Logo De Belofte

DOETINCHEM - Middelbare scholen krijgen de komende vijf jaar maximaal 48 miljoen euro per jaar om in hun regio met de daling van het aantal leerlingen om te gaan. Dat heeft minister Arie Slob maandag bekendgemaakt. Vooral in de Achterhoek hebben scholen te maken met een forse daling van het aantal leerlingen.

Minister Slob: 'De daling van het aantal leerlingen is een probleem in grote delen van het land. Door deze investering helpen we scholen om toekomstbestendig te worden. Hoe dat kan verschilt per regio. In sommige regio’s kan dat door betere samenwerking, maar in andere regio’s zullen scholen moeten fuseren of kunnen er vestigingen verdwijnen. En soms moet een vestiging juist open blijven omdat anders leerlingen te ver moeten fietsen.'

Een school die het geld uit Den Haag goed kan gebruiken is het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Daar slaat de krimp volgend schooljaar voor het eerst toe. (tekst gaat verder onder de video)

In Doetinchem zijn scholen al lang met de toekomst bezig. Zo gaan vanaf het school 2020/2021 drie scholen samen verder als twee scholen. 'Het is op zich mooi en terecht dat dit geld wordt vrijgemaakt, maar voor ons is het wel te laat,' zegt Maria van Hattum van Achterhoek VO. 'Wij zijn in de Achterhoek al jaren bezig met het maken en uitvoeren van plannen. Wij hebben het geld al uitgegeven.' 

Den Haag als voorbeeld

De Achterhoek wordt in Den Haag als voorbeeld gezien. 'We moeten wel samenwerken. We moeten met zijn allen inzien dat volwaardig rijk onderwijs belangrijker is dan een instelling of een gebouw. En als je te lang wacht is sluiting van een school heel reëel.' 

In Doetinchem en Zutphen liggen al concrete plannen voor de toekomst. In Zutphen is er vanaf komend schooljaar een nieuwe school: Het Eligant Lyceum. Het Baudartius College en Het Stedelijk gaan hier samen de brugklas starten. Ieder jaar komt er een nieuwe jaarlaag bij totdat de school na zes jaar een volwaardige school is. 

Drie wordt twee

Een jaar later gaan in Doetinchem drie scholen verder als twee. Het Ludger College, het Rietveld Lyceym en het Ulenhofcollege gaan dan verder als het Houtkamp College en het Panora Lyceum. Vanaf het schooljaar 2020/2021 krijgen de eerste brugklasleeringen er les. 'We gaan nu kijken hoe we in de Oost-Achterhoek verder gaan,' zegt Van Hattum. 'Daar staan we nog aan het begin van de gesprekken.'

Zie ook: Krimp in Achterhoek: 3 scholen worden er 2

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend