Logo De Belofte

BEUNINGEN - De lokale SP-fractie in Beuningen heeft felle kritiek op de afvalcoaches in de gemeente. Die kijken pro-actief in de plastic+-kliko van bewoners om zo de afvalscheiding te controleren. Beuningen is daarin uniek en de Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch.

door Sven Strijbosch

'Privacy is heilig en het staat niet in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)', stelt SP-voorman Jos Swartjes na eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland. 'Hoe haalt de wethouder het in zijn hoofd?'

Scheiden gestimuleerd

In de gemeente Beuningen worden bewoners extra aangezet tot het scheiden van afval. Restafval moet men zelf wegbrengen naar ondergrondse containers en daar wordt per storting voor betaald.

Een mooie gedachte, maar het werkt ook verkeerd scheiden in de hand, merkt Sijmen Versluijs (PvdA) op: 'We hebben een ingewikkeld systeem bedacht waarbij het risico bestaat dat afval in verkeerde containers terecht komt.' Bewoners die niet willen betalen of naar de ondergrondse container willen lopen, gooien afval nog wel eens in de verkeerde kliko. 'Of je zover moet gaan in de controle als nu gebeurt, is de vraag. Het is namelijk nogal wat', zegt Versluijs. 

'Stel dat je een zwangerschapstest weggooit'

Dat laatste is de Autoriteit Persoonsgegevens met de lokale PvdA eens. Ze wezen eerder op privacyinbreuk. 'Stel dat je een incontinentieprobleem hebt en net de luiers hebt weggegooid. Of een zwangerschapstest. Daar heeft de gemeente helemaal niets mee te maken', benadrukte een woordvoerder. 

Ook D66 in Beuningen is kritisch op de afvalcoaches die in de kliko graaien. 'Het gaat natuurlijk wel ver. Het is echt naming and shaming', meent fractievoorzitter Roel Kuppens. Bewoners die verkeerd scheiden krijgen een brief in de bus waarop staat welk afval er in de plastic+-container zat, dat er eigenlijk niet in hoorde. 'Maar er zal ook een signaal moeten zijn. Vertrouwen is goed, maar controle soms net wat beter', aldus Kuppens.

De gemeente Beuningen reageerde eerder al en is zich van geen kwaad bewust. De gemeente hanteert deze werkwijze als enige in de regio waar DAR het afval inzamelt. 'Helaas blijkt dat het afval scheiden niet altijd goed gaat. Luiers in het gft-afval, medisch afval bij plastic+, glas bij het restafval. Het zijn voorbeelden van verkeerde scheiding van afvalstromen', aldus een gemeentewoordvoerder.

Ander systeem?

'Je moet je afvragen of dit systeem in de praktijk uitvoerbaar is. Anders zou je bijna naar een ander afvalsysteem moeten', besluit Versluijs over de groene manier van afval ophalen in Beuningen. 

Zie ook: Mag de gemeente je kliko uitpluizen? In Beuningen vinden ze van wel

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Ook coalitie in Beuningen klapt, grootste partij trekt stekker eruit

  20 februari 2020
  - De coalitie in Beuningen met CDA, VVD en Beuningen Nu&Morgen is geklapt. Dat maakt de laatstgenoemde partij donderdag bekend. 'De onderlinge cohesie, samenwerking en vertrouwen zijn steeds meer onder druk komen te staan', stelt fractievoorzitter Eric van Ewijk.
 • Progressieve partijen strijden voor een regionaal vuurwerkverbod in Maas en Waal

  13 januari 2020
  DRUTEN - Sociaal Maas en Waal (SMW) Druten gaat samen met progressieve partijen in de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen en Beuningen de strijd aan voor een regionaal vuurwerkverbod. Ze hopen dat er voor de jaarwisseling van 2020 nog een besluit wordt genomen.
 • Beuningen wil straatcoaches tegen overlast tot 2021 inzetten

  04 december 2019
  HULSHORST - De twee straatcoaches die in Beuningen een eind maakten aan overlast door hangjongeren, blijven tot zeker 2021 hun werk doen. Dat is tenminste het plan van het gemeentebestuur.
 • Scholen in Beuningen in slechte staat

  04 september 2019
  BEUNINGEN - Een aantal scholen in Beuningen is binnen vijf jaar aan nieuwbouw toe. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het college van B en W heeft laten uitvoeren naar alle huisvesting voor scholen en kinderdagverblijven in Beuningen.
 • Speeltoestellen leveren Beuningen 39.000 euro op

  17 juli 2019
  BEUNINGEN - Alle speeltoestellen die de gemeente Beuningen van de hand wilde doen, hebben inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden. De ongeveer honderd speeltoestellen die via een openbare veiling van de hand werden gedaan, zijn inmiddels opgehaald.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend