EDE - Mantelzorgers in Ede kunnen nu gratis huishoudelijke hulp krijgen, maar dat dreigt te veranderen. De gemeente wil er 19 euro per maand voor gaan vragen. Coalitiepartij ChristenUnie is tegen: zij vindt het een 'principieel onjuist' plan en wil er een stokje voor steken. De partij krijgt veel steun.
door Joukje Valkenburg - Beiboer
Iemand die een vriend, familielid of kennis met een ziekte of beperking helpt, is mantelzorger. In Ede hebben zij op dit moment nog anderhalf jaar recht op gratis huishoudelijke hulp voor twee uren per week. Het idee achter die regeling is dat het enige lastenverlichting biedt in een vaak hectische periode.
Dat het gemeentebestuur er betaalde hulp van wil maken, valt bij ChristenUnie niet in goede aarde.
Dirjanne van Drongelen (CU) legt uit wat haar bezwaar is tegen het afschaffen van de gratis ondersteuning voor mantelzorgers (de tekst gaat verder onder de video):
ChristenUnie wil dat de maatregel, die jaarlijks 'maar' een kleine 70.000 euro zou moeten opleveren, van tafel gaat. Het voorstel lijkt op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. CDA, GroenLinks, D66, PvdA, BurgerBelangen, EdeNU en Democratische Kiezers Ede hebben al aangegeven het voorstel van ChristenUnie te zullen steunen. Op 18 juni wordt er tijdens het bespreken van de perspectiefnota daadwerkelijk over gestemd.
300 mantelzorgers
Als de maatregel ondanks alle steun toch doorgaat, zouden daar naar schatting van de gemeente 300 mantelzorgers door getroffen worden. Het plan is onderdeel van een enorm bezuinigingsplan van 6,5 miljoen euro per jaar op zorg en ondersteuning.
Het laatste nieuws uit Ede
-
EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
-
EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
-
EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
-
EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.
-
EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Overig verkiezingsnieuws
-
ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
-
NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
-
ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
-
DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
-
ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.