Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem pakt de bedrijventerreinen in de gemeente aan. Met nieuw beleid moet het voor een ondernemer of bedrijf duidelijk worden wat wel en niet mag op een bedrijventerrein. Dat liet de laatste jaren nog wel eens te wensen over. Nu die spelregels helder zijn, moeten duurzame en innovatieve bedrijven de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het A18 Bedrijvenpark in Wehl.

Door: Davie Klein Gunnewiek

'Ik zit bijna acht jaar op het bedrijvenpark en in het begin kwamen er maar weinig bedrijven bij', aldus ondernemer Jan Evers. Evers vestigde zich als eerste op het A18 Bedrijvenpark met zijn autobedrijf. 'Later kwamen de Esbro en Rabelink op het bedrijvenpark en deze bedrijven hebben nu plannen om zich uit te breiden', aldus Evers.

'Ook ik heb uitbreidingsplannen, dus deze ontwikkelingen zijn zeker de moeite waard voor ondernemers als je wilt groeien met je bedrijf.' Volgens Evers is de bereikbaarheid van het bedrijvenpark ideaal langs de snelweg. 'En je kunt als ondernemer hier een nieuw pand neerzetten dat aan alle eisen voldoet.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Situaties werden gedoogd'

De IG&D komt op voor de belangen van de Doetinchemse bedrijven en zag dat de gemeente in het verleden bedrijven toe liet die in strijd waren met het bestemmingsplan. 'Die situatie werd gedoogd', aldus voorzitter Jan Garretsen. 'Er zijn situaties ontstaan die niet in overeenstemming waren met de regels.'

'Je ziet nu de toenemende druk en de behoefte naar ruimte op bedrijventerreinen', zegt Garretsen. 'Dat leidt tot vragen van ondernemers over de spelregels en de invulling van bedrijventerreinen.' Daarmee is Garretsen tevreden met de versoepeling van de regels die Doetinchem doorvoert. 'De beleidsnotitie van de gemeente geeft daar nu een goede aanzet toe.'

Niet weg uit de Achterhoek

Wethouder Maureen Sluiter vindt dat de kansen die er nu liggen ook benut moeten worden. 'We durven te kiezen en leggen daarbij een nadrukkelijke focus', aldus Sluiter. 'Dat geeft veel helderheid aan ondernemers en bedrijven die zich bijvoorbeeld hier op het A18 Bedrijvenpark willen vestigen.' 

Met het nieuwe beleidskader 'Bedrijven in verandering' wil de gemeente duidelijkheid scheppen over wat er wel en niet mag op bedrijventerreinen. 'Je ziet dat we in een goede economische tijd zitten en dat het goed gaat. Je ziet het aan de verkochte kavels en de kavels die in optie worden genomen.'

Een grote meubelgigant of gelijksoortig bedrijf zou moeten kunnen volgens Sluiter. 'Of bedrijven die helemaal insteken op nieuwe technologie en innovatie. Daar willen wij echt alle ruimte aan bieden. Bedrijven willen niet weg uit de Achterhoek, maar zich wel kunnen ontwikkelen. Daar bieden wij alle ruimte aan.'

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’
 • Voortaan ook 's avonds betaald parkeren in Doetinchem

  23 december 2019
  DOETINCHEM - Mensen die hun auto kwijt willen in het centrum van Doetinchem moeten vanaf 1 januari 2020 ook 's avonds parkeergeld betalen. Volgens de gemeente zorgt het nieuwe beleid voor minder parkeerdrukte in de avonden.

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend