Logo De Belofte

BARNEVELD - De gemeenten Ede en Barneveld vinden dat de uitspraak van de rechter over de fipronil-affaire ver af staat van conclusies van eerdere onderzoeken, uitgevoerd door onder meer de commissie Sorgdrager en Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet gefaald in de fipronilcrisis, oordeelde de Haagse rechtbank donderdag in een zaak die  LTO Nederland aanspande samen met 124 pluimveehouders tegen de toezichthouder.

'Zeer teleurstellend voor pluimveeboeren'

Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld laat schriftelijk weten dat de uitspraak zeer teleurstellend is voor pluimveeboeren in Barneveld, de regio Foodvalley en elders in het land. 'De uitspraak staat ver af van de heldere en niet mis te verstane conclusies van diverse onderzoeken, waaronder het uitgebreide onderzoek dat de commissie Sorgdrager uitvoerde en het recente onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In deze onderzoeken werd juist geconcludeerd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tekort is geschoten in de aanpak van de Fipronilaffaire.'

De uitspraak komt bij onze boeren hard binnen
Asje van Dijk, burgemeester Barneveld

Van Dijk vervolgt: 'We kunnen ons heel goed voorstellen dat de uitspraak bij onze boeren hard binnenkomt, juist omdat zoveel pluimveeboeren zo nadrukkelijk met de gevolgen van deze Fipronilaffaire en de aanpak daarvan door de NVWA te maken kregen en soms nóg hebben. Zij hadden op een andere uitspraak gehoopt, mede ook vanwege de conclusies die in de diverse onderzoeken werden getrokken. We wensen onze pluimveeboeren veel sterkte en veerkracht toe', aldus burgemeester Van Dijk.

'Veerkracht zal opnieuw nodig zijn'

Ook wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede zegt dat ze het onvoorstelbaar vindt dat de rechter blijkbaar voorbij gaat aan alle gemelde tekortkomingen, zoals onder meer verwoord in het rapport Sorgdrager. 'Erg teleurstellend' laat zij weten. 'Veerkracht zal opnieuw nodig zijn voor de betrokkenen. Niet gemakkelijk.'

Bart Jan Krouwel van de werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen vindt het ook opmerkelijk dat bij de juridische benadering mogelijk in mindere mate gekeken is naar de eerder verschenen rapporten.

Maarten Daams sprak met Krouwel op Radio Gelderland:

Goed dat is vastgesteld dat de NVWA niets te verwijten valt
Woordvoerder ministerie van LNV

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit reageert niet. De verantwoordelijke ministeries wel. LNV laat weten blij te zijn met de uitspraak. 'Wij zijn heel tevreden met deze uitspraak. Goed dat is vastgesteld dat de NVWA niets te verwijten is, zeggen wij als eigenaar /opdrachtgever', aldus een woordvoerder.

Zie ook: Dossier Eiercrisis

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Bomenkap houdt gemoederen flink bezig

  02 februari 2020
  BARNEVELD - Er moet snel iets gebeuren tegen het kappen van teveel bomen in de gemeente Barneveld, vindt lokale politieke partij Lokaal Belang. De partij wil strengere regels voor het afgeven van kapvergunningen.
 • Barneveld maakt beleid voor woningen arbeidsmigranten

  16 januari 2020
  BARNEVELD - In de gemeente Barneveld komt er de komende jaren huisvesting voor enkele honderden arbeidsmigranten. Dat is het plan van wethouder Aart de Kruijf van ruimtelijke ordening. In Barneveld zijn naar schatting tussen de 660 en 880 buitenlandse arbeidskrachten aan het werk. Met nieuwe regels wil de wethouder de woonsituatie van deze werknemers verbeteren. 
 • Emotionele wethouder na zandkwestie: 'Ik ben geraakt, dit gun je geen mens'

  31 oktober 2019
  BARNEVELD - De Barneveldse wethouder Aart de Kruijf is zeer geraakt door de kritiek die hij heeft gekregen tijdens de zandkwestie met het bedrijf Vink in Barneveld, dat liet hij donderdag weten. Hij reageerde daarmee op het feit dat er voorlopig duidelijkheid komt over het begin van de zandkwestie in Barneveld.

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend