Logo De Belofte

- Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk dringt erop aan overlastgevende asielzoekers zo snel en effectief mogelijk aan te pakken dan wel uit te plaatsen. Hij heeft daarvoor brieven gestuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie (OM).

De burgemeester vraagt het OM de mogelijkheden voor snelrechttoepassing te benutten bij overlastgevende asielzoekers, als dat strafrechtelijk mogelijk is. Dat dit nog onvoldoende gebeurde had en heeft onder meer te maken met capaciteitsgebrek bij de rechtbank, stelt hij. De brieven zijn vóór de steekpartij bij het azc in Harderwijk verstuurd.

Zie ook: Onrust in buurt azc Harderwijk na steekpartij

Het steekincident vond plaats in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 juni. Daarbij raakten drie mensen gewond. Eén van hen, een 23-jarige man, is door de politie aangehouden. Twee mannen van 22 en 31 liepen ernstig letsel op.

Nog geen nieuwe maatregelen

Omwonenden van het azc aan de Graaf Ottolaan voelen zich niet veilig in de buurt. Niet de gezinnen maar met name de jonge en alleenstaande mannen zouden voor overlast zorgen. 

Naar aanleiding van het incident organiseerde de gemeente een bijeenkomst op het azc waar een tiental bewoners op af kwam. Naast de burgemeester waren vertegenwoordigers van het OM, COA en de politie aanwezig. Het steekincident en de bijeenkomst heeft niet tot nieuwe maatregelen geleid. De verdachte mag, als hij schuldig wordt bevonden, nooit meer terug naar het azc in Harderwijk, liet Van Schaik eerder weten.

Zie ook: Buurt bijgepraat over steekincident azc

Gesprekken gaan verder

Het gebruikelijke structurele overleg tussen azc en de buurt gaat verder. Een klein gedeelte van die groep veroorzaakt veel overlast en zorgt voor onveiligheid op en rond het azc. Het COA geeft aan dat deze groep asielzoekers niet in reguliere opvang thuis hoort. Daarvoor zijn inzet, expertise en bevoegdheden nodig op het gebied van handhaving en toezicht en in een andere setting dan de COA-setting.

Het COA is hierover in gesprek met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Samen met die partijen wordt gewerkt aan oplossingen en maatregelen die verder gaan dan nu het geval is. 

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

  03 augustus 2020
  HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
 • Onrust in wijk nog niet weg na verhuizing pedofiel, gemeente houdt bijeenkomsten

  31 januari 2020
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
 • Harderwijk vindt nieuwe sporthal in de Sypel 'logische keuze'

  22 juli 2019
  - Het college van Harderwijk onderzoekt mogelijkheden voor de bouw van een extra sporthal binnen sportcomplex de Sypel . Een nieuwe gemeentelijke sporthal zou nodig zijn om de verdere ontwikkeling en groei van sportverenigingen in Harderwijk mogelijk te maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend