Logo De Belofte

PUTTEN - De onroerendezaakbelastingen (OZB) gaat met tien procent omhoog én ook toeristen moeten in de toekomst meer betalen als ze in Putten verblijven. De coalitie in de gemeenteraad is het met die maatregel eens om de tegenvallende inkomsten van het Rijk op te vangen. Daarnaast zal er in de toekomst worden bezuinigd op de jeugdhulp en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De oppositie stemde tegen de plannen.

Door Ellen Kamphorst

Net als in veel andere gemeenten wordt in Putten de kadernota besproken. Hoe staat de gemeente er op dit moment financieel voor en hoe zien toekomstige begrotingen eruit. 'Het is maar goed dat er geen nieuw beleid is, want daar is ook geen geld voor', aldus fractievoorzitter Herman Luitjes van coalitiepartij WijPutten.

'Wie dacht we na de crisis in financieel goede tijden zitten, komt bedrogen uit. Hoelang kan je doorgaan met bezuinigen? We zijn nu één van de goedkoopste gemeenten in Nederland als het gaat over de belastingen, maar dat is wat ons betreft geen doel op zich.' WijPutten, heeft net als de andere coalitiepartijen SGP en CU geen problemen met het verhogen van de OZB. 

Lubbert van den Heuvel van de CU geeft aan dat tien procent wellicht veel klinkt. 'Maar voor iemand met een huis van vier ton hebben we het over vier tientjes per jaar extra aan gemeentelijke belasting.' Het college stelde voor om de toeristenbelasting fors te verhogen. Van 1,10 per persoon per nacht, naar 1,50. Het voorstel van Puttense recreatieondernemers om, net als in Nunspeet, te differentiëren zodat hotelgasten meer betalen dan campinggasten, gaat het college onderzoeken.

Miljoenen op de bank 

Robin Hoogendijk, fractievoorzitter van oppositiepartij Gemeentebelangen Putten, en ook het CDA geven aan dat de gemeente miljoenen op de bank heeft. 'Daar hoeven we toch niet op te blijven zitten.' Wethouder Gerritsen geeft toe dat er geld op de bank staat, maar stelt dat het 'gros van het bezit in stenen zit en dus niet vrij opneembaar is.'

Bezuinigen op Jeugdzorg en WMO 

Het college stelt voor om te bezuinigen op de posten die in 2019 fors overschreden worden: jeugdzorg en WMO. Wethouder Gerritsen: 'Alleen op jeugd lukt dat niet helemaal, omdat we vinden dat iedere jeugdige recht heeft op de behandeling die hij nodig heeft.' Bij de WMO wordt bezuinigd op huishoudelijke hulp bij nieuwe rechthebbenden en op de dagbesteding. De coalitie geeft wel aan dat ze de gevolgen van deze bezuinigen goed in de de gaten gaat houden.

Het laatste nieuws uit Putten

 • Onderzoek naar grote tekorten op Veluwse jeugdzorg

  05 juni 2020
  PUTTEN - Enorme tekorten, wantrouwen in elkaar en twijfels over de samenwerking. De gezamenlijke aanpak van jeugdzorg door zes gemeenten op de Noord-Veluwe werd geen succes en de gezamenlijke rekencommissie heeft laten uitzoeken waarom.
 • Burgemeester Putten informeert raad over impact coronavirus

  01 mei 2020
  PUTTEN - De Puttense burgemeester Lambooij heeft de gemeenteraad een zesde brief gestuurd over het coronavirus. In de brief schetst hij op hoofdlijnen en puntsgewijs de impact van het virus.
 • Raadsvergadering in Putten: houd het zo kort mogelijk

  19 maart 2020
  PUTTEN - De vergadering van donderdagavond ging door, maar daar was ook alles mee gezegd. Aanwezig was het minimale raadsleden dat bij een vergadering moet zijn (de helft van de gemeenteraad +1) en ze zitten ver uit elkaar. De vergadering in Putten gaat, in tegenstelling tot raadsvergaderingen bij andere gemeenten wel door, want er moet een nieuwe wethouder benoemd worden.
 • Putten wil geen brandweerauto inleveren en tekent bezwaar aan

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten tekent bezwaar aan tegen het bezuinigingsbesluit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Volgens die bezuinigingen levert Putten één van de twee tankautospuiten in. De gemeenteraad is het niet eens met dat besluit en vecht dat nu aan. 'Desnoods tot aan de Raad van State.'
 • Putten handhaaft voorlopig nog niet op drankketen

  14 februari 2020
  PUTTEN - De gemeente Putten gaat voorlopig nog niet handhavend optreden op illegale zuipketen. Dat zegde wethouder 't Jong donderdagavond toe, na vragen van Wij Putten. Binnenkort wordt het onderwerp verder besproken tijdens een commissievergadering.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend