Logo De Belofte

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad van Zaltbommel heeft woensdagmiddag Pieter van Maaren (55) voorgedragen als opvolger van waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel.

door Esther Hendriks

Van Maaren is op dit moment burgemeester van Urk. Hij kent het Rivierengebied goed want hij is daar opgegroeid. Tegen Omroep Flevoland zegt hij: 'Zaltbommel is een mooie gemeente en ik kom uit die omgeving. Ze zochten iemand die verstand heeft van openbare orde en veiligheid, die durft aan te pakken en boven partijen staat. Dat past mij wel'', aldus van Maaren in een eerste reactie. Van Maaren groeide op in Heukelum. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij op 19 september benoemd als burgemeester van Zaltbommel. 

tekst gaat verder onder video:

'We hebben hem leren kennen als een innemende persoonlijkheid met veel kennis van lokaal bestuur', zegt voorzitter Kees Metz (ZVV) van de vertrouwenscommissie. Hij noemt Van Maaren 'betrokken' en 'ontspannen'.

Iemand die durft op te treden

De vertrouwenscommissie zocht naar een burgemeester die ook durft op te treden, want in de gemeente zijn de huisvesting van arbeidsmigranten en drugsproblematiek grote onderwerpen. De raad denkt dat Van Maaren hier de juiste persoon voor is. Metz: 'Als burgemeester van Urk weet hij om te gaan met drugsproblematiek.' 

Maar bovenal is voor de inwoners van de gemeente gezocht naar een burgervader of moeder. De voorzitter van de vertrouwenscommissie: 'Iemand die zowel op de stad als de verschillende dorpen past. Zichtbaar is voor iedereen.' 

Wie is Pieter van Maaren?

Van Maaren was één van de 30 kandidaten die reageerden op de vacature voor het ambt van burgemeester in Zaltbommel. Voordat hij burgemeester van Urk werd, was hij als raadslid en fractievoorzitter van het CDA in de gemeente De Bilt werkzaam. Ook vervulde hij diverse functies bij de provincie Utrecht. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Rond half 10 vanavond komt van Maaren met zijn vrouw naar Zaltbommel om kennis te maken met de gemeenteraad. Rehwinkel blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van Van Maaren op 19 september.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

 • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

  12 februari 2020
  ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
 • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

  29 november 2019
  ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
 • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

  21 augustus 2019
  ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
 • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

  31 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
 • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

  29 juli 2019
  ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend