Logo De Belofte

- Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk dringt erop aan overlastgevende asielzoekers zo snel en effectief mogelijk aan te pakken dan wel uit te plaatsen. Hij heeft daarvoor brieven gestuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie (OM).

De burgemeester vraagt het OM de mogelijkheden voor snelrechttoepassing te benutten bij overlastgevende asielzoekers, als dat strafrechtelijk mogelijk is. Dat dit nog onvoldoende gebeurde had en heeft onder meer te maken met capaciteitsgebrek bij de rechtbank, stelt hij. De brieven zijn vóór de steekpartij bij het azc in Harderwijk verstuurd.

Zie ook: Onrust in buurt azc Harderwijk na steekpartij

Het steekincident vond plaats in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 juni. Daarbij raakten drie mensen gewond. Eén van hen, een 23-jarige man, is door de politie aangehouden. Twee mannen van 22 en 31 liepen ernstig letsel op.

Nog geen nieuwe maatregelen

Omwonenden van het azc aan de Graaf Ottolaan voelen zich niet veilig in de buurt. Niet de gezinnen maar met name de jonge en alleenstaande mannen zouden voor overlast zorgen. 

Naar aanleiding van het incident organiseerde de gemeente een bijeenkomst op het azc waar een tiental bewoners op af kwam. Naast de burgemeester waren vertegenwoordigers van het OM, COA en de politie aanwezig. Het steekincident en de bijeenkomst heeft niet tot nieuwe maatregelen geleid. De verdachte mag, als hij schuldig wordt bevonden, nooit meer terug naar het azc in Harderwijk, liet Van Schaik eerder weten.

Zie ook: Buurt bijgepraat over steekincident azc

Gesprekken gaan verder

Het gebruikelijke structurele overleg tussen azc en de buurt gaat verder. Een klein gedeelte van die groep veroorzaakt veel overlast en zorgt voor onveiligheid op en rond het azc. Het COA geeft aan dat deze groep asielzoekers niet in reguliere opvang thuis hoort. Daarvoor zijn inzet, expertise en bevoegdheden nodig op het gebied van handhaving en toezicht en in een andere setting dan de COA-setting.

Het COA is hierover in gesprek met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Samen met die partijen wordt gewerkt aan oplossingen en maatregelen die verder gaan dan nu het geval is. 

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
 • Harderwijk vindt nieuwe sporthal in de Sypel 'logische keuze'

  22 juli 2019
  - Het college van Harderwijk onderzoekt mogelijkheden voor de bouw van een extra sporthal binnen sportcomplex de Sypel . Een nieuwe gemeentelijke sporthal zou nodig zijn om de verdere ontwikkeling en groei van sportverenigingen in Harderwijk mogelijk te maken.
 • Ton beschikbaar gesteld voor De Roef Harderwijk

  18 juli 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad van Harderwijk stelt een ton beschikbaar voor de ontwikkeling en herbouw van Multifunctioneel Centrum De Roef. Het gebouw moet worden omgebouwd tot een 'positief gezondheidscentrum'.
 • Harderwijk wil meedoen aan experiment coffeeshops

  18 juli 2019
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil meedoen aan een experiment om illegale handel in coffeeshops terug te dringen. Dat is donderdagavond besloten tijdens de raadsvergadering.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend