Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad van Zaltbommel heeft woensdagmiddag Pieter van Maaren (55) voorgedragen als opvolger van waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel.

door Esther Hendriks

Van Maaren is op dit moment burgemeester van Urk. Hij kent het Rivierengebied goed want hij is daar opgegroeid. Tegen Omroep Flevoland zegt hij: 'Zaltbommel is een mooie gemeente en ik kom uit die omgeving. Ze zochten iemand die verstand heeft van openbare orde en veiligheid, die durft aan te pakken en boven partijen staat. Dat past mij wel'', aldus van Maaren in een eerste reactie. Van Maaren groeide op in Heukelum. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij op 19 september benoemd als burgemeester van Zaltbommel. 

tekst gaat verder onder video:

'We hebben hem leren kennen als een innemende persoonlijkheid met veel kennis van lokaal bestuur', zegt voorzitter Kees Metz (ZVV) van de vertrouwenscommissie. Hij noemt Van Maaren 'betrokken' en 'ontspannen'.

Iemand die durft op te treden

De vertrouwenscommissie zocht naar een burgemeester die ook durft op te treden, want in de gemeente zijn de huisvesting van arbeidsmigranten en drugsproblematiek grote onderwerpen. De raad denkt dat Van Maaren hier de juiste persoon voor is. Metz: 'Als burgemeester van Urk weet hij om te gaan met drugsproblematiek.' 

Maar bovenal is voor de inwoners van de gemeente gezocht naar een burgervader of moeder. De voorzitter van de vertrouwenscommissie: 'Iemand die zowel op de stad als de verschillende dorpen past. Zichtbaar is voor iedereen.' 

Wie is Pieter van Maaren?

Van Maaren was één van de 30 kandidaten die reageerden op de vacature voor het ambt van burgemeester in Zaltbommel. Voordat hij burgemeester van Urk werd, was hij als raadslid en fractievoorzitter van het CDA in de gemeente De Bilt werkzaam. Ook vervulde hij diverse functies bij de provincie Utrecht. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Rond half 10 vanavond komt van Maaren met zijn vrouw naar Zaltbommel om kennis te maken met de gemeenteraad. Rehwinkel blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van Van Maaren op 19 september.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

 • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

  12 februari 2020
  ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
 • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

  29 november 2019
  ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

  31 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
 • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

  29 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend