Logo De Belofte

ARNHEM - De bewoners van het woonwagenkamp in de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn helemaal klaar met de 'gifbult' naast hun terrein. Sinds 1987 ligt er vervuilde grond in een geluidswal naast het kamp. De gemeente zou de grond opruimen, maar in al die jaren is dat nooit gebeurd.

'Het is allemaal gif wat er in de grond zit. We mogen niet graven, niet harken en geen grondwater gebruiken, want je kan er ziek van worden', zegt Gonny Heutema tegen Omroep Gelderland. De Arnhemse woont al tientallen jaren met haar gezin op het woonwagenkamp en inmiddels huppelen er ook een paar kleinkinderen rond op het terrein.

Net als de andere bewoners maakt ze zich grote zorgen. 'In 1987 kwamen we hier staan met onze woonwagen en toen hebben ze al die rotzooi hier neergegooid', foetert Gonny. Ondertussen laat ze foto's zien van de vervuilde grond die destijds aan de Bethaniënstraat is gestort. 'Ze zouden het na drie jaar weghalen', gaat ze verder, 'maar dat is nooit gebeurd.'

Tekst gaat verder onder de foto.

De bewoners van het woonwagenkamp in de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn helemaal klaar met de 'gifbult' naast hun terrein. Sinds 1987 ligt er vervuilde grond in een geluidswal naast het kamp. De gemeente zou de grond opruimen, maar in al die jaren is dat nooit gebeurd.

Risico op kanker

Volgens Gonny blijkt uit documenten en onderzoeken dat de grond vol zit met verontreinigde stoffen. 'Arseen, PAK, lood, tin, koper, ijzer', somt ze op. 'Het staat allemaal op papier en die troep is hartstikke gevaarlijk. Je kan er longkanker van krijgen, maar ook maag- en darmkanker.'

Tekst gaat verder onder de reportage.

Volgens haar schoondochter Maran hebben de meeste bewoners hoofdpijnklachten. Ook zijn er een aantal die astmatische klachten hebben. Ze is ervan overtuigd dat de bewoners van het kamp gezondheidsrisico's lopen door de vervuilde grond. 'We moeten hier zo snel mogelijk weg met z'n allen. De gemeente moet voor ons een nieuwe plek zoeken', benadrukt ze.

Verderop wordt wel gesaneerd

Maran is vooral boos dat verderop in de straat wel wordt gesaneerd. 'Daar wordt wel wat gedaan, omdat er een nieuwe school wordt gebouwd. Maar wij horen niks van de gemeente, terwijl hier ook kinderen buiten spelen.'

Schoonmoeder Gonny voelt zich gediscrimineerd. 'Wij wonen hier met elf gezinnen en voor ons wordt helemaal niks gedaan.'

Tekst gaat verder onder de foto.

De bewoners van het woonwagenkamp in de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn helemaal klaar met de 'gifbult' naast hun terrein. Sinds 1987 ligt er vervuilde grond in een geluidswal naast het kamp. De gemeente zou de grond opruimen, maar in al die jaren is dat nooit gebeurd.

Gemeente laat bodem onderzoeken

Wethouder Cathelijne Bouwkamp heeft inmiddels toegezegd dat er een onderzoek komt naar de voormalige stortplaats naast het woonwagenkamp. Waarom de grond in al die jaren niet is weggehaald, weet ze niet.

Uit het onderzoek moet blijken wat er precies ligt. 'Die mensen leven daar en hun kinderen spelen er buiten. Voor ons als gemeente is het belangrijk om daarin onze verantwoordelijkheid te nemen. We willen dus ook gaan kijken, met metingen in de grond, of dat wat zij denken ook klopt. En dan kunnen we ook kijken wat eraan gedaan kan worden', aldus de wethouder.

Een woordvoerder van de gemeente vult aan dat de werkzaamheden 'binnen enkele weken' van start gaan. Daarbij worden gaten en sleuven gegraven en grondmonsters onderzocht in het laboratorium. 'We verwachten na de zomervakantie uitkomsten te hebben. Dan bekijken we ook wat de vervolgstappen zijn om tot een oplossing te komen', zegt hij.

Op het woonwagenkamp zijn ze opgelucht dat er na al die jaren eindelijk wat wordt ondernomen. Maar ze blijven ook sceptisch, want een onderzoek betekent nog niet dat de grond wordt gesaneerd.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Arnhem werkt mee aan islamitische wens voor grafrust voor onbepaalde tijd

  10 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil grafrust voor onbepaalde tijd mogelijk maken. Met name vanuit de islamitische gemeenschap is daar een toenemende behoefte aan. Het college gaat in gesprek met begraafplaats Moscowa om dat te realiseren.

Overig verkiezingsnieuws

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend