Logo De Belofte

EDE - Een grote groep betrokkenen bij landgoed Kernhem heeft samen met de gemeente een toekomstvisie voor het gebied opgesteld, zo meldt de gemeente Ede dinsdag in een persbericht.

In de visie zijn een achttal hoofdpunten opgeschreven, die ervoor moeten zorgen dat Kernhem ook in de toekomst onmiskenbaar een landgoed blijft. Iedere nieuwe ontwikkeling wordt in de toekomst langs de ‘meetlat’ van de visie gelegd.

Hoofdpunten

In de visie is onder meer vastgelegd dat het verleden zichtbaar moet blijven op het landgoed en dat sociale, maatschappelijke en recreatieve functies van groot belang zijn. De biodiversiteit moet worden beschermd en gestimuleerd. Circulaire land- en tuinbouw op het landgoed kan hieraan een bijdrage leveren. Toekomstwensen zijn er ook. De entrees van het landgoed kunnen beter en mooier, een coördinator die samenwerking versterkt zou ook van toegevoegde waarde zijn. Het landgoed zou in de toekomst ook in het bestemmingsplan als landgoed moeten worden aangewezen.

Wethouder blij met resultaat

Wethouder Vreugdenhil is tevreden met het resultaat. 'Landgoed Kernhem willen we graag beschermen en deze visie geeft duidelijkheid over wat we wel en niet willen op het landgoed. Bovendien is de visie echt voor en door het landgoed gemaakt. Dit soort documenten werden nog niet eens zo heel lang geleden aan het bureau van een ambtenaar geschreven. Deze visie is gemaakt door een werkgroep waarin iedereen die bij het landgoed betrokken is, heeft meegewerkt. Deze mensen verdienen daar een enorm compliment voor.’

Tuincentrum

Op basis van de visie is een eerste schets gemaakt voor de ontwikkeling van Kalverkampweg 3, het voormalige tuincentrum. Het gaat daarbij vooral om te laten zien hoe een nieuwe ontwikkeling tot stand kan komen met inachtneming van de visie en de kaders. Een concreet plan is er nog niet.

Gemeenteraad

De werkgroep presenteert de visie in september in de gemeenteraad. Daarna neemt de raad er een besluit over.

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend