Logo De Belofte

- Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk dringt erop aan overlastgevende asielzoekers zo snel en effectief mogelijk aan te pakken dan wel uit te plaatsen. Hij heeft daarvoor brieven gestuurd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Openbaar Ministerie (OM).

De burgemeester vraagt het OM de mogelijkheden voor snelrechttoepassing te benutten bij overlastgevende asielzoekers, als dat strafrechtelijk mogelijk is. Dat dit nog onvoldoende gebeurde had en heeft onder meer te maken met capaciteitsgebrek bij de rechtbank, stelt hij. De brieven zijn vóór de steekpartij bij het azc in Harderwijk verstuurd.

Zie ook: Onrust in buurt azc Harderwijk na steekpartij

Het steekincident vond plaats in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 juni. Daarbij raakten drie mensen gewond. Eén van hen, een 23-jarige man, is door de politie aangehouden. Twee mannen van 22 en 31 liepen ernstig letsel op.

Nog geen nieuwe maatregelen

Omwonenden van het azc aan de Graaf Ottolaan voelen zich niet veilig in de buurt. Niet de gezinnen maar met name de jonge en alleenstaande mannen zouden voor overlast zorgen. 

Naar aanleiding van het incident organiseerde de gemeente een bijeenkomst op het azc waar een tiental bewoners op af kwam. Naast de burgemeester waren vertegenwoordigers van het OM, COA en de politie aanwezig. Het steekincident en de bijeenkomst heeft niet tot nieuwe maatregelen geleid. De verdachte mag, als hij schuldig wordt bevonden, nooit meer terug naar het azc in Harderwijk, liet Van Schaik eerder weten.

Zie ook: Buurt bijgepraat over steekincident azc

Gesprekken gaan verder

Het gebruikelijke structurele overleg tussen azc en de buurt gaat verder. Een klein gedeelte van die groep veroorzaakt veel overlast en zorgt voor onveiligheid op en rond het azc. Het COA geeft aan dat deze groep asielzoekers niet in reguliere opvang thuis hoort. Daarvoor zijn inzet, expertise en bevoegdheden nodig op het gebied van handhaving en toezicht en in een andere setting dan de COA-setting.

Het COA is hierover in gesprek met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Samen met die partijen wordt gewerkt aan oplossingen en maatregelen die verder gaan dan nu het geval is. 

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

  03 augustus 2020
  HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
 • Onrust in wijk nog niet weg na verhuizing pedofiel, gemeente houdt bijeenkomsten

  31 januari 2020
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
 • Wethouders Regio Noord-Veluwe bezoeken maatschappelijke zorginstellingen

  23 januari 2020
  HARDERWIJK - Woensdag bezocht wethouder Gert van den Berg samen met de wethouders Zorg en Welzijn van de Regio Noord-Veluwe een aantal maatschappelijke zorginstellingen in Harderwijk.
 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend