Logo De Belofte

BARNEVELD - De gemeenten Ede en Barneveld vinden dat de uitspraak van de rechter over de fipronil-affaire ver af staat van conclusies van eerdere onderzoeken, uitgevoerd door onder meer de commissie Sorgdrager en Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet gefaald in de fipronilcrisis, oordeelde de Haagse rechtbank donderdag in een zaak die  LTO Nederland aanspande samen met 124 pluimveehouders tegen de toezichthouder.

'Zeer teleurstellend voor pluimveeboeren'

Burgemeester Asje van Dijk van Barneveld laat schriftelijk weten dat de uitspraak zeer teleurstellend is voor pluimveeboeren in Barneveld, de regio Foodvalley en elders in het land. 'De uitspraak staat ver af van de heldere en niet mis te verstane conclusies van diverse onderzoeken, waaronder het uitgebreide onderzoek dat de commissie Sorgdrager uitvoerde en het recente onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. In deze onderzoeken werd juist geconcludeerd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tekort is geschoten in de aanpak van de Fipronilaffaire.'

De uitspraak komt bij onze boeren hard binnen
Asje van Dijk, burgemeester Barneveld

Van Dijk vervolgt: 'We kunnen ons heel goed voorstellen dat de uitspraak bij onze boeren hard binnenkomt, juist omdat zoveel pluimveeboeren zo nadrukkelijk met de gevolgen van deze Fipronilaffaire en de aanpak daarvan door de NVWA te maken kregen en soms nóg hebben. Zij hadden op een andere uitspraak gehoopt, mede ook vanwege de conclusies die in de diverse onderzoeken werden getrokken. We wensen onze pluimveeboeren veel sterkte en veerkracht toe', aldus burgemeester Van Dijk.

'Veerkracht zal opnieuw nodig zijn'

Ook wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede zegt dat ze het onvoorstelbaar vindt dat de rechter blijkbaar voorbij gaat aan alle gemelde tekortkomingen, zoals onder meer verwoord in het rapport Sorgdrager. 'Erg teleurstellend' laat zij weten. 'Veerkracht zal opnieuw nodig zijn voor de betrokkenen. Niet gemakkelijk.'

Bart Jan Krouwel van de werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen vindt het ook opmerkelijk dat bij de juridische benadering mogelijk in mindere mate gekeken is naar de eerder verschenen rapporten.

Maarten Daams sprak met Krouwel op Radio Gelderland:

Goed dat is vastgesteld dat de NVWA niets te verwijten valt
Woordvoerder ministerie van LNV

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit reageert niet. De verantwoordelijke ministeries wel. LNV laat weten blij te zijn met de uitspraak. 'Wij zijn heel tevreden met deze uitspraak. Goed dat is vastgesteld dat de NVWA niets te verwijten is, zeggen wij als eigenaar /opdrachtgever', aldus een woordvoerder.

Zie ook: Dossier Eiercrisis

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Wethouder Barneveld overleeft motie van wantrouwen in 'zandkwestie'

  04 oktober 2019
  BARNEVELD - Wethouder Aart de Kruijf van Barneveld heeft een motie van wantrouwen overleefd. De gemeenteraad van Barneveld vergaderde donderdagavond over de zandkwestie. De commissie Eenhoorn, die onderzoek deed naar deze kwestie, heeft geconcludeerd dat het college van B&W die kwestie over vervuilde grond in woonwijken onderschat heeft en daarin te afwachtend is geweest. Ook een motie van afkeuring tegen het college haalde het niet.
 • College handelde 'te langzaam' tijdens zandcrisis

  30 september 2019
  BARNEVELD - 'De les is dat dit niet nog een keer mag gebeuren', zegt wethouder Aart de Kruijf maandagavond over de communicatie tijdens de zandkwestie in Barneveld. 'Een crisis komt altijd onverwacht en dan is er is geen draaiboek.' De communicatie had volgens de wethouder directer naar de burger en naar de raad gemoeten.
 • Van begrip tot wantrouwen; Barneveld verdeeld over rapport 'zandkwestie'

  11 september 2019
  BARNEVELD - De partijen die betrokken zijn in de zandkwestie van Vink reageren verdeeld op de conclusies van commissie Eenhoorn. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Gelderland. Op de vraag wat de fractievoorzitters dachten toen ze het rapport voor het eerst lazen, geven ze wel exact hetzelfde antwoord: niet verrassend.
 • Barneveld onderschatte de 'zandkwestie'

  06 september 2019
  BARNEVELD - Het Barneveldse college van burgemeester en wethouders heeft de kwestie rond de mogelijk vervuilde grond in woonwijken onderschat en daarin te afwachtend gehandeld. Daardoor werd het gemeentebestuur vorig najaar overvallen door een uitzending van het programma Zembla, waarin gesteld werd dat vervuilde grond van afvalverwerker Vink uit datzelfde Barneveld in woonwijken is toegepast.
 • Grondaffaire Barneveld: 'Getuigenverhoren noodzakelijk want er zijn nog te veel vragen'

  02 september 2019
  BARNEVELD - Mogen de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en afvalverwerker Vink onder ede worden gehoord in de grondaffaire Barneveld? Over die vraag heeft de rechtbank in Arnhem zich maandag gebogen op verzoek van de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond. De stichting wil kijken of de gemeente, provincie en Vink aansprakelijk kunnen worden gesteld voor imagoschade en eventuele waardedaling van huizen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend