Logo De Belofte

BARNEVELD - De gemeenten Ede en Barneveld vinden dat de uitspraak van de rechter over de fipronil-affaire ver af staat van conclusies van eerdere onderzoeken, uitgevoerd door onder meer de commissie Sorgdrager en Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet gefaald in de fipronilcrisis, oordeelde de Haagse rechtbank donderdag in een zaak die  LTO Nederland aanspande samen met 124 pluimveehouders tegen de toezichthouder.

'Zeer teleurstellend voor pluimveeboeren'

Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld laat schriftelijk weten dat de uitspraak zeer teleurstellend is voor pluimveeboeren in Barneveld, de regio Foodvalley en elders in het land. 'De uitspraak staat ver af van de heldere en niet mis te verstane conclusies van diverse onderzoeken, waaronder het uitgebreide onderzoek dat de commissie Sorgdrager uitvoerde en het recente onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In deze onderzoeken werd juist geconcludeerd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tekort is geschoten in de aanpak van de Fipronilaffaire.'

De uitspraak komt bij onze boeren hard binnen
Asje van Dijk, burgemeester Barneveld

Van Dijk vervolgt: 'We kunnen ons heel goed voorstellen dat de uitspraak bij onze boeren hard binnenkomt, juist omdat zoveel pluimveeboeren zo nadrukkelijk met de gevolgen van deze Fipronilaffaire en de aanpak daarvan door de NVWA te maken kregen en soms nóg hebben. Zij hadden op een andere uitspraak gehoopt, mede ook vanwege de conclusies die in de diverse onderzoeken werden getrokken. We wensen onze pluimveeboeren veel sterkte en veerkracht toe', aldus burgemeester Van Dijk.

'Veerkracht zal opnieuw nodig zijn'

Ook wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede zegt dat ze het onvoorstelbaar vindt dat de rechter blijkbaar voorbij gaat aan alle gemelde tekortkomingen, zoals onder meer verwoord in het rapport Sorgdrager. 'Erg teleurstellend' laat zij weten. 'Veerkracht zal opnieuw nodig zijn voor de betrokkenen. Niet gemakkelijk.'

Bart Jan Krouwel van de werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen vindt het ook opmerkelijk dat bij de juridische benadering mogelijk in mindere mate gekeken is naar de eerder verschenen rapporten.

Maarten Daams sprak met Krouwel op Radio Gelderland:

Goed dat is vastgesteld dat de NVWA niets te verwijten valt
Woordvoerder ministerie van LNV

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit reageert niet. De verantwoordelijke ministeries wel. LNV laat weten blij te zijn met de uitspraak. 'Wij zijn heel tevreden met deze uitspraak. Goed dat is vastgesteld dat de NVWA niets te verwijten is, zeggen wij als eigenaar /opdrachtgever', aldus een woordvoerder.

Zie ook: Dossier Eiercrisis

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend