Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De 'toon van het debat' in de Scherpenzeelse raad, die moet anders. Dat vindt burgemeester Harry de Vries. Hij sprak erover met commissaris van de Koning John Berends. 'Alsof-ie naar zijn grote broer gaat', klonk het. Allemaal vanwege een uit de hand gelopen vergadering eind juni. Maar de lucht is weer geklaard.

door Bastiaan van Blokland

De Vries en Berends hebben elkaar gesproken. De provincie geeft daarbij aan geen partij te zijn in de kwestie, want de 'toon' is iets waar de raad zelf over gaat.

De ontmoeting tussen beide mannen stond al gepland, zodat De Vries de commissaris kon vertellen wat de raadsleden vinden van een rapport over de mogelijke herindeling van Scherpenzeel. De Vries zegt dat hij het belangrijk vond om Berends deelgenoot te maken van hoe die gesprekken verliepen, maar verwachtte geen actie.

Wat voorafging

Dinsdagavond was het de eerste keer dat de raad weer bij elkaar kwam, na de tumultueus verlopen vergadering vorige maand. Grote afwezige: Harry de Vries zelf. Want hij loopt de Vierdaagse. De kwestie bleef dan ook onbesproken. En inmiddels is het reces ingetreden. Is alles weer koek en ei in Scherpenzeel?

Even terug naar eind juni: burgemeester De Vries raakt zichtbaar getergd tijdens een hoogoplopend debat over dat rapport waarin een fusie wordt verkend. De pijlen worden gericht op zijn rol daarin. De Vries zou te sturend zijn geweest op een samenvoeging met Barneveld. Die kritiek komt vooral van GBS-voorman Henk Brons. Hij is niet te spreken over het rapport, dat hij op sommige punten onjuist noemt. De burgemeester laat de felle bewoordingen van Brons op zich afkomen, maar reageert niet.

'Niet mijn stijl'

Met SGP-raadslid Gerard van Deelen komt het tot wat venijnigheden. Het debat wordt gevoerd in 'een stijl die niet de zijne is', laat De Vries aan het einde van de avond weten. Hij vindt dat zijn integriteit in het geding komt, geeft aan zich 'kop van Jut' te voelen en zegt naar de commissaris te stappen. Daarna hamert hij de vergadering prompt af.

De fractievoorzitters hebben nadien samen en met De Vries om tafel gezeten. GBS-fractievoorzitter Brons, zijn evenknie van de ChristenUnie Marieke van de Beek en SGP-raadslid Van Deelen zijn het erover eens: de manier waarop het debat gevoerd wordt is aan de raad zelf, niet aan de provincie. Maar er is wel ruimte voor reflectie achteraf.

'Soms ben ik te fel'

Brons zegt bij zijn standpunten te blijven. Maar hij geeft toe soms fel uit de hoek te kunnen komen. Dat De Vries zijn beslommeringen bij de commissaris voor het voetlicht bracht, vindt hij niet echt problematisch. 'Maar sommige raadsleden zeiden: 'Het is alsof hij naar zijn grote broer gaat', vertelt Brons.

Wat hem vooral steekt, is dat de burgemeester de vergadering zo resoluut afkapte en het debat niet met hem aanging. 'Ik wilde dat debat voeren in de raad. En dat kon nu niet.' Wel geeft hij aan een goed gesprek te hebben gehad met De Vries. 

Dat beaamt de burgemeester. Net terug van een lange Vierdaagsewandeldag reageert hij telefonisch: 'We hebben het uitgesproken, ook al houden we er een andere lezing van de avond op na. Ik vind dat we moeten discussiëren, maar dat dit met respect moet worden gedaan.'

'Hij voelde zich wat ongelukkig'

SGP'er Van Deelen betreurt de gemiste kans op een debat, net als Brons: 'Wij vinden: discussies moet je binnen de raad voeren. Maar wij merkten ook wel dat De Vries zich wat ongelukkig voelde in zijn positie; hij werd aangevallen door Brons en verbeet zich. Want hij kon zich niet verdedigen.'

Van de Beek (CU) snapt dat De Vries zich aangevallen voelde: 'Achteraf denk ik dat wij afstand hadden moeten nemen van de uitspraken van Brons. Hij speelde het te veel op de man.' De Vries uitte zijn ongenoegen uiteindelijk pas aan het einde van de avond, waarna de vergadering gesloten werd.

'Dat voelt alsof je een gesprek hebt aan de telefoon en de ander gooit de haak erop', schetst Van Deelen. 'Maar toch, als je ergens mee zit: zeg dat dan gelijk, of nodig de ander uit om erna een bak koffie te doen. Of een biertje.'

De Vries vindt desondanks niet dat hij had moeten interrumperen. 'Mijn opmerkingen gingen over hoe het debat gevoerd werd. Maar in de inhoud wilde ik mij als voorzitter niet mengen.'

Dubbelfunctie

Van de Beek over die dubbele rol van de burgemeester: 'We hadden zijn voorzitterschap tijdelijk moeten overdragen, zodat hij mee kon doen aan het debat. Maar dat hadden wij dan eerder moeten bedenken. Nu was het niet de bedoeling dat de raad in debat ging met het college.' 

De Vries herkent de spagaat dat hij die avond zowel portefeuillehouder was als voorzitter van de raad. 'Daarom hebben wij die portefeuille (over de herindeling van Scherpenzeel, red.) nu gedeeld tussen mij en wethouder Van Dijk.' Zo kan iedereen op zijn post blijven en kan tegelijkertijd een volwaardige discussie van de grond komen.

Laten rusten

Na afgelopen dinsdag gaat ook Scherpenzeel het reces in. Dat De Vries er niet bij was om het er nog eens met de raad over te hebben, daar kunnen Van Deelen, Brons en Van De Beek desalniettemin mee leven. De teneur lijkt: zand erover en vooruit kijken.

Ook De Vries wil het verder laten rusten. 'Ik heb goede gesprekken gevoerd en kom er niet op terug in de eerstvolgende vergadering, die pas in oktober plaatsvindt. Tenzij de raad dit alsnog wil.

Geen reden tot zorg

De toekomst voor Scherpenzeel blijft echter ongewis. Komt er een herindeling of blijft de gemeente zelfstandig? Na het reces zal de raad zich verder buigen over de visie op de toekomst, en over het rapport dat voor zoveel commotie zorgde.

Vooralsnog hoeft de gemeente Scherpenzeel zich geen zorgen te maken over haar financiële positie. De raad besprak dinsdag de jaarnota: geen tekorten en schulden. Kortom: Scherpenzeel is gezond, ook al rommelt het soms intern.

Zie ook: Boze burgemeester De Vries van Scherpenzeel is het zat en zoekt het hogerop

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

  • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

    09 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
  • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

    02 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
  • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

    01 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
  • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

    18 september 2020
    SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
  • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

    16 juli 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend