Logo De Belofte

VIERHOUTEN - Gemeentebelang Nunspeet maakt zich zorgen over de bomenkap in de gemeente. Er worden te veel bomen gekapt met zwaar materiaal en dat is niet goed voor de grond. Gemeentebelang heeft vragen gesteld aan het college.

door Kelly Tanghe

Gemeentebelang maakt zich zorgen om de grond na het kappen van de bomen. Ze snappen dan ook niet dat Staatsbosbeheer daar zwaar materieel voor gebruikt. 'We snappen dat er bomen moeten worden gekapt. Als de bomen ziek zijn bijvoorbeeld. Maar er zijn ook stukken bos waar geen mountainbikers en wandelaars mogen komen omdat het de natuur teveel belast. Tegelijkertijd rij je dan ergens anders met zwaar materieel het bos in om bomen te kappen. Ik snap dat niet', vertelt Pieter-Jan van Rossen. 

Kappen is eenmalig

Staatsbosbeheer is op de hoogte van de zorgen van Gemeentebelang. 'Delen van het bos worden uitgedund zodat er ruimte ontstaat voor bomen om te groeien. Als we hout oogsten doen we dat met zwaar materieel,' vertelt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. 

'Er zijn ook gebieden waar geen wandelaars of mountainbikers mogen komen zodat de natuur daar rust krijgt. Mountainbikers zijn er namelijk het hele jaar door. Het kappen is eenmalig en gebeurt daarom meteen op grote schaal zodat de natuur niet voor te lange tijd wordt verstoord.' 

Veldbezoek

Staatsbosbeheer nodigt Gemeentebelang uit voor een veldbezoek. 'We hebben afgesproken om samen na de vakantie naar het gebied te gaan. Na de houtoogst ziet het bos eruit als een ravage, maar omdat er meer zon en regen op de open plekken komt, zien we dat boomzaadjes ontkiemen en er al snel een diverser bos voor terugkomt,' aldus Van Dun. 

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend