Logo De Belofte

PUTTEN - De onroerendezaakbelastingen (OZB) gaat met tien procent omhoog én ook toeristen moeten in de toekomst meer betalen als ze in Putten verblijven. De coalitie in de gemeenteraad is het met die maatregel eens om de tegenvallende inkomsten van het Rijk op te vangen. Daarnaast zal er in de toekomst worden bezuinigd op de jeugdhulp en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De oppositie stemde tegen de plannen.

Door Ellen Kamphorst

Net als in veel andere gemeenten wordt in Putten de kadernota besproken. Hoe staat de gemeente er op dit moment financieel voor en hoe zien toekomstige begrotingen eruit. 'Het is maar goed dat er geen nieuw beleid is, want daar is ook geen geld voor', aldus fractievoorzitter Herman Luitjes van coalitiepartij WijPutten.

'Wie dacht we na de crisis in financieel goede tijden zitten, komt bedrogen uit. Hoelang kan je doorgaan met bezuinigen? We zijn nu één van de goedkoopste gemeenten in Nederland als het gaat over de belastingen, maar dat is wat ons betreft geen doel op zich.' WijPutten, heeft net als de andere coalitiepartijen SGP en CU geen problemen met het verhogen van de OZB. 

Lubbert van den Heuvel van de CU geeft aan dat tien procent wellicht veel klinkt. 'Maar voor iemand met een huis van vier ton hebben we het over vier tientjes per jaar extra aan gemeentelijke belasting.' Het college stelde voor om de toeristenbelasting fors te verhogen. Van 1,10 per persoon per nacht, naar 1,50. Het voorstel van Puttense recreatieondernemers om, net als in Nunspeet, te differentiëren zodat hotelgasten meer betalen dan campinggasten, gaat het college onderzoeken.

Miljoenen op de bank 

Robin Hoogendijk, fractievoorzitter van oppositiepartij Gemeentebelangen Putten, en ook het CDA geven aan dat de gemeente miljoenen op de bank heeft. 'Daar hoeven we toch niet op te blijven zitten.' Wethouder Gerritsen geeft toe dat er geld op de bank staat, maar stelt dat het 'gros van het bezit in stenen zit en dus niet vrij opneembaar is.'

Bezuinigen op Jeugdzorg en WMO 

Het college stelt voor om te bezuinigen op de posten die in 2019 fors overschreden worden: jeugdzorg en WMO. Wethouder Gerritsen: 'Alleen op jeugd lukt dat niet helemaal, omdat we vinden dat iedere jeugdige recht heeft op de behandeling die hij nodig heeft.' Bij de WMO wordt bezuinigd op huishoudelijke hulp bij nieuwe rechthebbenden en op de dagbesteding. De coalitie geeft wel aan dat ze de gevolgen van deze bezuinigen goed in de de gaten gaat houden.

Het laatste nieuws uit Putten

 • Onderzoek naar grote tekorten op Veluwse jeugdzorg

  05 juni 2020
  PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • Raadsvergadering in Putten: houd het zo kort mogelijk

  19 maart 2020
  PUTTEN - De vergadering van donderdagavond ging door, maar daar was ook alles mee gezegd. Aanwezig was het minimale raadsleden dat bij een vergadering moet zijn (de helft van de gemeenteraad +1) en ze zitten ver uit elkaar. De vergadering in Putten gaat, in tegenstelling tot raadsvergaderingen bij andere gemeenten wel door, want er moet een nieuwe wethouder benoemd worden.
 • Putten wil geen brandweerauto inleveren en tekent bezwaar aan

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten tekent bezwaar aan tegen het bezuinigingsbesluit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Volgens die bezuinigingen levert Putten één van de twee tankautospuiten in. De gemeenteraad is het niet eens met dat besluit en vecht dat nu aan. 'Desnoods tot aan de Raad van State.'
 • Putten handhaaft voorlopig nog niet op drankketen

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten gaat voorlopig nog niet handhavend optreden op illegale zuipketen. Dat zegde wethouder 't Jong donderdagavond toe, na vragen van Wij Putten. Binnenkort wordt het onderwerp verder besproken tijdens een commissievergadering.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend