Groesbeek aan.

Geld gemoeid met kap

Dat met de kap geld gemoeid is, is geen geheim, zo stelt de boswachter. Naast de subsidies vanuit het Rijk en de provincies haalt Staatsbosbeheer meer dan de helft van haar omzet uit eigen inkomsten. In 2018 had Staatsbosbeheer landelijk een omzet van 197 miljoen euro. Bijna 27 miljoen euro kwam vanuit het Rijk, 63 miljoen euro waren bijdrages vanuit de provincies en 108 miljoen euro werd zelfstandig binnen gehaald. 'We willen de gekapte bomen natuurlijk wel goed gebruiken', zegt Van Santen doelend op de verkoop.

Na de zomer brengt ook de gemeenteraad van Berg en Dal een bezoek aan Staatsbosbeheer in het gebied. De petitie-initiatiefnemer van Sociaal Groesbeek wil de handtekeningen dan meenemen als blijk van zorg. 'Ze zijn schandalig bezig en niet te stoppen. Ik zie her en der wel nieuwe bomen, maar het duurt tientallen jaren voordat die zijn volgroeid. Groesbeek staat bekend om de natuur en het toerisme. Je jaagt op deze manier ook toeristen weg', besluit Peters. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Gemeente stelt geld beschikbaar voor meer beweging

    27 september 2021
    BERG EN DAL - Zoveel mogelijk mensen met plezier laten sporten en bewegen. Dat is wat de gemeente Berg en Dal wil. En dat kan de gemeente alleen samen bereiken met inwoners en allerlei organisaties die sport belangrijk vinden. De gemeente heeft maximaal 300 euro per initiatief beschikbaar om inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen.
  • Mark Slinkman herbenoemd tot burgemeester van Berg en Dal

    01 september 2021
    BERG EN DAL - Burgemeester Mark Slinkman is bij Koninklijk Besluit herbenoemd tot burgemeester van de gemeente Berg en Dal. De burgemeester is maandag 30 augustus beëdigd door de commissaris van de Koning in Gelderland, de heer J. Berends.
  • Gemeenteraad praat over verplaatsing van de Bibliotheek en de toekomst van De Mallemolen

    05 juli 2021
    GROESBEEK - Op donderdag 8 juli vindt er een carrouselvergadering plaats in het gemeentehuis. Een week later staat de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie op het programma. Beide avonden staan dezelfde hoofdpunten op de agenda: "de bibliotheek in het gemeentehuis?" en "de toekomst van Cultureel Centrum de Mallemolen".
  • Carrouselvergaderingen Berg en Dal weer in het gemeentehuis; Raadsvergadering volgt waarschijnlijk in juli

    03 juni 2021
    GROESBEEK - De gemeenteraad van Berg en Dal vergadert vanwege de coronasituatie al één jaar lang digitaal. De politieke partijen geven aan graag weer fysiek te willen gaan vergaderen. Inmiddels laten de omstandigheden en maatregelen het toe om weer samen te komen. Hierbij moeten uiteraard wel de geldende regels van het RIVM gevolgd worden.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend