Logo De Belofte

PUTTEN - De onroerendezaakbelastingen (OZB) gaat met tien procent omhoog én ook toeristen moeten in de toekomst meer betalen als ze in Putten verblijven. De coalitie in de gemeenteraad is het met die maatregel eens om de tegenvallende inkomsten van het Rijk op te vangen. Daarnaast zal er in de toekomst worden bezuinigd op de jeugdhulp en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De oppositie stemde tegen de plannen.

Door Ellen Kamphorst

Net als in veel andere gemeenten wordt in Putten de kadernota besproken. Hoe staat de gemeente er op dit moment financieel voor en hoe zien toekomstige begrotingen eruit. 'Het is maar goed dat er geen nieuw beleid is, want daar is ook geen geld voor', aldus fractievoorzitter Herman Luitjes van coalitiepartij WijPutten.

'Wie dacht we na de crisis in financieel goede tijden zitten, komt bedrogen uit. Hoelang kan je doorgaan met bezuinigen? We zijn nu één van de goedkoopste gemeenten in Nederland als het gaat over de belastingen, maar dat is wat ons betreft geen doel op zich.' WijPutten, heeft net als de andere coalitiepartijen SGP en CU geen problemen met het verhogen van de OZB. 

Lubbert van den Heuvel van de CU geeft aan dat tien procent wellicht veel klinkt. 'Maar voor iemand met een huis van vier ton hebben we het over vier tientjes per jaar extra aan gemeentelijke belasting.' Het college stelde voor om de toeristenbelasting fors te verhogen. Van 1,10 per persoon per nacht, naar 1,50. Het voorstel van Puttense recreatieondernemers om, net als in Nunspeet, te differentiëren zodat hotelgasten meer betalen dan campinggasten, gaat het college onderzoeken.

Miljoenen op de bank 

Robin Hoogendijk, fractievoorzitter van oppositiepartij Gemeentebelangen Putten, en ook het CDA geven aan dat de gemeente miljoenen op de bank heeft. 'Daar hoeven we toch niet op te blijven zitten.' Wethouder Gerritsen geeft toe dat er geld op de bank staat, maar stelt dat het 'gros van het bezit in stenen zit en dus niet vrij opneembaar is.'

Bezuinigen op Jeugdzorg en WMO 

Het college stelt voor om te bezuinigen op de posten die in 2019 fors overschreden worden: jeugdzorg en WMO. Wethouder Gerritsen: 'Alleen op jeugd lukt dat niet helemaal, omdat we vinden dat iedere jeugdige recht heeft op de behandeling die hij nodig heeft.' Bij de WMO wordt bezuinigd op huishoudelijke hulp bij nieuwe rechthebbenden en op de dagbesteding. De coalitie geeft wel aan dat ze de gevolgen van deze bezuinigen goed in de de gaten gaat houden.

Het laatste nieuws uit Putten

 • Aanleg N303 tussen Putten en Voorthuizen onzeker ondanks lagere snelheid

  15 oktober 2019
  PUTTEN - De nog aan te leggen N303 tussen Putten en Voorthuizen krijgt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur in plaats van 80. Toch is het nog maar de vraag of de weg er ook echt komt. De lagere snelheid vermindert de hoeveelheid schadelijk stikstof, maar de aanleg van de weg zorgt juist voor meer uitstoot. De provincie Gelderland bekijkt de opties.
 • Puttenaren gaan flink meer belasting betalen

  10 oktober 2019
  PUTTEN - Het komende jaar betalen Puttenaren een kleine 13 procent meer ozb-belasting dan in 2019. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Voor een gezin in een rijtjeswoning betekent dat jaarlijks 50 euro meer belasting. Het college stelt deze verhoging voor in haar begroting voor 2020.
 • Putten heeft een nieuwe wethouder

  05 september 2019
  PUTTEN - Ewoud 't Jong (51) is benoemd als wethouder Financiën in de gemeente Putten. Hij volgt Nico Gerritsen op die na negen jaar is vertrokken.
 • Nico Gerritsen stopt als wethouder in Putten

  11 juli 2019
  PUTTEN - Nico Gerritsen stopt na de zomervakantie als wethouder van de gemeente Putten. Dat maakte hij woensdagavond na de raadsvergadering bekend.
 • Recreatieondernemers: verhoog de toeristenbelasting in Putten niet zo

  10 juli 2019
  PUTTEN - De Puttense Recreatie Ondernemers Vereniging (PROV) vindt het voorstel van de gemeente om de toeristenbelasting van 1,11 naar 1,50 euro per nacht te verhogen, een slecht plan. Herman Kool, bestuurslid van PROV, zegt dat dit vooral de kampeerders raakt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend